kasimatis_aleksandros

Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους φόρους

Αλέξανδρος Κασιμάτης

H έκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση τον ΦΠΑ) εφόσον πληρωθούν στην ώρα τους και οι φορολογούμενοι-ασφαλισμένοι δεν κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής που ανακοινώθηκαν, είναι από τα πιο σωστά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση αυτήν την περίοδο.

Και αυτό επειδή δίνει ένα σημαντικό κίνητρο να τηρηθεί -από όσους μπορούν φυσικά- η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων.

Η απειλή του κορονοιού κάποια στιγμή θα φτάσει σε ένα τέλος. Το μέγεθος της κρίσης έχει πυροδοτήσει στην Ευρωζώνη συζητήσεις που μέχρι σήμερα ήταν απαγορευμένες. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν ανοίξει ταυτόχρονα δημοσιονομικά,νομισματικά και κανονιστικά ζητήματα. Η ΕΚΤ ενεργοποίησε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. ευρώ και είναι σε εγρήγορση, αν χρειαστεί, να ανακοινώσει και νέο πρόγραμμα. Στην Φραγκφούρτη υπολογίζουν οτι κάθε εβδομάδα το lock down στις διάφορες χώρες αφαιρεί περίπου το 0,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η ύφεση είναι εδώ και αλοίμονο αν οι ευρωπαικές αρχές δεν αντιδρούσαν, όταν πχ η Goldman Sachs ανακοινώνει οτι σύμφωνα με τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί στο -9%, θα καταγράψει δηλαδή διπλάσια μείωση σε σχέση με το -4,5% που καταγραφηκε στην κρίση του 2009.

Ακόμη όμως και στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και παρά τις υπερβάσεις που έγιναν έως τώρα , στο DNA της Ευρωζώνης υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και συγκρούσεις. Χαμηλές ήταν οι προσδοκίες των αναλυτών για το χθεσινό Eurogroup,με το Bloomberg να μεταδίδει οτι οι Γερμανοί είναι μεν έτοιμοι να βοηθήσουν την Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού και να υποστηρίξουν την παροχή έκτακτου δανείου από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, αλλά όχι και να συζητήσουν το αίτημα της Ιταλίας για κοινή έκδοση ομολόγων κορωνοϊού, ώστε να ενισχυθούν τα οικονομικά των μελών της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο, κατά το Bloomberg, είναι πιο κοντά στην ιδέα να πάρει η Ιταλία μια ενισχυμένη γραμμή πίστωσης απο τον ESM με ελάχιστους όρους. Δηλαδή, κάτι σαν ένα ήπιο μνημόνιο.

Μόλις οι καμπύλες του κορονοιού αρχίσουν να αμβλύνονται θα έρθει η ώρα του λογαριασμού. Η στιγμή δηλαδή που το σύστημα θα αρχίσει να σγίγγει ώστε να επανέλθει η δημοσιονομική πειθαρχία. Αν πιστέψουμε στο βασικό σενάριο που επικρατεί, ότι δηλαδή θα χρειαστούν 3 έως 6 μηνες για να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο λογαριασμός δεν αργεί.

Για αυτό και είναι σημαντικό, όσοι από εμάς μπορούν, να συνεχίσουν αυτό το διάστημα να πληρώνουν κανονικά φόρους και εισφορές, ώστε η δημοσιονομική εκτροπή της Ελλάδας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Η Ιταλία, μετά και την αποχωρηση της Μ. Βρετανίας, έχει το διαπραγματευτικό μέγεθος να υποχρεώνει την Ευρωζώνη να ακούει όταν θέτει δημοσιονομικά ή τραπεζικά ζητήματα.

Αντίθετα εμείς έχουμε την ατυχία η επιδημία του κορονοιού να εκδηλώθηκε την ώρα που η Ελλάδα έβγαινε από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομική κρίση ήταν ιδιαίτερα επώδυνη επειδή διήρκησε πολλά χρόνια και αυτό είχε πολλαπλασιατικές επιπτώσεις.

Το κλειδί για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοιού είναι η χρονική διάρκεια. Αν πράγματι τους αμέσως επόμενους μήνες αρχίσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα, τότε η όποια οικονομική ζημία θα είναι αναστρέψιμη κατά το 2021 και η υπόθεση κορονοιός θα είναι οδυνηρή παρένθεση στη ζωή μας και η ύφεση που προκάλεσε παροδική. Αν κρυφτούμε πίσω από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοιού, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο περιθώριο να παρακολουθεί τις άλλες χώρες που θα ανακάμπτουν.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Μπίλης

Με τι λεφτά ρε θείο;

Την ίδια ώρα που....

Φτιάχνουν 22 δομές φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα!!!!!!!Φεύγει για αλλού κανείς από δαυτους;;;

Όλοι τους είναι φοροκλέφτες!!!

Στον εργασιακό βίο μου συναντώ ανθρώπους κάθε λογής. Εκείνο το οποίο μου έχει κάνει εντύπωση είναι το ότι όλοι οι αριστεροί είναι φοροκλέφτες και μάλιστα υπερηφανεύονται γι' αυτό. Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν βαπτίσει την φοροκλοπή ως δήθεν "φοροδιαφυγή" ή "φοροαποφυγή".

Πληρώνω πάντοτε τους φόρους μου, άμεσα..

Μεγάλωσα σε συντηρητική οικογένεια. Κάποιες από τις αρχές τις οποίες μου ενστάλαξαν ήταν να είμαι έντιμος, αξιοπρεπής και συνεπής. Στο πλαίσιο αυτό, πληρώνω πάντοτε τους φόρους μου, 'άμεσα, (ακόμα και με σημαντικές προσωπικές στερήσεις και θυσίες...), διότι αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στον εαυτό μου, την οικογένειά μου, την πατρίδα μου, τον λαό μου και το έθνος μου.

αφιλοτιμος

Ισα ρε χουντοτρολ κι εσυ κι ο απο πανω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία