anastasopoulos_www

Πόσο φασισμό μπορεί να «αντέξει» η Ευρώπη, για να «σώσει» το ευρώ;

Βασ. Αναστασόπουλος

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018: Ο ανέκφραστος και αγέλαστος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ, δηλώνει αναφορικά με την Ιταλία: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους αρχής δεν εμπλέκεται στην εθνική πολιτική των κρατών. Όμως, για εμάς είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να ακολουθήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική».

Η δήλωση αυτή του κ. Ντομπρόβσκις περνάει ίσως απαρατήρητη -αν και ο ισχυρισμός του ότι «η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στην εθνική πολιτική των κρατών» μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί- όμως το «μήνυμα» προς την Ρώμη έχει ήδη σταλεί. Πέντε μέρες αργότερα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ασκεί βέτο στην τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών της νέας κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε, και ο τελευταίος αναγκάζεται να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Αμέσως μετά, ο Ιταλός πρόεδρος καλεί στο μέγαρο τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και του αναθέτει την «αποστολή» να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προηγουμένως, όμως, έχει προλάβει να απευθύνει διάγγελμα προς τον ιταλικό λαό, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Κόντε. Θέτοντας ως πρωταρχικό λόγο της αρνησικυρίας του, τις ανησυχίες των διεθνών αγορών, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Δέχθηκα όλες τις προτάσεις, εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα, που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών».

Τι ήταν να το πει; Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα... ξεσπαθώνουν. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δίνει το σύνθημα: «Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη». Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, τον... σιγοντάρει: «Για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί ή άλλες εθνικότητες. Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά, αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός». Με άλλα λόγια, οι εκλογές «νομιμοποιούνται», μόνο εάν το αποτέλεσμά τους το χαιρετίζουν με ικανοποίηση οι αγορές. Κι όμως, ο Πάολο Σαβόνα, ο άνθρωπος που προτάθηκε αρχικά για υπουργός Οικονομικών, δεν ήταν και τόσο... επικίνδυνος. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς οικονομολόγους και ένας πρώην κεντροαριστερός υπουργός. Πέρασε πολλά χρόνια, αναλύοντας τι θα σήμαινε η έξοδος από το ευρώ, αλλά η επίσημη θέση του κυβερνώντος συνασπισμού της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων ήταν να μην εγκαταλείψει το ευρώ, ούτε καν να προχωρήσει σε δημοψήφισμα γι' αυτό. Οι αγορές όμως δεν πείστηκαν -και αυτό ανέλαβε να το εκφράσει ο Ματαρέλα, ελπίζοντας ότι με την παρέμβασή του θα κατάφερνε να κατευνάσει τα πνεύματα και να καθησυχάσει τα χρηματιστήρια και το «ιερατείο» των Βρυξελλών.

Αυτό, που πέτυχε, ωστόσο, ο Ιταλός πρόεδρος, ήταν να δώσει... αέρα στα πανιά των ακροδεξιών δυνάμεων, ενισχύοντας το «αντισυστημικό» τους αφήγημα. Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Σαλβίνι, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου (Εθνικού Συναγερμού, πλέον, μετά την υπερψήφιση της πρότασης για τη μετονομασία του) στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, ήταν ξεκάθαρη: «Η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταργούν τη Δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι ένα πραξικόπημα, μια ληστεία του ιταλικού λαού από παράνομους θεσμούς. Απέναντι σε αυτήν την άρνηση της Δημοκρατίας, ο θυμός των λαών μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη».

Βλέποντας τα... σκούρα, οι εταίροι της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων αποφάσισαν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις και να κάνουν δηλώσεις καθησυχασμού των αγορών. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κοταρέλι έκανε στην άκρη και ο Σαλβίνι με τον Ντι Μάιο συναντήθηκαν εκ νέου, για να καταρτίσουν την λίστα των υπουργών τους. Αυτή τη φορά, στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν βρισκόταν ο Σαβόνα, αλλά ο Τζοβάνι Τρία: ένας φιλοευρωπαϊστής, αλλά ισορροπημένος καθηγητής Οικονομικών, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου, για να φύγει η Ιταλία από το ευρώ -σε πρόσφατο άρθρο του, ωστόσο, υποστήριζε ότι «η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει» (σε όσους στηρίζουν την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη), τονίζοντας ότι «αυτή που πρέπει να φύγει από το ευρώ, είναι η Γερμανία, εξαιτίας των υπερβολικών εμπορικών της πλεονασμάτων». Προσπερνώντας, μάλλον, την τοποθέτηση αυτή, ο πρόεδρος Ματαρέλα έδωσε αυτή τη φορά την συγκατάθεσή του κι έτσι ο Τζουζέπε Κόντε ορκίστηκε πρωθυπουργός. Οι αγορές, άλλωστε, είχαν φροντίσει να στείλουν το «μήνυμά» τους. Όσο και αν τις «τρόμαζε» ένας υπουργός Οικονομικών, που θα ενθάρρυνε την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, το σενάριο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες, που θα ενίσχυε πιθανότατα έτι περαιτέρω τις ακροδεξιές δυνάμεις, ήταν το πλέον απευκταίο.

Τι δεν υπολόγισαν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ταγοί και οι χρηματαγορές; Ότι με την στάση τους έναντι μίας κυβέρνησης με εκλογική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έριξαν «νερό στο μύλο» των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που υποστηρίζουν ότι το «όραμα» της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει μετατραπεί σε έναν «εφιάλτη» αέναης λιτότητας προς όφελος των πολυεθνικών, των τραπεζών και της ηγεμονίας της Γερμανίας και των συμμάχων της -με πρόσχημα το να μην υπάρξουν άλλες αναταράξεις, πέραν της ελληνικής, στην ευρωζώνη, που θα μπορούσαν να κλονίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Έτσι, η άρνηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που δεν αντέχουν νέους κλυδωνισμούς για το ενιαίο νόμισμα, στην πραγματικότητα είχε ολέθριες συνέπειες σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο: ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά, ακόμα περισσότερο, ενίσχυσε τους φασιστές και την ρατσιστική ακροδεξιά, εμφανίζοντάς τους περίπου ως... ήρωες και μοναδικούς υπερασπιστές της Δημοκρατίας. Πάνω στην απόγνωσή τους, δε, οι «τσακισμένοι» από την λιτότητα λαοί της Ευρώπης -κυρίως αυτοί του Νότου- δεν θέλουν και πολύ, για να στρέψουν τις ελπίδες τους ακριβώς σε αυτές τις ακροδεξιές δυνάμεις.

Και εδώ θα πρέπει, ίσως, να διερωτηθούμε: αξίζει να τίθεται εν κινδύνω η ίδια η Δημοκρατία και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, για να «σώζεται» το ευρώ και να... ηρεμούν οι αγορές και οι πιστωτές;

ΣΧΟΛΙΑ (46)

μακιςςς

κάνετε το κλασσικό λάθος που προοθούν οι λαικιστές. Μπερδεύετε είτε εσκεμμένα είτε ασυναίσθητα, τη νομοτέλεια με τον εμπρόθετο αυταρχισμό. Δηλαδή συγχαίετε την υλιστική νομοτέλεια με τις προθέσεις των πολιτικών. Οι απόψεις σας είναι στην ίδια συνωμοταξία με αυτούς που λένε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι παιχνιδάκι των αγορών. Είναι λογικά εσφαλμένες και ανούσιες αυτές οι τοποθετήσεις. Ας το πούμε με μια απλή παραβολή. Είστε στον Τιτανικό και αυτός βουλιάζει και ξαφνικά βρήσκεστε σε μια βάρκα με 20 άτομα και ένα πουγκί με 100 φασόλια όλα κι όλα. Κάνετε ένα υπολογισμό και βγαίνει ότι για να μην πεθάνουν όλοι της πείνας μέχρι να φτάσει η βάρκα στη στεριά, πρέπει να τρώει ο καθένας ένα φασόλι τη μέρα. Ας πούμε ότι εσείς είστε ο αρχηγός και κρατάτε τον έλεγχο της σακούλας. Οπότε ανακοινώνετε ότι μπλα μπλα ένα φασόλι τη μέρα. Γίνεται μια βαβούρα, έρχεται μια έγγυος μάνα και σας λέει ότι είστε ανάλγητος που δεν δίνεται δύο φασόλια στην έγκυο, έρχεται ένας παππούς και σας λέει ότι είστε υπάλληλος του Σόρος και κρατάτε τα φασόλια για τον εαυτό σας. Και σεις λέτε, μα τι να κάνω, η εξίσωση λέει ένα φασόλι ο καθένας την ημέρα. Και εκεί πετάγεται ένας επαναστατικός νεαρός και σας λέει ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Καταλάβατε; Αυτό κάνετε. Μετονομάζετε την νομοτέλεια σε φασισμό. Ναι η βαρύτητα που μας κρατάει στο έδαφος είναι υπό μία έννοια φασιστική γιατί δεν μας αφήνει να πετάξουμε. Αλλά είμαστε σοβαροί να αποκαλούμε τη φυσική "φασισμό";;

@

Σοφιστεία το σχόλιο. Πράγματι, τα παραδείγματα που επικαλείστε είναι φυσική, αλλά η αντιστοίχηση τους με αυτό που έγινε στην Ιταλία είναι σοφιστεία. Θεωρείτε ως φυσική τους ισχύοντες νόμους των αγορών, αλλά η φυσική δεν ορίζει νόμους αγορών, παρά μόνο την αρχή διατήρησης της ενέργειας και της μάζας, αλλά και την αύξηση της εντροπίας (ακαταστασίας) όταν δεν προστίθεται εξωτερική ενέργεια στο σύστημα. Με δεδομένη την ποσότητα της ενέργειας/μάζας στο σύστημα, στην περίπτωσή μας του συνολικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων των χρεών, το πώς αυτός κατανέμεται στο σύστημα δεν είναι φυσική αλλά πολιτική απόφαση ή αλλιώς το δίκαιο του ισχυρότερου. Και η Ιταλία είναι σαφώς πιο ισχυρή από την Ελλάδα.

μακιςςς

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Μου αρέσει η προσέγγισή σου περί διατήρησης της ενέργειας. Ας το δούμε έτσι λοιπόν. Το αθροιστικό παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 107 τρις δολάρια. Αν αυτό ισομοιραστει σε 8 δις ανθρώπων, τότε αυτό μας βγάζει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα 13 χιλιάδες δολάρια. Αν θεωρήσουμε ότι το μισό από αυτό πάει στις κρατικές υποδομές δρόμους παιδεία υγεία κλπ τότε μας μένει ένα μέσο καθαρό εισόδημα γύρω στα 5000 ευρώ για τον καθένα, δηλαδή πολύ κατώτερο από το σημερινό ελληνικό. Οπότε να υποθέσω ότι λες ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για να φτωχινουμε και άλλο; Τι ακριβώς θα επιτύχει αυτή η πολιτική απόφαση πέραν της διατήρησης της ενέργειας; Και επιπλέον να τονίσουμε ότι τα 5000 ευρώ βγαίνουν με καπιταλιστική παραγωγή που είναι καθ' ομολογίαν και του Μαρξ, η πιο αποδοτική. Αν κάνουμε πραγματική ισοκατανομη, δηλαδή μαρξιστική δομή οικονομίας, θα πέσει η παραγωγή και άρα το μέσο ετήσιο εισόδημα δεν θα είναι 5000 αλλά 2500 (Κούβα).

Γιώργος

Η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης δεξιάς οδήγησε πρωτίστως την δεξιά σε βαθιά κρίση, με αποτέλεσμα την ριζοσπαστικοποίηση των ψηφοφόρων της προς την άκρα δεξιά και τους ναζί. Αν η δεξιά δεν τακτοποιήσει τα ενδοοικογενειακά της με μια μετατόπιση προς την κοινωνία, και ουσιαστικά τον εκπολιτισμό της, με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο, η διάσπαση και το αδιέξοδο είναι ορατό. Να πάψουν επίσης όλοι να θεωρούν τους εαυτούς τους την τελευταία λέξη της ανθρώπινης εξέλιξης και να κάνουν ένα βήμα εμπρός. Για το καλό των επόμενων γενεών.

Κούλης Μ., αντιστασιακός

Ήταν όλα καλά στην Ελλάδα μέχρι τώρα και δεν πρέπει να αλλάξουμε τίποτα στα του οίκου μας. Τώρα μας φταίνε οι Γερμανοί, οι αγορές, η Δημοκρατία και οι Μουίγκ Τριαλαριλαρό. Αφού λύσαμε όμως το πρόβλημα της οικονομίας γιατί δεν μας πρότειναν για Νόμπελ. Βρε δεν παρακάτω τις ανοησίες και να πάτε για δουλειά.

Ηρακλής

Φασίστας είναι αυτός που σου πετάει μολότωφ και σε καιει ζωντανό. Φασίστας είναι αυτός που σου στερεί οσα δικαιουσαι: παιδεία, υγεια, εργασια, μισθό, αναπηρικό επίδομα κλπ.... Φασίστας είναι αυτός που σου παίρνει το σπίτι και το οικόπεδο, ενω είσαι ανεργος απορος και ασθενης,....Φασιστας ειναι αυτος που σου στερεί τα παντα ολα, ενω προεκλογικά υποδυοταν τον "καλό αντιμνημονιακο" και καλά ...αγωνιστη φιλολαουτζικο! Φασιστας ειναι αυτος , που στερει απο τους καρκινοπαθεις τα φαρμακα τους. Φασιστας ειναι αυτος που εκτρεφει κακοποιους τρομοκρατες δολοφονους αμετανοητους ενοπλους αναρχικους που καινε τα παντα...μη σεβομενοι τιποτα.

Τον φασίστα κι αν τον πλένεις

Αν τον ρωτήσετε ποιος είναι τέλος πάντων αυτός που του στερεί όλα τα παραπάνω, σου απαντά ότι είναι ο συμπολίτης και γείτονας του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ.ΓΕΡΑ,ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

George Speaking

Όταν απο τα καθαρά (πλέον φόρων) 10€ που χαλάς κάθε μέρα τα 2 πάνε αραβία για την βενζίνη σου τα 2 πακιστάν απο την παραοικονομία τα 4 κίνα απο τις εισαγωγές ενα σε τόκους και συναφή και 1 σε κέρδη (το οποίο μπαίνει σε κάποιο fund και γίνεται αγορά και πάλι απο την αρχή) άρα ουσιαστικά στην χώρα δε μένει σάλιο δεν υπάρχει ελπίδα. Σε 10 χρόνια που θα έχουν εξισωθεί οι μισθοί σε κίνα και ΕΕ άρα η παραγωγή θα μπορεί να επιστρέψει στην ευρώπη τα ξαναλέμε.........

Ampos

Αν δεις που έφτασε ο μέσος μισθός στην Κίνα, θα σου πέσει το σαγόνι, αριστερό γίδι.

Ανίατοι....

Η ευρωπαϊκή ένωση είναι μια ένωση κρατών που αποφάσισαν μόνα τους να την δημιουργήσουν .... αν θες κάθεσαι αν θες φεύγεις .... Αν τώρα κάποιοι [...] πείθουν τον κόσμο ότι μπορούν να φυτρώνουν λεφτά στα δένδρα , ας πρόσεχαν οι ηλίθιοι που το πιστεύουν . Η Ελλάδα αγαπητέ δημοσιογράφε ,πήρε από το 1981 περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια για να φτιάξει κράτος . Αν οι γελοίοι αριστεροί που κυβέρνησαν πλην Μητσοτάκη πατέρα, δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν , πρόβλημα των Ελλήνων. Αν θέλει οποιοσδήποτε να πείσει τον κόσμο ότι καλύτερά εκτός , ας βγει να το κάνει . Ή λοιπόν τηρείς τους κανόνες , οικονομίας και δημοκρατίας ( κάτι που φέρνει αλλεργία στα κομμούνια ) και μένεις , ή μαζευτα και γίνε Βόρεια Κορέα .... Τις λοιπες παπαρολογιες , πες τες σε καθυστερημένους Συριζαίους .... Μπορεί και να σε πιστέψουν .... και κάτι τελευταίο ... ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων .... Και στην ψωορκωσταινα που την καταντήσατε οι Συριζαίοι , τα λεφτά τελείωσαν και για αυτό ο Τσιπρας έπεσε στα τέσσερα ( ακόμα και στον Καμμένο) και ξεπουλάει και την ΜΚεδονια μπας και σώσει το τομάρι του.... Για τους άλλους , δεν ξέρω και δεν τον νοιάζει ....

sparky

Εισαι αγράμματος...

Εγγράμματος ....

Να μιλάνε οι αγράμματοι φραπεδιαρηδες που εχουν για ίνδαλμα το 9 με άριστα το 20 ,που βγάζουν όλα την μιζέρια και τα συμπλέγματα σε οποιονδηποτε κάνει κατι στην ζωή του, πάει πολύ... Ευτυχώς σύντομα όλα αυτά τα ακατέργαστα «σκουπίδια», θα επιστρέψουν στην χωματερή που ανήκουν ...

Διπλά αγράμματος

Ποιος σε εμπόδισε να κάνεις κάτι στη ζωή σου, οι δάσκαλοι σου, οι ενσυνείδητοι συμπολίτες σου, όλοι αυτοί που σου έδωσαν τα εφόδια; Είναι κοινωνία αυτή εδώ όχι Ελ Ντόραντο των επενδυτών. Μάλλον επιχειρείς κάτι δίχως μεγάλη επιτυχία και σου φταίνε οι φόροι, οι κομμουνιστές κοκ. Όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα. Πιέζει και ο χρόνος, τι θα πει ο κόσμος, και όλα αυτά τα αποδεκτά της καθυστέρησης σου.

Διπλά αγράμματος

Ποιος σε εμπόδισε να κάνεις κάτι στη ζωή σου, οι δάσκαλοι σου, οι ενσυνείδητοι συμπολίτες σου, όλοι αυτοί που σου έδωσαν τα εφόδια; Είναι κοινωνία αυτή εδώ όχι Ελ Ντόραντο των επενδυτών. Μάλλον επιχειρείς κάτι δίχως μεγάλη επιτυχία και σου φταίνε οι φόροι, οι κομμουνιστές κοκ. Όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα. Πιέζει και ο χρόνος, τι θα πει ο κόσμος, και όλα αυτά τα αποδεκτά της καθυστέρησης σου.

Από αλλού θα τους έρθει.

Η Αμερική του Τράμπ. Αυτή τους πολεμάει. Η Αμερική πολέμησε το φασισμό των Γερμανών τότε , αυτή θα μας σώσει και τώρα. Τα μάθατε; Δασμοί στα αυτοκίνητά τους... Όχι 25% , 75% έπρεπε. Όσο ματωμένο φόρο μας επέβαλαν οι κατακτητές εδώ και καταστρέφουν τους Έλληνες. Αυτό τους χτειάζεται κ. Αναστασόπουλε.

vas

Ο Τσιπρας επεβαλε τους φορους κοροιδο...

Και που είσαι ακόμα...

Εδώ ανοίχτηκε το εξάμβλωμα της φασιστεράς του Σύριζα και τον παράφορο έρωτά του με τους, κατάπτυστους ακόμα και από τους ευρωπαίους φασίστες, νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Πάλι καλά που έχουν ψοφήσει οι φυλακισμένοι original ναζί από τον παγκόσμιο πόλεμο γιατί θα τους έβγαζαν κι αυτούς.

Θάνος

Αλήθεια,τί απέγινε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ; Πόσο συριζίλα αντέχει η χώρα και η Ευρώπη;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία