anastasopoulos_www

Η Ελλάδα στα Μνημόνια: Τα «greek statistics» και οι πολίτες υπεράνω του νόμου

Βασ. Αναστασόπουλος

Είναι, λοιπόν, γεγονός: επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη αποκάλυψη του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» περί της σχετικής δέσμευσής της, η οποία συμπεριλήφθηκε στο τρίτο Μνημόνιο, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση -όπερ και εγένετο- των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM, η ελληνική κυβέρνηση έφερε την Πέμπτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την πληρωμή των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για όλες τις... περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη.

Ποιες «περιπέτειες»; Ας τις θυμηθούμε, πολύ συνοπτικά. Έπειτα από τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009, με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι εισαγγελείς ζήτησαν -το 2013- την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), εις βάρος του κ. Γεωργίου, καθώς και του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, Κωνσταντίνου Μορφέτα, αλλά και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείτο να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Για την ιστορία, πάντα, στο τέλος του Μαΐου του 2017, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε όπως ο κ. Γεωργίου δεν παραπεμφθεί σε δίκη για τις κατηγορίες που αφορούν στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Ωστόσο, μόλις την περασμένη Τετάρτη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος, με το οποίο απαλλάχθηκε ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ανοίγοντας εκ νέου έναν φάκελο, που φαινόταν να οδεύει προς κλείσιμο.

Το αν ο κ. Γεωργίου έκανε, ή όχι, «μασάζ» στα στατιστικά στοιχεία για το χρέος, είναι μια υπόθεση, για την οποία... κάποια στιγμή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Προφανώς, δεν θα ήθελα επ' ουδενί να προκαταλάβω κάποια απόφαση, αλλά ούτε και να εμπλακώ στην ατέρμονη πολιτική αντιπαράθεση Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, που έχει να κάνει με τη «δικαίωση» είτε του Γιώργου Παπανδρέου είτε του Κώστα Καραμανλή. Το έχουν κάνει πολλοί πριν από μένα και σίγουρα θα το κάνουν άλλοι τόσοι και στη συνέχεια.

Αντίθετα, θα ήθελα να σταθώ στο εξής: διαβάζοντας, από την Πέμπτη, τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να πληρώσει τα έξοδα για τη δικαστική... περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, μου έχει δημιουργηθεί μια απορία. Διότι, η ρύθμιση δεν αφορά μόνο στην περίπτωση Γεωργίου, αλλά, όπως ορίζεται, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Και έρχομαι τώρα εγώ ο αφελής και ρωτάω: με δεδομένο ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι να βγει... λάδι ο κ. Γεωργίου για τα «μαγειρεμένα» στατιστικά, προκειμένου να μην καταρρεύσει -και νομικά- η επιχειρηματολογία ως προς το γιατί μπήκαμε στα Μνημόνια, φρόντισαν να βάλουν ως προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, και την συμπερίληψη αυτής της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, γιατί η διατύπωση αναφέρεται σε όλες, ανεξαιρέτως, τις διοικήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και στο μέλλον;

Τι θέλουν, πραγματικά, να μας πουν οι... ποιητές: Μήπως προεξοφλούν και άλλα... λάθη και παραλείψεις από τις διοικήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και σπεύδουν να φορτώσουν στον Έλληνα πολίτη τα έξοδα για ενδεχόμενη δικαστική περιπέτεια των μελών τους; Ή μήπως προετοιμάζουν το έδαφος, για να δούμε μία μέρα -ενδεχομένως, όχι πολύ μακρινή- έναν ξένο επικεφαλής στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο οποίος, φυσικά, θα πρέπει να είναι νομικά «οχυρωμένος», προκειμένου να επιτελέσει το... θεάρεστο έργο του; 

Να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, αν θέλετε. Τι μας λένε, στην ουσία, οι δανειστές με την «σπουδή» τους αυτή -με τη «βούλα» της κυβέρνησης, η οποία, και πάλι, συνθηκολόγησε- να κατοχυρώσουν νομοθετικά τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ και τώρα και εις το... διηνεκές; Ότι ναι, τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων μπήκαμε στα Μνημόνια, ήταν «μαγειρεμένα», αλλά και ότι θα συνεχίσουν να «μαγειρεύονται», προκειμένου η χώρα και η οικονομία να παραμένουν υπό επιτροπεία ακόμα και μετά το -τυπικό- πέρας των Μνημονίων! Διότι, πώς να το κάνουμε... Η υπαγωγή της Ελλάδας σε μνημονιακό καθεστώς έπρεπε και πρέπει κάπως να δικαιολογηθεί!

Συγγνώμη, αλλά για μένα αυτή ακριβώς η ρύθμιση είναι... εξαιρετικά ύποπτη και, στην πραγματικότητα, πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που υποτίθεται πώς επιδιώκει, καθώς «υπονομεύει» και το έργο και την έξωθεν καλή μαρτυρία των πρώην, νυν και μελλοντικών στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ -εάν βεβαίως δεχτούμε ότι αυτή υπάρχει... Το «μαγείρεμα» θα συνεχίζεται με τις «ευλογίες» των καλών μας των δανειστών και, αν τυχόν τολμήσει κανείς να πάει τους... μάγειρες στα δικαστήρια, το προέβλεψαν ήδη και αυτό: θα πληρώνει ο ελληνικός λαός!

Αντί επιλόγου, μια επισήμανση: πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι, πέραν της κάλυψης των εξόδων του κ. Γεωργίου για τον δικαστικό του αγώνα, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη, έπειτα από απαίτηση των εταίρων της, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του νέου Υπερταμείου, που θα κληθούν να «τρέξουν» τις αποκρατικοποιήσεις -ήτοι, το «ξεπούλημα» της ελληνικής περιουσίας;

Αν με ρωτάτε, δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο. Αλλά πάλι, τι ξέρω εγώ, ο αφελής...

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Θεέ και κύριε

Όσο ζούμε με αυτήν την νοοτροπία, δηλαδή να εκλεγουμε κυβερνήσεις για έναν και μόνο λόγο, πόσα θα μας δώσει σε παροχές συντάξεις επιδόματα και άλλες, δεν πρόκειται να δουμε προκοπή. Ήδη έχουμε εκτελέσει ένα μεγάλο έγκλημα, προς την επόμενη γενιά και επιζητούμε τρόπους να χρεωσουμε και τα εγγόνια. Αρκεί να μην δουλευουμε και να εχουμε να ξοδεύουμε. Το έγκλημα αυτό φαίνεται λιγο κουτσομπολιστικο, όμως δίχνει πόσο χαμηλα έχουμε πέσει. Από μια έρευνα σε 30 χρόνια θα έχει συρρικνωθεί ο πλυθυσμος περί τα 30% .Και ο χώρος αυτός θα καταληφθεί με μεγάλη ευχαρίστηση από άλλους λαούς. Δηλαδή το πρωτυπο το δικό μας, μας οδηγεί στη αυτοκτονία. Χάρις στην πνευματικη αναπηρία την δικιά μας. Αυτά βέβαια ειναι σκέψεις οπιστοδρομικες ή φασιστικες μιας φασιζουσας πολιτικής παράταξης. Αλλά το ότι θα ζούμε σε πατριδα που θα έχουν ξεπουληθει όλα, και η παραγωγικη ικανότητα μας θα είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και αξιωπρεπης διαβίωση μας. Των παιδιών μας. Αλλά τι μας νοιάζει τώρα εμάς. Θα τρίζουν τα κόκαλα των ηρώων μας , που θυσιάσαν την ζωή τους για να ζήσουν οι επόμενες γενιές καλύτερα. Ο εκφυλισμός είναι πλήρης, η διαστροφή επισης παρέα με την παράνοια. Και εχουμε πετύχει τον ιδανικό συνδυασμό, με την τωρινή κυβέρνηση των δύο κομματων. Με τόσα που κλέψανε δεν χωρτασανε ;θέλουν κι'άλλα; θεέ και κύριε.

κωστας

Ελα ομως που εγω βλεπω θεωριες συνωμοσιας Καμμενου (ξερεις, αυτες που παντα αποδεικνυονται φολες). Και μαλλον πιστευω τους Ευρωπαιους αντι για τους δικους μας. Και βεβαια θελουν να σταματρησουν το Ελληνικο κολπο οπου οι βουλευτες εχοντες ασυλια μπορουν να κραδαινουν την απειλη δικαστηριου για τον καθε αλλο πολιτη, μεχρι να βγαλει τα στατιστικα που θελουν. Καιρος να αλλαξουν και τα δυο.

Tassos

Μα τι κακο εχει ο επικαφαλης της ελστατ να ειναι και υπαλληλος του ΔΝΤ ταυτοχρονα? Δηλαδη δεν μπορει ο δανειστης να κανει οτι θελει? Να εχει τους δικους του σε διαφορες θεσεις? Πολυ συνωμοσιολογος ειστε κυριε δημοσιογραφε Καπιταλισμο εχουμε. Ετσι γινονται οι δουλειες

Ο ψυχάκιας.....

Ωραίο σενάριο για ψεκασμένους, βλήματα πολιτικούς, καιροσκόπους λαικιστές και αρχηγούς που κάνουν καριέρα με ψέματα ναζιστικού τύπου .. Η Ελλάδα θα έφτανε στην πτώχευση 10 Χρόνια νωρίτερα αν δεν είχε την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζι της ... Το ΠΑΣΟΚ απο το 81 και μετά "αγόραζε" την κυριαρχία του με το έλλειμμα , με διορισμούς και μίζες ... Η ΝΔ του Μητσοτακη πηγε να βάλει ένα φρένο και την έριξαν και ακολούθησε το ξεσάλωμα Σημίτη, οπλικών και Ολυμπιακών , η περίοδος Καραμανλή ( που υποχώρησε στο ερώτημα "εμείς δεν θα δώσουμε λεφτά και διορισμούς;") και ήλθε ο ΓΑΠ ( ηλιθίως ενεργών ) και του έσκασε στα χέρια . Τώρα αν τύποι σαν τον Καμμένο και τον Τσίπρα , "πουλάνε" το σενάριο σε μαλάκες , σε συνεργασία με τον κάθε ψυχάκια , αυτοι που το "τρώνε" είναι άξιοι της μοίρας τους και της φτωχοποίησης... Όσο για την ΕΕ , ευτυχώς που υπάρχει σύντροφε , να βάζει φρένο στον κάθε παπάρα που σε τραβάει στ δικαστήρια ... Να μην ξεχνάς οτι ελληνικο δικαστήριο "αναγνώρισε " τα 600 δις του Σώρρα...

Θανάσης

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πολύ πλάκα. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση (που δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την Ελλάδα, στη διοίκησή της συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) ήθελε να βάλει την Ελλάδα σε μνημόνιο ενώ δεν χρειαζόταν, θα μπορούσε απλά να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους υπολογίζεται το έλλειμμα. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο από το να φτιάξει τους κανόνες με τον τρόπο Α και να βάλει έναν πράκτορά της στην ΕΛΣΤΑΤ να μετράει με τον τρόπο Β. Και δεν θα μπορούσε κανείς να πει τίποτα. Την Eurostat την ενδιαφέρει μόνο να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο το έλλειμμα όλων των χωρών ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο και συγκρίσιμο της μιας χώρας με την άλλη. Η προστασία στον Γεωργίου και λοιπούς δίνεται ακριβώς για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, χωρίς εκβιασμούς. Αν ένας υπάλληλος μπορεί να σε κατηγορεί και να σε μπλέκει σε δικαστικές υποθέσεις που κρατούν χρόνια, όταν η Eurostat και το Ελληνικό κράτος λένε ότι έχεις κάνει σωστά τη δουλειά σου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όλοι θα φοβόντουσαν να μην μπλέξουν και όταν φοβάσαι είναι έυκολο να πέσεις θύμα εκβιασμού. Μην ψάχνεις λοιπόν για συνωμοσίες...

χρήστος

καλά τα λές Θανάση, αλλά στη χώρα των ψεκασμένων που ζούμε...

βαγγέλης

όλως τυχαίως στις άλλες χώρες που μπήκαν και βγήκαν από μνημόνια τα στοιχεία δεν ήταν μαγειρεμένα... σε μας κάνουν όλες τις πονηριές οι ατιμούληδες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία