Αντώνης Πανούτσος

Σοβιετοποίηση

Αντώνης Πανούτσος

Τη δεκαετία του ’50 το ΚΚΕ άρχισε την πολιτική της άλωσης. Από φυσιολατρικούς συλλόγους μέχρι επαγγελματικά σωματεία, ό,τι συγκέντρωνε κόσμο «αλωνόταν» από τα μέλη του ΚΚΕ που ψήφιζαν en bloc διοικήσεις που υποστήριζαν τις θέσεις του κόμματος.

Ετσι, στις σελίδες της «Αυγής» μπορούσε κάποιος να διαβάσει για τον Ορειβατικό Σύλλογο Τζουμέρκων που έβγαζε ψήφισμα για τις αμερικάνικες ατομικές δοκιμές στη Νεβάδα και για τον Σύλλογο Βυρσοδεψών Καβάλας που ζητούσε την παύση του πολέμου στην Ινδοκίνα.
Η πρακτική της άλωσης από το ΚΚΕ εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’80, όταν το κόμμα κατάλαβε ότι είχε διώξει από τους συλλόγους κάθε άνθρωπο που δεν ήταν ήδη μέλος του. Οτι μετά από 30 χρόνια διοικητικών συμβουλίων που έπαιρναν γραμμή από το κόμμα οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να δει ξανά το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» ή να ακούσει μια ομιλία του Φαράκου για τα ψέματα των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οπου υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, οι σύλλογοι επιβίωσαν. Οπου δεν υπήρχε, τους χάσαμε αφήνοντας πίσω φυλλάδια του κόμματος ντανιασμένα στην τουαλέτα και μερικές ιστορίες για παιδιά τύπου «Πώς ο μπαμπάς συνάντησε τη μαμά».

Τι γίνεται, όμως, όταν αντί για έναν φυσιολατρικό σύλλογο το κόμμα ελέγχει τη συνδικαλιστική σου οργάνωση που ελέγχει την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη και τη σύνταξή σου; Τι γίνεται όταν είσαι μέλος της ΕΣΗΕΑ και κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που απωθούσες από το μυαλό, ότι το Ταμείο σου έχει γίνει κέντρο λογοκρισίας της Κουμουνδούρου, μπαίνει στην καθημερινότητά σου; Οταν μια επιτροπή πέντε ατόμων, με πλειοψηφία 3-2, κόβει από τρεις βετεράνους επαγγελματίες τη σύνταξη διαγράφοντάς τους από 6 μέχρι 18 μήνες επειδή στηρίξανε το «Ναι» στο δημοψήφισμα; Κάτι που σε κάνει να σκεφτείς πόσο κοντά είμαστε στη σοβιετοποίηση. Στην πρακτική της Σοβιετικής Ενωσης να έχει μια ένωση για κάθε επάγγελμα. Η ένωση να αποφασίζει αν είσαι καλός επαγγελματίας, οπότε μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις ή αν θα πρέπει να ψάχνεις για άλλο επάγγελμα.

Οχι δηλαδή να κρίνει το κοινό, δηλαδή οι πολίτες, αλλά η εξουσία. Μια χαρά εκλεγμένες ήταν οι διοικήσεις των επαγγελματικών σωματείων της Σοβιετικής Ενωσης. Εκλεγμένες από επαγγελματίες που καταλάβαιναν ότι για να τα περνάνε καλά είναι αρκετό το κράτος με την τηλεόρασή του και με τα επιδοτούμενα Μέσα του και όχι οι άκαρδοι ιδιοκτήτες που θα έχουν απαιτήσεις.

Το ζητούμενο των διαγραφών δεν ήταν ο Μαλέλης, ο Πορτοσάλτε και ο Κονιτόπουλος (αρχισυντάκτης της εκπομπής του Μπογδάνου στον ΣΚΑΪ) να ακολουθήσουν την επόμενη φορά τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος ήταν ο παραδειγματισμός. Ο επόμενος πιτσιρικάς που θα θελήσει να γράψει για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. να θυμηθεί τι πάθανε οι άλλοι. Και να αυτολογοκριθεί.

Στα απολυταρχικά καθεστώτα καλοί συντάκτες είναι οι φοβισμένοι συντάκτες. Η τιμωρία της διαγραφής των τριών ήταν ένα βήμα προς την «καλή» ελληνική δημοσιογραφία.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

mmprev

Το θεμα του αρθρου ειναι η τρεχουσα λογοκρισια, απο μια αριστερη κυβερνηση, που ευαγγελιζεται δημοκρατικα μοτιβα κι ομως ακολουθει πρακτικες απολυταρχικων καθεστωτων του παρελθοντος.

ΑΑ

ΣΗΜΕΡΑ Ζούμε στη 'δημοκρατία' των δισεκατομμυριούχων, όπου μια χούφτα ηλιθίων ελέγχουν τα πάντα με τα λεφτά τους..Αλλά, το πρόβλημά μας είναι το ΚΚΕ και η Σοβιετοποίηση εξαιτίας της απολυταρχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που φιμώνει την ελεύθερη άποψη. Φοβερός ειρμός σκέψης, συγχαρητήρια! Θα σταθώ σ' αυτό: Μπορούμε να έχουμε ολιγαρχία στην οικονομία, αλλά δημοκρατία στην πολιτική; Δηλαδή, ολιγαρχο-δημοκρατία; Είναι δυνατόν το ολίγον έγγυος, ολίγον παντρεμένος; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΧΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

Γιώργος

Και συ στο 3-2 είσαι ή απλά το φοβάσαι;

Pat

Απ' ό,τι ξέρω, η διαγραφή ΔΕΝ επηρεάζει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των τιμωρημένων δημοσιογράφων. Κύριε Πανούτσο, μήπως πρέπει να το ελέγξετε και να γράψετε την αλήθεια; Γιατί αν δεν τους κόβεται η σύνταξη το όλο επιχείρημά σας καταρρέει. Κάνω λάθος;

Boyd

Όχι βέβαια. Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μπορεί να μην θίγονται από την απόφαση θίγεται όμως η ελευθερία έκφρασης και αυτός είναι και ο στόχος της ΕΣΗΕΑ και της κυβέρνησης. Η φίμωση της κριτικής στο καθεστώς.

Πρώην θιγμένος

Θίγονται αφού τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα παύουν να ισχύουν στην διάρκεια της τιμωρίας. Είναι και ο λόγος που ο Πορτοσάλτε μετά την τιμωρία, το επόμενο πρωί, στο ραδιόφωνο είπε Μην τολμήσουν να ακουμπήσουν τα δικαιώματα μου στην σύνταξη και στην υγεια διαφορετικά θα τους τρέχω στα δικαστήρια και όχι μόνο τα ελληνικά

Συριζαίος Δ.Υ.

ΒΑσικα οτι θελουμε θα κανουμε και λεγε τα δικα σου.

Ναι...ναι...

....."Ο επόμενος πιτσιρικάς που θα θελήσει να γράψει για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. να θυμηθεί τι πάθανε οι άλλοι. Και να αυτολογοκριθεί. ".....Πάρα πολύ λογικό ώστε να διαφωνήσει κανείς, αλλά το τι έχει να πάθει ο επόμενος πιτσιρικάς που έχει σκοπό να γράψει για την επόμενη κυβέρνηση των Κούληδων, πάνω σ' αυτό ακριβώς η καραφλή σου φαντασία αδυνατεί να σκαρφαλώσει. Είσαι εργοστασικά φτιαγμένος να υποστηρίζεις μια ομάδα και όχι το ίδιο το "ποδόσφαιρο". Οπότε ότι και να πεις αφορούν την δική σου ομάδα.

Οχι

Είπες κάτι έξυπνο. Πιες το γάλα σου τώρα και νάνι

Δημ

αυτό με τις ενώσεις έχει γίνει με τον ορειβατικό σύλλογο της πόλης μου καθώς και με μια ένωση φοιτητών που είχε ξεκινήσει. μόνο που τότε έγινε μια μεγάλη έκπληξη και κατέβημε ένα μπλε μπλοκ και τους ήρθε σφοντύλι. ακριβως για αυτό το λόγο έχουν διαλυθεί ενώσεις όπως είπατε, από ενώσεις κινηματογράφου έως ορειβατικούς, φυσιολατρικούς κτλ. γιατί κάποιοι άνθρωποι ανοίγουν κάτι για το γούστο τους και τελικά μπουκάρουν μέσα τα κόμματα. όχι μόνο το ΚΚΕ Αντώνη, δεν έχει αυτό το προνόμιο μόνο το ΚΚΕ, το έχουν και οι άλλοι. απλά το ΚΚΕ είναι πιο συντεταγμένο και πιο οργανωμένο. ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να είναι συνδικαλιστής, φοιτητής και στον ορειβατικό.

OFF SHORE-TV...

ΕΛΕΟΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ & ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑΣ... ΒΛΑΚΕΙΑΣ & ΥΠΕΡΒΟΛΩΝ... ΨΕΜΜΑΤΩΝ & ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ! Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΣΗΕΑ, ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ... ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ !!!! ΔΕΝ "ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ... ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΟΝΤΑΖ & VIDEO !!!! KATΑΝΤΗΣΑΤΕ... ΓΡΑΦΙΚOI ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ... ΕΛΕΟΣ !!!!

VG

Δημοψήφισμα με ερώτημα άκαιρο που τελικά το αποτέλεσμα ήτανε η εφαρμογή του αντίθετου απ' ότι ψηφίστηκε. Συνέχισε τον ύπνο σου ήσυχα, οι δημοσιογράφοι τιμωρήθηκαν και την επόμενη φορά θα ακολουθούν τη μια άποψη.

LGK

Ωπ ... Καρανικα εσυ ? Τι εγινε βρε , τελειωσε η Μενεγακη και ειπες να ασχοληθεις με τον Πανουτσο ? Πισω στο μπαρ και τραβα και ενα μπαφο γρηγορα να σκεφτεις καλυτερα ....

MHTSARAS

Σύντροφε! Να καταγγείλεις τον Πανούτσο άμεσα στο Πειθαρχικό! Είναι κομματικό σου καθήκον. Δεν παίζουμε με αυτά. Αύριο θα ξαναγράψει "ψέματα"και θα "παραπληροφορήσει"... Από εδώ και πέρα Αυγή και μόνον Αυγή.

Γιάννης

Μόνο Πράβδα, να μην έχεις κενά

Γιώργος

Τα κεφαλαία τα χρησιμοποιείς όταν θυμώνεις ή δεν μπορείς να γράψεις με μικρά;

Κερατσίνιος

Ο αείμνηστος Π.Κανελλόπουλος είχε πει για την Μακρόνησο "Ιδού ο νέος Παρθενών". Πόσο δίκιο είχε... Όλα τα αριστερά απόβλητα εκτοτε κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Αγανακτισμένος

ΈΛΕΟΣ!! Πες' τα Χρυσόστομε! Φτάνει ΠΧΙΑ με τα 20άλεπτα απροκάλυπτης ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΑΣ υπέρ του ΚΚΕ, στα κεντρικά δελτία του ΣΚΑΪ και του ΜΕΓΚΑ. ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον Πρετεντέρη. ΤΕΡΜΑ με τον καταιγισμό ειδήσεων από εργατικά ατυχήματα, απεργίες, απολύσεις, περικοπές μισθών και με την ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ αποσιώπηση του κοινωφελούς έργου της Κας Μαριάννας (όλοι ξέρουμε την Κα Μαριάννα)... ΠΑΝΟΥΤΣΟ, ΜΠΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!!!!

Δημοκρατία

Αυτό που είναι ιδιαίτερα δύσκολο στους κουμουνιστές να κατανοήσουν είναι ότι στις δημοκρατίες επιτρέπεται και η προπαγάνδα. Όπως ο ριζοσπάστης, η αυγή, η εφημερίδα των συντακτών, ο σταθμός στο κόκκινο κλπ. μπορούν να προπαγανδίζουν για τα κομουνιστικά τους ιδεώδη, έτσι μπορεί και ο οποιοσδήποτε άλλος. Το πλήθος των μέσων εξασφαλίζει την ελευθερία. Η φασιστική και μονομερής απόφαση της ΕΣΗΕΑ, στόχο έχει την προληπτική αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων.

Μπραβο , Αριστα 10

Ευγε Καρανικα , άριστα 10 ! Και στην Συριζαικη ντοπιολιαλια και στα φασιστερα νοηματα !

ted

Κύριε Πανούτσο, ξεχάσατε να μας πείτε ότι εξουσία είναι και ο κ. Αλαφούζος, του οποίου υπάλληλος είστε εσείς και ο διαγραμμένος συνάδελφός σας. Η δε "ελευθερία λόγου" που επικαλείστε είναι η ελευθερία του (κάθε) κ. Αλαφούζου να προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά του μέσω των υπαλλήλων του. Σ' αυτά τα πλαίσια είδαμε το καλοκαίρι τον κ. Πορτοσάλτε να κάνει το άσπρο μαύρο και να παραπληφορεί το κοινό (για το οποίο εσείς τόσο πολύ νοιάζεστε) και εσάς κάθε Κυριακή βράδυ να στέκεστε αμήχανος την ώρα που οι έγκριτοι συνάδελφοι (συνυπάλληλοι) σας προωθούν με αισχρό τρόπο τα συμφέροντα του αφεντικού σας.

Άσπρο - Μαύρο

Η ακόμα μεγαλύτερη πλάκα με όλα τα σταλινοφασιστάκια που γράφουν από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, είναι ότι δεν συνειδητοποίησαν, ότι ο αρχηγός τους δικαίωσε όσους υποστήριζαν το ΝΑΙ και την επιχειρηματολογία τους. Ο Τσίπρας είπε: επειδή αν δεχτώ το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος θα γίνει καταστροφή (περίπου ότι έλεγαν οι "καταδικασμένοι της ΕΣΗΕΑ") εφαρμόζω ΝΑΙ.

ted

Ποιος είναι συριζαίος ρε ασπρόμαυρο γατάκι? Ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ ψήφισα, τράβα σε κάναν άλλο να πεις την μπαρούφα σου... Επίσης, το ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης (παίζει όμως και να τον ψήφισες μπας και γλιτώσεις λίγο ΕΝΦΙΑ) σημαίνει ότι οι άλλοι (Πορτοσάλτε, Πανούτσοι και λοιποί) δεν είναι λαμόγια και υπάλληλοι? Ωραία λογική ρε πονηρέ, ανακάλυψες τον τροχό!!! Άντε τώρα τράβα μάσα το σανό που σε ταζουν και ξαναέλα με καινούριο ποιηματάκι..

Γλυψε Γλυψε κατι θα γινει

Εσυ ποτε διοριστικες συμβουλος του Τσιπρα ? ή εισαι ακομα σε αναμονη ?

ted

Γλύψε κανα χίτλερ εσύ και τα ξαναλέμε..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία