Σαν βγεις στον πηγαιμό για το συλλαλητήριο, θυμήσου το '92...
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το συλλαλητήριο, θυμήσου το '92...

Μικρό παιδί, αμούστακο, μαθητής Λυκείου, στα 16 μου χρόνια, ήμουν παρών στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του 1992, στο κέντρο της Αθήνας. Κρατούσα τη γαλανόλευκη σημαία στα χέρια μου, φώναζα ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» -και το ίδιο έκαναν μαζί μου, πλάι μου, πίσω μου και μπροστά μου τουλάχιστον άλλο 1.000.000 άνθρωποι, που είχαν δώσει τότε συγκλονιστικό «παρών».

Ξέρετε ποιοι δεν ήταν παρόντες, τότε; Οι ακροδεξιοί φασίστες που καίνε μνημεία του Ολοκαυτώματος, αλλά και οι «γιαλαντζί» αντιεξουσιαστές, που «φαντασιώνονται» ότι... επαναστατούν και χτυπάνε το «σύστημα», όταν επιτίθενται σε ανθρώπους με ελληνικές σημαίες.

Δεν ήταν εκεί ούτε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος τώρα, στα γεράματα, δέχεται να παράσχει, με την παρουσία και την ομιλία του στο συλλαλητήριο της Κυριακής, την απαραίτητη «νομιμοποίηση» που επιθυμούν οι αμφιβόλου προελεύσεως και προθέσεων διοργανωτές του -όσα και αν έχει προσφέρει κανείς σε αυτόν τον τόπο, δεν επαρκούν για να του εξασφαλίσουν εκ προοιμίου το αλάθητο.

Αυτοί που δεν ήταν τότε, το χρωστάνε και στην πατρίδα -πρωτίστως- και στον εαυτό τους να είναι τώρα στο Σύνταγμα. Εκεί που οφείλουμε να είμαστε όλοι μας, εάν και εφόσον μπορούμε. Με προσοχή, όμως. Ναι, να περάσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης το μήνυμα ότι η «Μακεδονία είναι ελληνική» -αν και μοιάζει σαν να αμφισβητούμε εμείς οι ίδιοι το γεγονός αυτό, όταν δεν θα έπρεπε να υφίσταται καν ζήτημα ελληνικότητας της Μακεδονίας- αλλά να μείνουμε μακριά από τους όψιμους πατριώτες, που «βλέπουν» στο συλλαλητήριο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να πέσει η κυβέρνηση. Μακριά από τους φασίστες, που ψάχνουν την ευκαιρία να βγουν ξανά στο φως, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τους έχει γυρίσει την πλάτη. Μακριά από τους αριστερούς «καταδότες», που «φακελώνουν» συλλήβδην τους απλούς πολίτες, που θέλουν απλά να διαδηλώσουν γι' αυτό που θεωρούν σωστό και δίκαιο. Και μακριά από τους αποτυχημένους πολιτικάντηδες, που αναζητούν στο συλλαλητήριο την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, ελπίζοντας ότι «βουτώντας» σε αυτήν θα «αλιεύσουν» μια θέση στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών ή στους προνομιακούς θώκους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κλείσιμο

Θαρρώ πως, αν καταφέρουμε να μείνουμε μακριά απ' όλον αυτόν τον συρφετό, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία και σημασία, θα είναι ακόμα πιο «κρυστάλλινη» και δυνατή η φωνή μας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network