Τα 32,5 δισ. θα πάνε προσεχώς σε επενδύσεις, όχι στην τσέπη μας!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Τα 32,5 δισ. θα πάνε προσεχώς σε επενδύσεις, όχι στην τσέπη μας!

Το σχέδιο ανάκαμψης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με το ποσό των 750 δισ. εκ των οποίων τα 500 ως επιχορήγηση και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανεισμού, είναι όντως εντυπωσιακό και πέραν των προσδοκιών.

Η χώρα μας, με βάση την κατανομή που έχει προγραμματιστεί κι είναι ανάλογη του ύψους των ζημιών που έχουν υποστεί οι χώρες από την πανδημία, εμφανίζεται ιδιαίτερα ωφελημένη αφού της αναλογούν 32,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 ως επιχορήγηση και τα τα 10 με τη μορφή δανείου.

Το ζητούμενο τώρα είναι αν αυτή η πρόταση, περάσει ως έχει από τη Σύνοδο Κορυφής όπου απαιτείται ομόφωνη απόφαση και ως γνωστόν, 4 χώρες μέχρι στιγμής,(Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) εμφανίζονται κάθετα αντίθετες στο πακέτο των 500 δισ. που αποφάσισαν Μακρόν και Μέρκελ ως επιχορήγηση.

Οι ηγέτες αυτών των χωρών θεωρούν πως η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί μα δανεικά γιατί οι ίδιες δεν θέλουν να βάλλουν το χέρι στη τσέπη υπέρ των πληγέντων. Η γνωστή πάγια θέση των Βορείων χωρών που βλέπουν τη Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο ως μια μεγάλη αγορά όπου μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους και να επωφελούνται τα μάλα αλλά διαχωρίζουν τη θέση τους όταν χρειαστεί να επωμιστούν ζημιές όπως στην προκείμενη περίπτωση.

Βέβαια το γεγονός πως η πατρότητα της ιδέας ανήκει στους Μέρκελ-Μακρόν ενισχύει την αισιοδοξία πως τελικά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις των “δορυφόρων” της Γερμανίας αν και οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο διάστημα, θα είναι σκληρές.

Αφού όμως η Γερμανία υπερέβη εαυτόν και δέχεται να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού λογαριασμού και να πάρει αναλογικά τα λιγότερα, προκειμένου να διασώσει την Ευρωπαϊκή συνοχή και να μην αρχίσουν διαλυτικά φαινόμενα, φρονώ ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει πραγματικότητα από το 2021. Θα πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για μια τεράστια επένδυση το Ευρωπαϊκό μέλλον.

Μη φανταστούμε όμως πως αυτό το ταμείο και αυτά τα λεφτά τα οποία θα δανειστεί από τις αγορές τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δοθούν για να εξυπηρετήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις τις τρέχουσες ανάγκες τους και τα κομματικά του συμφέροντα. Είναι σαφές πως οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση επενδυτικά αναπτυξιακά σχέδια που στον πυρήνα τους θα έχουν την ψηφιακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Κλείσιμο
Σχέδια και επενδύσεις που θα υποβάλλουν οι κυβερνήσεις και θα εγκρίνονται και θα παρακολουθούνται στην εκτέλεση τους από τα Ευρωπαϊκά όργανα και όχι κονδύλια που θα πεταχτούν από τα ελικόπτερα.

Όπως και νάχει , αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως δεν πρόκειται για λεφτά που θα έρθουν στο επόμενο άμεσο διάστημα γιατί απλά πρώτα πρέπει να φτιαχτεί ο μηχανισμός που θα αναλάβει τον δανεισμό από τις αγορές και η εκταμίευση θα γίνεται σταδιακά στα επόμενα χρόνια. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την σπουδαιότητα της απόφασης οψέποτε κι αν αυτή υλοποιηθεί.
Μέχρι τότε όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δεινά που αφήνει πίσω της η πανδημία στον οικονομικά τομέα, ουσιαστικά με ίδιες δυνάμεις και κάποια μικροποσά σε σχέση με τις ανάγκες μας όπως αυτά που δικαιούμαστε από τα διάφορα προγράμματα έκτακτης ανάγκης όπως το SURE για την απασχόληση.

Οι επόμενοι μήνες και μάλλον αρκετοί από την επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολοι για όλους τόσο για εργαζόμενους όσο και για επιχειρήσεις. Η βαθιά ύφεση που εξελίσσεται θα έχει ξανά πολλά θύματα και το κράτος δεν θα μπορεί να είναι για πάντα αρωγός σε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διπλή κρίση. Έχουμε μπροστά μας και πάλι ένα βουνό να ανέβουμε και μακάρι να τα καταφέρουμε όλοι, όπως τα καταφέραμε και με την υγειονομική κρίση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ