Αντώνης Πανούτσος

Ας θυμηθούν οι Γερμανοί τι τους οδήγησε κάποτε στην καταστροφή

Αντώνης Πανούτσος

Πριν από μερικές μέρες μιλούσα με έναν φίλο τραπεζικό που μετέχει για λογαριασμό ξένης τράπεζας στις διαπραγματεύσεις για το PSI των ομολόγων. Του ζήτησα να μου πει τις πιθανές εκδοχές για το μέλλον της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις.

Πριν από μερικές μέρες μιλούσα με έναν φίλο τραπεζικό που μετέχει για λογαριασμό ξένης τράπεζας στις διαπραγματεύσεις για το PSI των ομολόγων. Του ζήτησα να μου πει τις πιθανές εκδοχές για το μέλλον της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. Ξεκινώντας από τη χειρότερη, που έβρισκε απίθανη, τον Μάρτιο να μην μπορέσουμε να πληρώσουμε το ομόλογο που λήγει, να χρεοκοπήσει η χώρα, οι εταίροι να μας πιέσουν να βγούμε από την Ενωση, ο Σαμαράς να κάνει μια ηρωική έξοδο και να βρεθούμε με ένα νόμισμα που αυτόματα θα έχει χάσει το 80% της αγοραστικής του αξίας κάνοντας το ευρώ κάτι σαν τις λίρες στην Κατοχή, προχώρησε στην πιο ήπια και πιθανή εκδοχή. Οι Γερμανοί κρατάνε την Ελλάδα εν ζωή για παράδειγμα, όπως τους ληστές στα κλουβιά στις πύλες των κάστρων τον Μεσαίωνα, για να μας βλέπουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι και να ξέρουν τι μπορούν να πάθουν. Οι Γερμανοί όμως θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ιστορική μνήμη και να θυμούνται τι τους οδήγησε στη μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας τους.

Το 1919 με τη Συνθήκη των Βερσαλιών η Γερμανία υποχρεωνόταν να πληρώσει ως πολεμικές αποζημιώσεις το αντίστοιχο του σημερινού ποσού των 300 δισ. ευρώ. Το υπερβολικό ποσό σε συνδυασμό με την ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο οικονομία δημιούργησε έναν ασυγκράτητο πληθωρισμό και εξαθλίωσε τη γερμανική μικροαστική τάξη, που μπροστά στον φόβο να επαναπρολεταριοποιηθεί το 1932 ανέβασε τον Χίτλερ στην εξουσία με τη δέσμευση του «δεν πληρώνω» και την υπόσχεση ότι η Γερμανία ανήκει στους Γερμανούς και καθένας από αυτούς έχει δικαίωμα στη δουλειά. Τι νομίζουν οι Γερμανοί ότι θα συνέβαινε αν ένας Ελληνας πολιτικός έλεγε και έπειθε ότι θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος; Η Ελλάδα θα ανήκε στους Ελληνες και κάθε Ελληνας θα έβρισκε δουλειά; Οτι οι Ελληνες δεν θα τον ψήφιζαν επειδή θα είχε μικρό μουστάκι ή επειδή δεν θα γούσταρε τους ξένους ή ότι θα έριχναν την ψήφο και για τα υπόλοιπα ποιος νοιάζεται έτσι που είμαστε; Είναι δείγμα των καιρών ότι, όπως και εμείς δεν έχουμε πραγματικούς πολιτικούς, δεν έχουν και οι Γερμανοί. Διαφορετικά η Ανγκελα Μέρκελ θα έπρεπε να αντιληφθεί τον κίνδυνο ενός λαού στριμωγμένου στη γωνία.

Οι λαοί όταν στριμώχνονται στη γωνία δεν ψάχνουν τη σωτηρία στο ΚΟΔΗΣΟ αλλά σε σχηματισμούς των άκρων. Ανάλογα με το πού γέρνει ο καθένας, δεξιά ή αριστερά, εκεί και πέφτει. Το κέντρο να γίνεται κάτι σαν την κόψη του σπαθιού, στην οποία δεν μπορεί να ισορροπήσει κανένας. Καμία χώρα δεν έχει υποχρέωση να τρέφει την Ελλάδα, αλλά και καμία δεν μπορεί να διασκεδάζει οδηγώντας την στην εξαθλίωση. Και η Γερμανία εδώ και καιρό περισσότερο από το να βοηθήσει θέλει να τιμωρήσει.

Ο Α’ Παγκόσμιος

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με την εφαρμογή του Σχεδίου Σλίφεν. Θα ήταν μία από τις πιο τολμηρές στρατηγικές κινήσεις της Ιστορίας, με τον γερμανικό στρατό να συγκεντρώνει τα 4/5 της δύναμής του στη βόρεια πλευρά, να επιτίθεται μέσα από το Βέλγιο και να κάνει κυκλωτική κίνηση στο Παρίσι ενώ το 1/5 του στρατού θα αμυνόταν πίσω από τα δάση των Βοσγίων. Οι τελευταίες λέξεις του Σλίφεν προτού πεθάνει ήταν: «Να θυμηθείτε να κρατήσετε τη δεξιά πλευρά δυνατή». Με την πρώτη όμως κανονιά το Σχέδιο Σλίφεν είχε πάει περίπατο.

Το Σχέδιο Σλίφεν

Ο αρχηγός του επιτελείου, βαρόνος Φον Μόλτκε, έβρισκε το σχέδιο πολύ επικίνδυνο. Το επιτελείο άρχισε να σκέφτεται αν η κίνηση προς το Παρίσι θα έπρεπε να είναι διπλά κυκλωτική. Ο διάδοχος του γερμανικού θρόνου, υπεύθυνος για την αριστερή πλευρά, ήθελε μεγαλύτερο ρόλο. Συνθλιμμένο ανάμεσα στην ατολμία, τα μπαλώματα και τους εγωισμούς, το Σχέδιο Σλίφεν μετατράπηκε σε μία παράλληλη κίνηση των αντίπαλων στρατευμάτων προς τη Θάλασσα της Μάγχης, οδήγησε στο αδιέξοδο των χαρακωμάτων και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος που, σύμφωνα με τον στρατάρχη θα τελείωνε σε 42 ημέρες, μετατράπηκε στον εφιάλτη των χαρακωμάτων που κράτησε τέσσερα χρόνια.

Η Ελλάδα στα χαρακώματα

Υπάρχουν φορές που η ελληνική οικονομία θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενας αρχηγός κράτους που έχει κάνει ένα σχέδιο που θα τελειώσει την κρίση μέσα σε δύο χρόνια. Επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, Δημόσιο που θέλουν όση δύναμη μπορούν να εξασφαλίσουν στην πλευρά τους για να νιώθουν πιο ασφαλείς στη μάχη και μια πολιτική ηγεσία σαν το αυτοκρατορικό γερμανικό επιτελείο να κόβει τόσα από όσα είχε σχεδιάσει για τα ταξί, τόσα και άλλα τόσα από όσα είχε δεσμευτεί ότι θα κόψει από τις ΔΕΚΟ, τόσα και από πάνω τόσα από όσα θα έπιανε με τη φοροδιαφυγή και από το περήφανο πολεμικό σχέδιο που θα κατατρόπωνε τους κακούς οχτρούς να μένει με μια μάχη των χαρακωμάτων που πολιτική είναι το 0,25% των επιτοκίων των ομολόγων και δύο χρόνια παραπάνω στην αποπληρωμή των 15ετών. Η Ελλάδα δεν βλέπει πια το Παρίσι παρά μόνο τα δύο λασπωμένα μέτρα χαρακώματος που βρίσκονται μπροστά της.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Κώστας Λυμπέρης

 Το σχόλιό μου είναι το εξής: Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει καλύτερα αν είχαμε ηγέτες. Και εξηγούμαι¨: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να έχει επιβάλλει 1)ανώτατο πλαφόν σε όλους τους μισθούς που είναι πάνω από ένα ποσό π.χ. όσοι παίρνουν άνω των 2000 Ευρώ ανά μήνα(μπορεί να είναι + - 200 Ευρώ) θα κατέβουν στις 2000 Ευρώ ανά μήνα, από τον ίδιο τον Πρόεδρο μέχρι τους βουλευτές, όλες τις διοικήσεις των Οργανισμών κ.ο.κ. έως τον τελευταίο Ελληνα που παίρνει πάνω από 2000 Ευρώ. Ετσι θα εξοικονομούντο αρκετά δις και δεν θα χρειαζόταν απολύσεις ή τόσο ακριβά χαράτσια (μείωση των δαπανών του δημοσίου). Αυτό δείχνει ενότητα του λαού. 2) υποτυπώδη αύξηση των χαμηλόμησθων (500 - 700 Ευρώ) κατά 100 Ευρώ το μήνα. 3) Αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών αυτών με διάθεση των ελληνικών προιόντων, χωρίς μεσάζοντες, στο 1/3 της σημερινής τιμής τους Επίσης - να εφαρμόζονται οι νόμοι προς κάθε κατεύθυνση - να σταματήσουμε να βλέπουμε το φταίξιμο στους άλλους (π.χ. στους ξένους, οι οποίοι πράγματι έχουν μερίδιο ευθύνης) αλλά τους καλόμαθαν οι πολιτικοί μας. Τέλος (θα μποροoύσα να πω πολλά ακόμη) να αισθανθούμε πάλι Ελληνες και να μη φοβόμαστε μη μας χαρακτηρίσουν "εθνικιστές" διότι όπως βλέπετε όλοι οι λαοί πρώτα τον εαυτό τους σκέφτονται Με τιμή προς εσάς και τους αναγνώστες Κ. Λυμπέρης

ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ

ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΔΩ Κ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΣΚΟΛ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΟΥ ΒΓΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ;;;;;;;; ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΤΟ ΖΙΒΑΓΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟ 70 ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΝΑΝ ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ. ΑΛΛΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20-25 ΧΡΟΝΙΑ (ΣΚΛΗΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ) ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΤΑ Τ΄ΑΛΛΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕ  ΜΙΑ ΚΟΛΟΒΙΛΛΑ(ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ) 1,5 ΔΙΣ ΤΗ ΜΙΜΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΚ.......ΟΥΣ. ΤΙ ΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΣΟΥΖΕΙ (ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ). ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ. Ο ΧΑΛΚΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ, ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΝΗΜΗ. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ. ΝΑ ΜΗ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.

Γιώργος

Ρε Πανούτσο με όλο το σεβασμό που σου έχω, χιέσε μας... Εδώ δεν θυμούνται οι δικοί μας οι Έλληνες συμπατριώτες μας τι μας οδήγησε στην σημερινή καταστροφή και γράφεις άρθρο για το αν θα θυμούνται οι Γερμανοί τα του '30... Εδώ ρε Αντώνη... στα σημερινά... άσε τους Γερμανούς... Γράψε για την ευθύνη του Σημίτη που μας έβαλε με πουστιά στην Ευρώπη, γράψε για τα σεμνά και ταπεινά του Κωστάκη που μαγείρευε και μας κατέστρεψε, γράψε για την "σωτήρια" παρουσία του Γιωργάκη που μας αποτελείωσε! Τι μου λες τώρα για την Γερμανία, και τι ΘΑ πάθει η Γερμανία, και να προσέχει η Γερμανία... Ενημέρωσε το κόσμο για τους κλέφτες πολιτικούς μας και τα ψέμματα που λένε, για τα στραβά του χαρακτήρα μας, γιια τις κακές νοοτροπίες μας που μας έχουν πάει στον πάτο, για το πως μπορούμε να ανακάμψουμε, και άσε τους Γερμανούς... Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη είναι ρε Αντώνη! Αυτοί κινδυνεύουν; Δεν βλέπεις τι καταστροφή έχει γίνει μέσα στη χώρα μας από μας;

ΣΤΕΛΛΑ

Εγώ το καταλαβα αυτο που θέλει να πει ο Αντωνης,αλλά φίλε Αντώνη,ακομα και αν ειχαν παρθεί τα αναγκαια και επωδυνα μετρα απ την αρχη,και δεν ειχαν φρεναρει στα συμφεροντα συντεχνειων...και όλων όσων προσπαθουσαν να σωσουν εαυτους,τι θα εβγαινε????οκ,θα μεναμε στο ευρω γονατισμενοι,για να μην πω στα τεσσερα..και κατα τα αλλα τα ιδια λαμογια θα εμεναν να κυβερνουν η ιδια διαφθορα, στην εξουσια,στη δικαιοσυνη.μια απ τα ιδια...Καλυτερα που απετυχαν.Ισως η μάχη χαρακωματων,δωσει ελπιδες πως ο λαός επιτέλους θα καταλαβει για ποιον πολεμαει και για τι,και θα παρατησει αυτον τον ηλιθιο πολεμο,αφου πρωτα παρει με τις πετρες τους οπλαρχηγους του.

Πέτρος Χουχούλης

Αντώνη μου, ωραία η ιδέα σου μόνο που ο πραγματιστής έχει δίκιο: Το παραμύθι σου ΔΕΝ έχει δράκο. Αν το έγραφα εγώ το παραμύθι θα διάλεγα άλλη εποχή (πολύ παλιότερη) και ο πραγματιστής θα έβλεπε Χασανάκια παντού γύρω του - τα οποία είναι άλλωστε υπαρκτά στο κέντρο της Αθήνας... Θέλει πιό πολύ διάβασμα, Αντώνη... 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

 Eπιτέλους έγραψες κάτι που συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Πράγματι η ιστορία διδάσκει ότι οι εκβιασμοί, ο εξευτελισμός και η υπερβολική πίεση με έντονη τιμωρητική διάθεση οδηγούν μαθηματικά σε ακραίες λύσεις και συμπεριφορές από αυτούς που τις υφίστανται. Και αν στην Ελλάδα οι δεξιές ακραίες τάσεις δεν έχουν πέραση, είναι φανερό ότι οι αριστερές θα μπορούσαν να βρουν τεράστια απήχηση. Μένει να δούμε ποιος θα έχει το ρόλο του μυστακοφόρου από την ανάποδη όμως... Λες να δούμε και τίποτε SA με τον αντίστοιχο Έρνστ Ρεμ στους δρόμους;; Χε χε.... Εν πάσει περιπτώσει, χωρίς ίχνος πλάκας, η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα έχει πολλά κοινά με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στις αρχές του '20. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε και παρόμοια αποτελέσματα...

Βασίλης Σερέτης

 Εμένα με προβληματίζει (μάλλον με τρομάζει) περισσότερο η εικόνα της ισορροπίας στην κόψη του σπαθιού.

Nikos Pappas

To νοημα ειναι απλό, ολοι κοιτανε να σωσουνε το δεντρο (κεφάλαιο-χρημα) και καιγεται το δασος (Ελλάδα-χωρα-ανθρωποι). Δυστυχώς θα ναι παντα πιο τιμιο να πεις οτι κατι δεν το καταλαβαίνω παρά να το προσαρμοζεις στα μετρα της λογικής και να το κριτικαρεις ως αχρηστο. Δηλαδη μονο ο Πανουτσος βλεπει οτι σημερα ολα τα μετρα μνημονια δανειο κτλ. εχουν χαρακτήρα προσωρινο και ολοι ξερουν οτι δεν θα οδηγησουν πουθενά, Απλα προσπαθει να εξηγησει γιατι οι γερμανοι και οι ελληνες υπευθυνοι διατηρουν την ελλαδα σε ημιθανη κατασταση χωρις ελπιδα σωτηριας. Προσωπικα βρισκω το παραδειγμα απο την ιστορικη αναδρομη εξαιρετικα επιτυχημενο/ 

ΑΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

Που το θυμήθηκες το ΚΟΔΗΣΟ! Πανούτσο γι'αυτό σε λατρεύω είσαι τέρας σημειολογίας!

Πραγματιστης

 Καλο το παραμυθι αλλα δεν εχει δρακο.Σε πολλα πραγματα στη ζωη (παρα τα αντιθετως κυκλοφορουντα),το μεγεθος μετραει.Το να παραλληλιζεις το μεγεθος της Ελλαδας με το μεγεθος της Γερμανιας ειναι...ατοπο.Το να συγκρινεις επισης τις συνεπειες που θα εχουν ενδεχομενες εξελιξεις σε μια χωρα σαν την Ελλαδα,με χωρες του μεγεθους της Γερμανιας ,παλι ατοπο.Κοινως και για να τα κανω και πενηνταρακια(μια και που σαρεσει η εκφραση αυτη): στα κοχονες ΟΛΟΝΩΝ πλεον εαν η ελλαδα γινει λατρης της Β.Κορεας ή λατρης των κομμουνιστοφαγων.Η ιστορια εχει διξει διαχρονικα το επιπεδο της ηγεσιας που η Ελλαδα ατυχησε να έχει αιωνες τωρα και πως εκλαμβανουν την σχεση τους με τις εκαστοτε ξενες δυναμειςΔεν εχουμε πια καμια δυναμη σε κανενα επιπεδο να επιβαλλουμε ο,τι δηποτε λογω ελλειψης πολιτικης και πολιτικων και με μια αστικη-επιχειρηματικη ταξη χωρις κουλτουρα και οραμα.Αυτα και σε αλλα με υγεια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία