Η Κυβέρνηση και οι αποκρατικοποιήσεις
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η Κυβέρνηση και οι αποκρατικοποιήσεις

Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είναι στην εξουσία μόνον τρείς μήνες, ούτε και η σοβαρότητα των θεμάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα (ΔΕΗ, θεσμοί, προσχέδιο προϋπολογισμού κά) δεν έχει στείλει ακόμη σαφή μηνύματα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Για κυβέρνηση με τεχνοκρατικό αέρα που έχει πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, δεν έδειξε διαθέσεις να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα στις αποκρατικοποιήσεις.

Σίγουρα έχει γίνει σημαντική και αξιόλογη προσπάθεια να ξεκολλήσουν prοject όπως το Ελληνικό, Αφάντου, Κασιώπη, Σκουριές κά που ήταν βαλτωμένα χρόνια τώρα. Από τα νέα βήματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων είναι η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» που συζητήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Είναι επίσης και η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία θα γίνει με σταδιακά placement των μετοχών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει προσφάτως πως ιδεολογική και πολιτική θέση της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνον ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Καμία αντίρρηση, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει σε καζίνο, παράγει νικέλιο και γενικότερα έχει ένα σωρό δραστηριότητες άσχετες για δυτικό κράτος που συσσωρεύτηκαν στα χρόνια της πατερναλιστικής δεξιάς και της άκρατης πασοκρατίας.

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι το πιο έμπρακτο μήνυμα στις αγορές ότι κάτι αλλάζει και κινείται στην οικονομία της Ελλάδας. Όλα τα χρόνια της κρίσης, μια χώρα που υποτίθεται πως καίγεται να αναπτύξει και να επενδύσει στο τουριστικό της προιόν, κατάφερε να παραχωρήσει μόνον τη μαρίνα του Αλίμου και τη Χίου. Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών της ενέργειας, θα φέρει στην Ελλάδα όλες στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που θα αναλάβουν είτε να τρέξουν τον διαγωνισμό, είτε να συμβουλεύουν τους δυνητικούς επενδυτές. Καλύτερη διαφήμιση από αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια που πέφτουν σε μια επένδυση στη χώρα δεν υπάρχει για την ελληνική οικονομία.

Ασφαλώς και οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι διαδικασίες που μπορούν να γίνουν πρόχειρα και στο πόδι. Χρειάζεται προσοχή και επαγγελματισμός για να περιοριστεί ο κίνδυνος της αποτυχίας. Μόνον που μέχρι να χωρίσουν στα δύο τη ΔΕΠΑ ή τη ΛΑΡΚΟ χρειάζεται να περάσουν έξι μήνες. Και μέχρι να προκηρυχθεί και να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός χρειάζονται περισσότεροι από έξι μήνες. Και μέχρι να πέσουν στην αγορά τα λεφτά από την επένδυση θα έχουμε φτάσει στο 2021. Έχει η Κυβέρνηση την πολυτέλεια χρόνου, όταν κάθε είδους ιδιοκτησίες του Δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητες και ρημαγμένες;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ