Τέσσερις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την οικονομία
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τέσσερις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την οικονομία

Η Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης ήταν απούσα από το πάρτι των διεθνών αγορών την τελευταία δεκαετία.

Με εξαίρεση ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, λόγω της χρεοκοπίας η χώρα ήταν και εξακολουθεί να είναι σε επενδυτικό αποκλεισμό όσον αφορά την πραγματική οικονομία. Μεγάλες ελληνικές εταιρίες τα μάζεψαν και μετακόμισαν στο εξωτερικό ενώ και αρκετές ξένες εταιρίες είτε υποβάθμισαν την παρουσία τους στην Ελλάδα, είτε έφυγαν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την γερμανική media markt.

H νέα κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων πρέπει άμεσα να εκπέμψει καθαρά μηνύματα αφενός σταθερότητας και αφετέρου εκλογίκευσης του γενικότερου περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τέσσερις τομείς στους οποίους οι κυβερνητικοί χειρισμοί θα λειτουργήσουν ως σηματωροί για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ο πρώτος είναι οι τράπεζες. Η Κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει άμεσα και προωθήσει τις διαδικασίες έγκρισης των μηχανισμών που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Ο απεγκλωβισμός των τραπεζών από το φορτίο των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στον βασικότερο χρηματοδοτικό μηχανισμό της οικονομίας να παίξει το ρόλο του και να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο δεύτερος είναι η ΔΕΗ. Πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να επιλεγεί και τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ. Κατάρρευση της επιχείρησης είναι εκτός κάθε συζήτησης καθώς θα δημιουργήσει χάος στην οικονομία και στην κοινωνία και θα κλονίσει τις τράπεζες.

Η τρίτη κίνηση είναι η έναρξη του Ελληνικού. Όχι τόσο γιατί πρόκειται για μια επένδυση μεγάλης κλίμακας, αλλά κυρίως γιατί μετά από τόσο χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης η έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό έχει αποκτήσει και συμβολική σημασία.

Ο τέταρτος τομέας είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να τραβήξει μια χώρα την προσοχή των διεθνών επενδυτών. Υπάρχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δανειστών μας όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Διόδια Εγνατίας κλπ που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να επιστρέψει η χώρα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ