kasimatis_aleksandros

Η νάρκη των κόκκινων στεγαστικών δανείων

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αυτήν την εβδομάδα τα funds καταθέτουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για να αγοράσουν 2 δις. κόκκινα στεγαστικά δάνεια. 

Είναι η πρώτη μαζική πώληση προβληματικών στεγαστικών δανείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα ήδη έχει δρομολογηθεί η πώληση ενός ακόμη πακέτου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλα.

Η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων έχει εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της. Οι «ανώδυνες» πωλήσεις καταναλωτικών και επιχειρηματικών-επαγγελματικών δανείων δεν επαρκούν πλέον για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης που έχει θέσει στις τράπεζες η ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή το απόθεμα των υποθηκευμένων κατοικιών που είχαν οι τράπεζες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (πχ μεγάλου εμβαδού, ακριβές περιοχές, παραθαλάσσια κλπ) έχει περιοριστεί δραστικά.

Οι πωλήσεις των πακέτων προβληματικών στεγαστικών δανείων που πρόκειται να πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, επικεντρώνονται πλέον στη λεγόμενη λαική κατοικία. Επιπλέον σηματοδοτούν τη μαζική μεταβίβαση των υποθηκευμένων ακινήτων στα funds. Οι δανειολήπτες δεν θα έχουν πλέον απέναντι τους την τράπεζα και τις όποιες πιέσεις της, αλλά τα εξειδικευμένα funds που θα διαχειριστούν για λογαριασμό τους τα ακίνητα με στόχο μεγαλύτερο κέρδος.

Πιθανόν όσοι κόκκινοι δανειολήπτες έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα θα δεχθούν δελεαστικές προτάσεις που θα τους επιτρέψουν να κρατήσουν τα σπίτια τους με σημαντικό κούρεμα των οφειλών τους. Οσοι όμως δεν είναι σε αυτή τη θέση και υποφέρουν ακόμη από τις πληγές της κρίσης θα βρεθούν σε εξαιρετικά δεινή θέση. Οι πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι θα εξελιχθούν σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα κυρίως το 2020 και 2021.

Πολύ περισσότερο όταν το πολυδιαφημισμένο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι ακόμη λειτουργικό και φαίνεται ότι δεν θα είναι μέχρι και τον Ιούνιο. Αλλωστε κι όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα καλύπτει κόκκινους δανειολήπτες πριν την ψήφιση του ενώ η ισχύς του λήγει στις 31.1.219. Αν λάβουμε υπόψη ότι περίπου 1500 δανειολήπτες στεγαστικών κάθε μήνα φτάνουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους, γίνεται αντιληπτό το εύρος του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

W

Αδιαφορώ για όσους αγόρασαν σπίτι με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον, λόγω οποιουδήποτε λόγου. Αυτό που ενδιαφέρει πλέον όλους μας, ακόμα και τους κόκκινους δανειολήπτες, είναι μια ακόμα, παράλογη κατα τη γνώμη μου, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εάν οι τράπεζες δεν εξυγιανθούν πλήρως, από το παλαιών αντιλήψεων και δημοσιοϋπαλληλικου χαρακτήρα προσωπικό τους και από τις αμαρτίες του παρελθόντος, δεν πρόκειται ούτε η οικονομία να συνέλθει, ούτε οι πολίτες αυτής της χώρας να δουν άσπρη μέρα.

SPARTA.

Μας ήρθε χαρτί κατάσχεσης από Σουηδικό Fund στο οποία μας πούλησε το στεγαστικό μας δάνειο, Ελληνική συστημική τράπεζα.Αυτό είναι στην πράξη το σύνθημα του Τσίπρα "Το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη" που τελικά κατάντησε "Με Τσίπρα κάθε Ελληνικό σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και μάλιστα ξένου". Στις 26 Μαίου ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία για να σβήσουμε τα κόκκινα δάνεια και να διώξουμε την κόκκινη χούντα του Τσίπρα.

Ο αρθρογράφος

είναι μετά βεβαιότητος κόκκινος δανειολήπτης και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει από τις υποχρεώσεις του...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία