Επιτέλους όρια για ένα εξοντωτικό μέτρο
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Επιτέλους όρια για ένα εξοντωτικό μέτρο

Όσοι αντέδρασαν για την τροποποίηση της νομοθεσίας που εισάγει ως ανώτατο όριο για τη δέσμευση περιουσίας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος το 18μηνο, διάστημα μετά το οποίο χρειάζεται δικαστική επικύρωση ώστε να συνεχιστεί η δέσμευση, ας ρίξουν μια ματιά στις στατιστικές της δίκης για τη SIEMENS.

Xθες εκδόθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και για όποιον δεν θυμάται αφορά τα μαύρα ταμεία της SIEMENS και τη σύμβαση για τα ψηφιακά κέντρα που υπέγραψε με τον ΟΤΕ το 2002.

Η δίκη διήρκησε 3 χρόνια και η διερεύνηση της υπόθεσης 14 χρόνια. Από τους 54 κατηγορούμενους, οι 22 κρίθηκαν ένοχοι, ενώ 27 απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής. Οι κατηγορούμενοι αρχικά ήταν 64, αλλά στα χρόνια που πέρασαν οι 10 από αυτούς πέθαναν. Ασφαλώς και η συγκεκριμένη δίκη δεν ήταν μια οποιαδήποτε απλή υπόθεση, αλλά η διάρκεια της και το γεγονός ότι το σκάνδαλο σε όλες τις άλλες χώρες έχει κλείσει δικαστικά, δίνει το μέτρο των πραγμάτων για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Το όριο των 18 μηνών για τη δέσμευση περιουσίας είναι ανάλογο με την προσωποκράτηση, όπου η προφυλάκιση κάποιου χωρίς δίκη δεν μπορεί να υπερβεί τους 18 μήνες. Με τη διάταξη υποχρεώνεται το κράτος να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Καταργεί την χωρίς τέλος διαιώνιση της διερεύνησης μιας υπόθεσης και ουσιαστικά προστατεύει τους πολίτες. Οι μακρόσυρτες διαδικασίες έχουν γίνει καθεστώς σε βαθμό που ορισμένοι -πχ επιχειρηματίες- εκμεταλλεύονται την ατέρμονη ομηρεία που δημιουργεί η δέσμευση της περιουσίας τους για να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους από τις τράπεζες.

Επιπλέον τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πέρυσι, το 73% των πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες αδικαιολόγητης προσαύξησης της περιουσίας τους -κατηγορία που συνήθως συνοδεύεται με εντολή δέσμευσης -προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Οι ατέρμονες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν λάβει τη μορφή άτυπης προδικαστικής ποινής επί δικαίων και αδίκων. Γονατίζουν οικονομικά τους πολίτες που αργότερα δικαιώνονται ή ακόμη χειρότερα, αν αποβιώσει ο κατηγορούμενος οι κληρονόμοι αποξενώνονται από την περιουσία. Έχει φτάσει η ώρα που το κράτος πρέπει να γίνει αποτελεσματικό και να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες εξαιτίας των αδυναμιών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ