Τα Σκόπια, το χρέος και ο εθνικός αυτισμός
anny-podimata01

Άννυ Ποδηματά

Τα Σκόπια, το χρέος και ο εθνικός αυτισμός


Οπως και να το δει κανείς, το τελευταίο δεκαήμερο είχαμε δυο γεγονότα ιστορικής σημασίας για τη χώρα.

Το πρώτο, η συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η νέα παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF στα 10 χρόνια όπως και η επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια, χαλαρώνει τη θηλιά του χρέους, δημιουργώντας χώρο και χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων. Με άλλα λόγια, η απόφαση δίνει στη χώρα μια ευκαιρία που εάν αξιοποιηθεί σωστά θα τη βοηθήσει να ανακτήσει σταδιακά την αξιοπιστία της και να σταθεί στα πόδια της, ώστε να βγει από την κρίση και όχι απλώς από το πρόγραμμα.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική από τον ξένο Τύπο, καθώς οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου σηματοδοτούν για την Ελλάδα το τέλος μιας πολύ σκληρής εποχής. Μιας εποχής που περιελάμβανε τη χειρότερη ύφεση και ανεργία που έχει βιώσει ποτέ κράτος-μέλος της Ευρωζώνης όπως και τρία προγράμματα προσαρμογής (μνημόνια).

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δημόσιος διάλογος γύρω από την κρίση υπήρξε (και παραμένει) τοξικός, ανορθολογικός και αντιπαραγωγικός. Παλαιότεροι και νεόκοποι «μνημονιακοί» εναλλάσσονταν σε ρόλους και αλληλοκατηγορίες ως προς το «ποιος φταίει» χωρίς ποτέ η συζήτηση να ακουμπά την ουσία, δηλαδή «τι φταίει».
Κλείσιμο
Κι όμως, μια από τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας μας ήταν και ο «εθνικός αυτισμός» που δεν μας επέτρεπε να αντιληφθούμε εγκαίρως τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας, ώστε να προσαρμοστούμε και να προστατευτούμε.

Θεωρούσαμε ότι οι κάνουλες του φτηνού δανεισμού θα είναι εσαεί ανοικτές για μας και ότι δεν υπήρχε λόγος ούτε να αλλάξουμε κάτι (π.χ. το ασφαλιστικό μας σύστημα) ούτε να ανησυχούμε. Ετσι γαλουχηθήκαμε, γενεές επί γενεών.

Αυτόν τον εθνικό αυτισμό τον πληρώσαμε με δέκα χρόνια κρίση, τρία μνημόνια και ένα υπέρογκο χρέος, που παρά τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του παραμένει δυσβάστακτο βάρος για την επόμενη και τη μεθεπόμενη γενιά. Στο δεύτερο ιστορικής σημασίας γεγονός των ημερών, δηλαδή την καταρχήν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού της FYROM, το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να υπερβούμε τον εθνικό μας αυτισμό.

Να αντιληφθούμε το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή από δυνάμεις, περιφερειακές και μη, που είτε μας επιβουλεύονται είτε έχουν συμφέροντα πλήρως αποκλίνοντα από τα δικά μας. Από αυτές τις δυνάμεις προέρχονται οι κίνδυνοι για τη χώρα μας και όχι από το εάν θα αναγνωρίσουμε ήόχι στους γείτονες τη (σλαβομακεδονική) γλώσσα τους και το δικαίωμα να αναγράφονται ως «Μακεδόνες - πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» στα διαβατήριά τους.

Η συμφωνία επίλυσης της διαφοράς με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ένας έντιμος συμβιβασμός. Ενας συμβιβασμός που διαφυλάσσει την ιστορική μας κληρονομιά, αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και θέτει τις βάσεις για μια σχέση καλής γειτονίας και συνεργασίας. Δεν είναι μια συμφωνία επιβολής και ταπείνωσης της άλλης πλευράς και, ευτυχώς, γιατί, όπως (πρέπει να) μας διδάσκει η Ιστορία, αυτού του είδους οι συμφωνίες ανακυκλώνουν τα μίση κι έχουν κοντά ποδάρια.

Είναι μια συμφωνία ισορροπημένη, επωφελής για τις δυο χώρες και ευρύτερα για την περιοχή, συμβατή με την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008, έστω κι αν οι τότε πρωταγωνιστές μιμούνται σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 στις κυβιστήσεις. Σε τελευταία ανάλυση, είναι μια συμφωνία που μετριάζει αισθητά τη βαριά και διαρκή διπλωματική ήττα που υφίσταται η χώρα τα τελευταία χρόνια, με την απόλυτη επικράτηση διεθνώς του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» .

Και μας να αναλώνουμε διπλωματικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσουμε αστερίσκους ή ταμπελίτσες που αναγράφουν τον όρο «πΓΔΜ», ως σύγχρονοι Δον Κιχώτες.

*Πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK