Έρχεται ο λογαριασμός για τη ΔΕΗ
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Έρχεται ο λογαριασμός για τη ΔΕΗ

Όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ότι δεσμεύσεις και υποσχέσεις να έχει δώσει προεκλογικά  θα υποχρεωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης να βρει αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η ΕΥ που είναι ο ορκωτός ελεγκτής του ισολογισμού της ΔΕΗ υπάρχει « …ουσιώδης αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ δεν αφορά το επόμενο δωδεκάμηνο. H S&P εκτιμά ότι οι πιστωτικές γραμμές που διαθέτει η εταιρεία θα τη στηρίξουν από πλευράς ρευστότητας για το επόμενο 12μηνο. Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί θετικό το outlook λόγω αφενός της προσδοκίας για καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και αφετέρου για την πεποίθηση που έχει η S&P, ότι η εταιρεία θα λάβει έκτακτη στήριξη από την κυβέρνηση σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης.

Οι ζημίες των 542 εκατ. το 2018 δεν αποτυπώνουν το πραγματικό ύψος των ζημιών. Αν συμπεριληφθούν και οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, τότε οι ζημίες εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ. Η κατάληξη της ΔΕΗ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα των πειραματισμών και των επανειλημμένων λανθασμένων αποφάσεων της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατηφόρα ξεκίνησε από το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και επέλεξε να προωθήσει την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων. Τρία χρόνια μετά, οι δυο μονάδες δεν έχουν πουληθεί και δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να αισιοδοξούμε ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αγνόησε τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις για την πορεία της επιχείρησης και συμβιβάστηκε με τις επιθυμίες των πολιτικών προισταμένων της. Η προεκλογική περίοδος μας γλύτωσε από την αύξηση των τιμολογίων. Αλλωστε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης δεν το έκρυψε. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα 2018 επεσήμανε ότι η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μην μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές. Ομως ο λογαριασμός για τις ιδεοληπτικές εμμονές της Κυβέρνησης με τη ΔΕΗ θα έρθει σε όλους μας σε μερικούς μήνες. Ας ελπίσουμε ότι η αντιπολίτευση έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο για να διαχειριστεί χωρίς καθυστέρηση την κρίση που έρχεται.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ