vgontzas_antonis

Νέο πολιτικό αφήγημα - Με κινηματικό χαρακτήρα ή από τον καναπέ;

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Υπάρχει μια βαθιά και ιστορική κόπωση στους λαούς της Γης.

 Τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν κάποια ιστορική, πολιτική και πολιτισμική αναφορά. Αυτό είναι δικαιολογημένο. 

Κατέρρευσαν τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, χωρίς ούτε μια ντουφεκιά υπεράσπισής τους. Και αντικαταστάθηκαν από πολιτικό προσωπικό χωρίς βαθιές ιδεολογικές ρίζες. Και, καμιά φορά, χωρίς πλήρη κατανόηση των βασικών κανόνων της δημοκρατίας.
 
Αντίστοιχα, η ηγέτιδα της Δύσης ενέπλεξε αστόχαστα μεγάλες περιοχές του κόσμου στην κόλαση της ένοπλης βίας. Και μόνη της δεν κατάφερε να αποσοβήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση με κανόνες και ιδέες που μέχρι τότε πρέσβευε.

Στην Ευρώπη τα συναφή ιδεολογικο-πολιτικά ζητήματα οξύνθηκαν. Οι πιο σημαντικές οικονομικά χώρες περιέπεσαν στη δίνη ενός διλήμματος. Πώς να διατηρήσουν το κοινωνικό κράτος (για το οποίο η Ευρώπη δικαιολογημένα επαίρεται) και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες μιας αναπόφευκτης, σχεδόν, παγκοσμιοποίησης. Εναν σκληρό ανταγωνισμό, ιδίως από τις χώρες της Ανατολής (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία). Αυτό επιχειρήθηκε να θεραπευτεί με τη μείωση του εργατικού κόστους και την επιβολή μιας διαρκούς λητότητας. Στις περισσότερες χώρες του Νότου η λιτότητα σφιχταγκαλιάστηκε με μια τερατώδη ανεργία και έμπρακτη αμφισβήτηση του κράτους πρόνοιας.

Στην Ελλάδα βυθιστήκαμε απότομα και ραγδαία σε μια εγκληματική ανθρωπιστική κρίση, η οποία, από την έναρξή της, δεν εξηγήθηκε με θάρρος και τόλμη στον ελληνικό λαό. Η οποία ενοχοποίησε το σύνολο σχεδόν των υπαρκτών πολιτικών δυνάμεων που στην προσπάθειά τους να μετακυλίσουν ευθύνες τελικά αυτοενοχοποιήθηκαν. Η κρίση αυτή, μάλιστα, συμπληρώνει ήδη μία δεκαετία χωρίς ορατά ίχνη ελπίδας για μια αληθινή έξοδο. 

Αυτή την ιδεολογικο -πολιτική κρίση την έχει πληρώσει κυρίως ο χώρος του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς. Η σημερινή δημοσκοπική απήχησή του μετά βίας έχει υπερβεί τον μονοψήφιο αριθμό μολονότι η πρόσκληση της κυρίας Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα και την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει αποκτήσει δυναμική από τη συμμετοχή όλων σχεδόν των πολιτικών φορέων του χώρου και όλων σχεδόν των προσωπικοτήτων που έχουν ή επιδιώκουν να παίξουν ηγετικό ρόλο.

Τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την κοινή γνώμη μια καινοτόμος πρόταση: να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς καμιά προϋπόθεση, ακόμη και με το κινητό τους τηλέφωνο από μακριά, οπουδήποτε της Γης, χωρίς φυσική παρουσία στην κάλπη. Το σκεπτικό είναι απλό. Μια τέτοια καινοτομία θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της νεολαίας καθώς και των Ελλήνων του εξωτερικού. 
Η κυρία Γεννηματά, αυτή που πήρε και την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του χώρου, έχει καταθέσει μια πλήρη πρόταση. Από τη μια, να ψηφίζουμε όλοι μας οπουδήποτε της Γης στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα. Ανεξάρτητα από το σε ποιους καταλόγους του όποιου δήμου είμαστε εγγεγραμμένοι. Και μάλιστα με online αυτόματη διαγραφή του εκλογέα από τους εκλογικούς καταλόγους ώστε να αποτρέπεται και να αποθαρρύνεται η όποια απόπειρα διπλοψηφίας ή άλλης δολιο­φθοράς. Από την άλλη, εξαρχής δεν αποκρούει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Απαιτεί όμως εγγυήσεις του αδιάβλητου και της ακεραιότητας του συστήματος.

Από πολλούς αποκρούεται η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση και ασφάλεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση από την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του υποψήφιου εκλογέα πριν τις εκλογές σε επιλεγμένα για την ταυτοποίηση τμήματα ή προξενεία. 
Δεν είναι της παρούσης η ανάπτυξη των θέσεων εκείνων που αντιτίθενται στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Κάθε νέα καινοτομία εφαρμόζεται πρώτα πιλοτικά. Και σε μικρότερο αριθμό προσώπων. Στη μόνη χώρα στον κόσμο που εφαρμόστηκε, την Εσθονία, επιχειρήθηκε αρχικά η πιλοτική εφαρμογή και μάλιστα σε πολύ χαμηλού επιπέδου διαγωνιστικές διαδικασίες. Και εισήχθη στις εθνικές τους εκλογές μετά από χρόνια με την απαραίτητη υποχρέωση της φυσικής παρουσίας του εκλογέα σε υπηρεσίες ή Αρχές αρκετές ημέρες πριν από τις εκλογές. Και οπωσδήποτε σε κανένα από τα σοσιαλιστικά ή προοδευτικά κόμματα δεν έχει εισαχθεί η καινοτομία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

Πολύ λίγοι συζητάμε ένα σημαντικό, κατά την άποψή μου, αντεπιχείρημα στην εισαγωγή αυτής της καινοτομίας. Η νέα ιστορική αφετηρία για τον νέο πολιτικό φορέα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και σύμπραξη των προοδευτικών πολιτών και όλων αυτών που πιστεύουν στα ιδανικά της Κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς. 

Με την πεποίθηση της ασυναγώνιστης πολιτικής κληρονομιάς του καθενός μας. Με ετοιμότητα πρόσκτησης του λειτουργικού νέου και καινοτόμου. Και με στοιχεία κινηματικού χαρακτήρα. Οχι από τον καναπέ και το τηλεοπτικό κοντρόλ.
Ετσι δεν ήταν πάντα στην Κεντροαριστερά; 

* Δικηγόρος

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Σωστά όλα αυτα αλλα

Ο Σαμαρας εξελέγει με ανοικτή ψηφοφορία , μαζική συμμετοχή των οπαδών της ΝΔ και σε δυο χρονια κατακρεουργήθηκε από το ίδιο του το κόμμα ( βλέπε ) καραμανλικοί ! Ο Σαμαράς αποτυχημένος και η Πέμπτη φάλαγγα , στην εξουσία ,με Πακιδες , Αβραμοπουλους και ψεκασμένα κυβερνητικά δεκανίκια ! Άρα σημασία εχει τι θα πράξουν μετα την μορφοποίηση του φορέα οι διάφοροι συμμετέχοντες. Το ποιο πιθανό βέβαια ειναι , οτι δεν μπορούμε να καπελωσουμε το χτυπάμε Εκ των έσω και αν δεν μας βγει , κάνουμε ηρωική έξοδο. Μακάρι να κάνω λάθος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

νικ

καλα ακομα αριστερα και λοιπες μπαρουφες σερβιρεις? πεθανε φιλε και η αριστερα δεν υπαρχει πια....οσο για το να ψηφιζουν απο παντου δε βλεπω γιατι πρεπει καποιος (τυχερος) που μενει στο εξωτερικο να αποφασιζει για την τυχη των κακομοιρηδων που εχουμε απομεινει στον μολυσμενο "οικο ανοχης" που λεγεται ελλαδα....

κωστας

Οι λαοι κουραζονται, ειναι γεγονος, και δοκιμαζουν αλλες λυσεις που ειναι προφανως χειροτερες μονο και μονο επειδη βαρεθηκαν. Ομως αυτο δεν εχει να κανει με την αριστερα. Η αριστερα, οπως και καθε αλλο συστημα ολοκληρωτικου χαρακτηρα (που προσπαθει να ελεγξει ολο και περισσοτερες πτυχες της ζωης του ανθρωπου) ειναι καταδικασμενο να αποτυχει. Πουλαει ιδεολογια, πουλαει ηθικη υπεροχη, και μπορει αυτο να ισχυει αμεσως μετα την επανασταση. Ομως, αργα η γρηγορα, οι φελλοι θα ανεβουν στην επιφανεια, αφου η πολλη ιδεολογια αρνειται την αξιολογηση με μετρησιμα στοιχεια. Παντα υπαρχει δηλαδη ο μπαλαντερ "οι ανθρωποι ειναι πανω απο τους αριθμους". Η καταληξη ειναι οτι οι φελλοι (καρανικες) ανεβαινουν προκλητικα, και τα συνηθη υποζυγια βαριουνται να δουλευουν για να τρεφουν τους φελλους οταν η πρωτη γκλαμουρια της επαναστασης ξεφτισει. Κι αυτο ειναι κατι που δεν θα φτιαξετε την επομενη φορα που θα κανετε επανασταση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία