vgontzas_antonis

Ξεπούλησαν τις τράπεζες! Αλχημιστές και αργυραμοιβοί!

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Μας εντυπωσιάζει η μεγάλη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τουλάχιστον των περισσοτέρων) για την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί. Σαν να μην έχει αντίπαλο. Οι δηλώσεις των κομμάτων περνάνε στα ψιλά. Σε κάποια μονόστηλα. Και η όποια ενασχόληση μοιάζει να είναι αντικείμενο παραπολιτικών στηλών. 

Τη διετία 2012-2013, το Ελληνικό Δημόσιο διέθεσε 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με αυτό το ποσό και τις τότε τιμές των μετοχών το Δημόσιο έγινε ο βασικός μέτοχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Απέκτησε πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Απέκτησε, έτσι, τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως παραδέχθηκε μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο τέλος του 2013 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν ένα από τα καλύτερα κεφαλαιοποιημένα στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο του 2014 ξένοι επενδυτές επένδυσαν άλλα 8,3 δισ. ευρώ (warrants κ.λπ.). Ετσι απέκτησαν το 27% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκείνη τη χρονική περίοδο η συνολική χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού συστήματος ανερχόταν σε 31 δισ. ευρώ. Τότε η αξία των μετοχών του Δημοσίου είχε μειωθεί σε 18,5 δισ. ευρώ από τα αρχικά 25 δισ. Αίτιο, η μείωση της τιμής των μετοχών. 

Ηρθε λοιπόν η ώρα των αλχημιστών οικονομολόγων. Και των αργυραμοιβών των ξεπεσμένων και ξεπερασμένων ιδεών και ιδεοληψιών. Των ανιαρών μονολόγων, των πομφολύγων και των φληναφημάτων. Και των υποκλοπών των συνεδριάσεων κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων. Και των Plan B! Με διαφορετικό, όμως, περιεχόμενο κάθε φορά. Και με διαφορετικούς συντάκτες και συντονιστές. Με μερικούς από αυτούς να αρνούνται ή να απαρνούνται τη συμμετοχή τους. Με ακατανόητες επιστροφές 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτά που είχαν ταχθεί για τυχόν ανάγκες των τραπεζών. Με τυχοδιωκτική αναζήτηση «θερμών» λιμανιών στις βόρειες θάλασσες. Με κατακλυσμιαία φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη φορά κυρίως από μικρομεσαίους. Με την πανούκλα των capital controls που εμείς προκαλέσαμε κι εμείς αποφασίσαμε. Με πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας. Και με «σκληρές» διαπραγματεύσεις όπου τα αποδεχθήκαμε όλα. Αφού προηγουμένως τα είχαμε εμείς οι ίδιοι προτείνει. Πιο πολλά από αυτά που μας είχαν αξιώσει. 

Και κατέφτασε ο Νοέμβριος του 2015. Ο «θρίαμβος» της ανακεφαλαιοποίησης! Οι ξένοι διέθεσαν περίπου 9,1 δισ. ευρώ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 1,2 δισ. ευρώ. Η αξία του τραπεζικού συστήματος ανέρχεται πια σε 11,5 δισ. ευρώ. Ετσι, η αξία των μετοχών που διακρατούν οι παλαιοί μέτοχοι (μεταξύ των οποίων ο πιο μεγάλος είναι το Δημόσιο) υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα 25 δισ. ευρώ που διέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2012-2013 αξίζουν σήμερα λιγότερο από 1,2 δισ. ευρώ!

Πώς έγινε αυτό το ανοσιούργημα; Η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ανερχόταν τις τελευταίες ημέρες σε 0,36-0,37 ευρώ. Η ανακεφαλοποίησή της έγινε όμως με τιμή 0,02 ευρώ ανά μετοχή! Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 0,06-0,07 ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίησή της έγινε με τιμή 0,33 του ευρώ ανά μετοχή!  Με αυτά και με τ’ άλλα το Ελληνικό Δημόσιο έχασε 24 δισ. ευρώ. Δηλαδή χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Το κυριότερο; Εχασε τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών. Τώρα πια είναι μέτοχος μικρής μειοψηφίας. Υπολογίζεται ότι σήμερα κατέχει κάτι λιγότερο από το 10% του τραπεζικού συστήματος. Και οι Ελληνες μέτοχοι, μικροί και μεγάλοι, έχασαν τα λεφτά τους. Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι πια ελληνικό! 

Μήπως όλα έγιναν για να σωθούν οι καταθέσεις; Αυτό ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Και στο σκεπτικό της επικαλείται ως απειλή την έναρξη ισχύος οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία κυρώσαμε, ως ένα από τα προαπαιτούμενα, το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Με την οδηγία κάθε τράπεζα και οι μέτοχοί της έχουν την ευθύνη διάσωσης των καταθέσεων. Οχι πια το Δημόσιο. Ποιο είναι το ψέμα; Η συγκεκριμένη οδηγία κυρώθηκε με την ακόλουθη αιτιολογία: «…να προστατευτούν οι καταθέσεις». Δηλαδή, η υπόσχεση εγγύησης των καταθέσεων μετατράπηκε σε απειλή και κατά των καταθετών και κατά των φορολογουμένων.
 
Το ερώτημα απλό και αμείλικτο: γιατί σιωπούν τόσοι πολλοί; Και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό το εθνικό έγκλημα;

ΣΧΟΛΙΑ (13)

βικυ

Οι ελληνες κοιμουνται τον υπνο του δικαιου εχοντας δωσει το δικαιωμα σε αυτην την ολεθρια και μοιραια κυβερνηση να μας παει στον πατο,τωρα θα μας τσιμεντωσει κιολας.Που βρισκονται οι πνευματικοι ανθρωποι η μηπως επειδη ειναι αριστεροι φορουν παρωπιδες και δεν μπορουν να δουν περα απο την μυτη τουε .Οι ιστορικοι του μελλοντος θσ αποδωσουν μεγαλες ευθυνες σε ολους.Ντρεπομαι που ειμαι ελληνιδα και βλεπω την καταστροφη της χωρας μας κριμα.

freeman

min 20 χρόνια μπροστά ! Την 30/3/2014 , σε νέο Νόμο με το Αρθρο 2 , η ΜιντιοΤραπεζοελενχόμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ το αρθρο 8 , παράγραφος 5 , του ν3864/2010 ( νόμο του ΤΧΣ , επί Πρωθυπουργίας Παπανδρέου, που προστάτευε τα συμφέροντα του ΤΧΣ-Δημοσίου), και κατά λέξη ΑΝΑΦΕΡΕΙ : Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο τιμές διάθεσης ή κάλυψης των μετοχών της τραπέζης , δύνανται να είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ της τιμής κτήσης των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή της τρέχουσας Χρηματιστηριακής Αξίας τους . Το ΣΚΑΝΔΑΛΏΔΕΣ Αρθρο 2 , ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕ ο Γ.Παπανδρέου και είπε παρών ο Α.Κακλαμάνης. Τότε ΟΡΓΙΑΣΑΝ και ΠΑΛΙ τα ΑΝΤΙ-ΠΑΠΑΝΡΕΙΚΑ Δανειοβίωτα Μίντια ζητώντας την αποπομπή του Παπανδρέου από το Πασοκ . Ήταν τότε που ο δούλος των τραπεζιτών Βενιζέλος ,έβρισε αισχρά τον Κακλαμάνη . Από την στιγμή εκείνη και μετά , οι ΠΑΣΟΚΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ Μιντιαρχών-Τραπεζιτών έβριζαν σε όλα τα πάνελ τον Παπανδρέου απαιτώντας την διαγραφή του , τότε δρομολογήθηκε η Δημιουργία του Νέου Κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών , που οι σοφοί Ελληνες πέταξαν εκτός της Βουλής των . . . Αρίστων που επέλεξαν ! Σε αυτήν την τροπολογία των ΣαμαροΒενιζέλων , πάτησε η κυβέρνηση Τσίπρα και ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ . To δε Υποκριτικό ΒαγγελοΦωφοΠασοκ κάνει πως διαφωνεί με τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟ. ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ & ΔΙΟΡΑΤΙΚΌ Γ.Παπανδρέου

ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ?

Γιατί τα μεγάλα ΜΜΕ δεν ξεφωνίζουν το ανοσιούργημα αυτό? Ποιοι να φωνάξουν? Οι λεφτάδες δημοσιογράφοι κλπ του συστήματος που έτσι οι καταθέσεις τους γλυτωσαν το κούρεμα ????? Εντάξει πρόδωσαν την Ελλάδα οι αριστεράντζες ζημειώνοντας ακόμα και το αγαπημένο τους ελληνικό δημόσιο κατά 24 δις και παραδίδοντα στο ξένο κεφάλαιο τον έλεγχο των τραπεζών της χώρας. Who cares ??? Το χρήμα διεσώθη! Η χώρα παρεδόθη μέσω υπερχρέωσης,μνημονίων και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ! Ο ΑΝΙΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ=ΣΙΩΠΗ

ΟΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ" ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ Κ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ Κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ" ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΡΑΚΙΑ-FUNDS ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ???

kalis

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΓΑΠΗΤΕ..., καπιταλισμος ! ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, Που πρωτοηρθε στην μεταχουντική Ελλάδα απο τους "γατους των χρηματιστηριων". Τωρα σεις (ένας απο τους γάτους) ανακαλυπτετε τους σκληρούς κανονες των χρηματιστηριων. Οπως γνωριζετε, εκτος Ελλαδας στα χρηματιστηρια "οι επενδυτες επενδυουν"... Στην Ελλάδα τα ονοματα αλλαζουν, και μιλαμε για "παικτες που παιζουν στο χρηματιστηριο". Τι σχεση εχει ο Ελληνας τζογαδορος με τον ξενο επενδυτη; Απλα -έτσι για πλακα- τους λέμε ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ενω οι δικοι μας ειναι... ΧΑΣΟΣΚΟΠΟΙ. ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΕ, ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ... ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΑ !

η μιση αληθεια

Καλα τα περιγραφετε. Αλλα λετε μονο τα μισα. Τα αλλα μισα ειναι οτι αυτα που συμβαινουν σημερα εχουν δρομολογηθει απο τους προηγουμενους κυβερνωντες. Φυσικα, με τις πλατες των ..ξενων! Οι λεηλασιες ποτε δεν γινονται εκ των εσω. Γινονται εκ των εξω με βοηθεια απο μεσα! Παντοτε!

ΟΥΣΤ

Ετσι σου είπαν στο καφενείο; Οτι φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Σας αξίζει η πείνα αγράμματοι ξεφτιλοελληναράδες.....

δεν μπορω

Το σχολιο σου ειναι πολυ υψηλου επιπεδου και δεν μπορω ουτε να το καταλαβω ουτε να σου απαντησω. Συνεχισε ετσι. Εχεις ..μελλον!

ID

Απλά κύριε Βγόντζα ήταν δύσκολο μετά τις φωνασκίες τους , ότι δεν θα επιτρέψουν τα δάνεια των Ελληνικών τραπεζών να περάσουν σε ξένα FUNDS, μετέφεραν όλες τις τράπεζες στα χέρια των ξένων FUNDS , απαγορεύοντας την συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση στους παλιούς μετόχους αλλά και οποιονδήποτε Έλληνα ήθελε να αγοράσει μετοχές Ελληνικών Τραπεζών. Ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Σταύρος

Αυτό ακριβώς! Τέτοιος *λαός είμαστε, τέτοια τύχη μας αξίζει!

pan fal

το επομενο βημα η αλλαγη σημαιας

tsobanos

πόσοι έλληνες ιστεύετε αγαπητέ κύριε , μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν το περιεκτικότατο κείμενό σας, ή μπορούν να αξιολογήσουν την σοβαρότητα των προβλημάτων αυτής της χώρας?

Ετσι ακριβως...

Ποσο δικιο εχεις!!! Και συνεχιζουν να μας δουλευουν και δεν μιλαει κανενας μας πια. Ασχετοι οικονομολογοι κατεστρεψαν και ισοπεδωσαν τον τελευταιο χρονο το Ελληνικο Τραπεζικο συστημα. Ποτε θα τιμωρηθουν? ......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία