Χρειάζονται γενναίες μειώσεις φόρων
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Χρειάζονται γενναίες μειώσεις φόρων

Από τον Ιούλιο που έγινε η κυβερνητική  αλλαγή έγιναν βήματα στο μέτωπο της μείωσης των φόρων. Η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο τον οποίο αξιοποίησε μειώνοντας μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ ενώ μείωσε τον συντελεστή  φορολόγησης των κερδών όπως και την  προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις

Παράλληλα η δημοσιονομικές δυνατότητες χρησιμοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση για σειρά άλλων μέτρων που δεν σχετίζονται με μειώσεις φόρων, όπως πχ η εμπροσθοβαρής διανομή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, δαπάνες «ευαίσθητων» υπουργείων κά. Και στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται νέα μέτρα μείωσης της φορολογίας ενώ ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες καθώς θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί με ακόμη ταχύτερα βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων. Τα χρόνια της κρίσης συσσωρεύτηκαν στην φορολόγηση τόσες καταφανείς αδικίες και εξοντωτικές πρακτικές, που η κατάργηση τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Καλοδεχούμενη η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά μην ξεχνάμε ότι πρωτομπήκε στη ζωή μας ως Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) για να μετεξελιχθεί σε μόνιμο φόρο που μάλιστα επί σειρά ετών επιβαλλόταν σε εκτός πραγματικότητας και αγοράς αξίες ακινήτων που υπήρχαν μόνον για το Δημόσιο και για την Εφορία. Χρόνια τώρα επιβαλλόταν ΕΝΦΙΑ ύψους 3,2 δις. και εισπράττονταν μεταξύ 2,7-2,8 δις χωρίς η σταθερή αδυναμία πληρωμής του φόρου να συγκινεί κανέναν αρμόδιο.

Και η εισφορά αλληλεγγύης πάνω στη φορολογική κλίμακα ξεκίνησε ως έκτακτη εισφορά για να καταλήξει τελικά σε μόνιμη επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ Revenue Statistics 1965-2018, την περίοδο των Μνημονίων δηλαδή 2010 - 2018 καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση φόρων κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η φορολογική επιβάρυνση που το 2010 ήταν στο 32% του ΑΕΠ έφτασε το 2018 στο 38,7% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 34,3% του ΑΕΠ. Επιπλέον στην Ελλάδα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε δραστικά.

Προφανώς και η Κυβέρνηση δεν κρατά μαγικό ραβδί για να εκλογικεύσει τη φορολογία από τη μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται όμως να εστιάσει τις προσπάθειες για να προχωρήσει σε περαιτέρω γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ