Η φιλολαϊκή πολιτική της ΝΔ και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η φιλολαϊκή πολιτική της ΝΔ και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ

Εφαρμόζοντας απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε στις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στα σχολεία και στους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η υπουργός συμμορφώθηκε με απόφαση που έλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων τον Απρίλιο  2019 και την οποία  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προώθησε για εφαρμογή  ώστε να αποφύγει το πολιτικό  κόστος

Η υπουργός ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση, αλλά δεν παύει να πρόκειται για μια απόφαση με προοδευτικό πρόσημο που μετακινεί την πολιτική της ΝΔ προς τον κεντρώο χώρο και ταυτόχρονα καταρρίπτει στην πράξη την προεκλογική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να παρουσιάσει την εκλογή της ΝΔ περίπου σαν αναβίωση του παρακράτους της δεξιάς.

Ο τρόπος που πολιτεύεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι πολύ συγκεκριμένος. Ανοίγματα στο χώρο του κέντρου προσπαθώντας να διατηρήσει ήπιους τόνους και ανάπτυξη της πολιτικής του με κεντρικό άξονα την λογική. Μια κυβέρνηση με Χρυσοχοίδη, Πιερακάκη και αρκετούς υφυπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και η οποία παίρνει μέτρα που οι πολίτες θεωρητικά περίμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση ενίσχυσε τους ελέγχους για τη μαύρη εργασία, αυστηροποίησε τα πρόστιμα, επιβάλει πρόστιμα στις τράπεζες για καταχρηστικές συμπεριφορές όπως και στους εργοδότες αν η καταβολή μισθών καθυστερεί πάνω από τα δύο μήνες κά Μείωσε και θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ με τη μείωση της πρώτης κλίμακας του φορολογικού συντελεστή για το εισόδημα, μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο θα δουν μικρές αυξήσεις στα εισοδήματα τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν είτε με γκρίνιες πως δήθεν αυτοί τα σχεδίασαν αλλά δεν πρόλαβαν να τα εφαρμόσουν, είτε με παραληρήματα για πολλά στους λίγους, οι λίγοι και οι πολλοί και άλλα τέτοια διχαστικά που τους οδήγησαν στην εκλογική συντριβή. Αν ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να επενδύει πολιτικά στην κοινή λογική και του βγει το στοίχημα για οικονομική ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο πρόσφατα γκάλοπ έδειξαν ότι οι πιο «αντιδραστικές» θέσεις της ΝΔ πχ για το άσυλο, την αστυνόμευση κλπ βρίσκουν απήχηση στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και μάλιστα σε εντυπωσιακά ποσοστά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αν στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν πράγματι να αποτελέσουν τον αντίπαλο πόλο του πολιτικού συστήματος, πρέπει να βρουν και να καταθέσουν εφαρμόσιμες ιδέες και προγράμματα για τη χώρα και το μέλλον της και να αφήσουν την διχαστική ρητορική περί πολλών και λίγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ