Οι ευθύνες για τα 31 δισ. που χάθηκαν στις τράπεζες
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Οι ευθύνες για τα 31 δισ. που χάθηκαν στις τράπεζες

Από το 2015 και την «ηρωική» δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευση του Α. Τσίπρα με τους δανειστές, ως και σήμερα ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα χέρια των ξένων.

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελείται από εννέα μη εκτελεστικά μέλη, εκ των οποίων 7 επιλέγονται μεταξύ προσώπων «με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα».

Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς οι φορολογούμενοι, έχουμε πληρώσει 32 δις. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Από αυτά τα 32 δις, τα μετοχικά ποσοστά των τραπεζών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ έχουν αξία μικρότερη των 750 εκατ. Τα υπόλοιπα χάθηκαν.

Οι ξένοι τραπεζίτες που ήρθαν στην Ελλάδα δήθεν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, απέτυχαν παταγωδώς. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιεσμένες και ευάλωτες στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν , αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και να καταναλώνουν πόρους, να μειώνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σήμερα αποτιμούνται στο Χρηματιστήριο μόλις 3,95 δις. ευρώ (1,62εκατ. η Alpha, 1,11εκατ. η Eurobank, 914 εκατ. η ΕΤΕ και 314 εκατ. η Πειραιώς). Με βάση στοιχεία Ιουλίου 2018 τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στα 291 δισ. ευρώ. Κι όμως την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στο ΧΑ δια της βίας αποτιμούν τις τράπεζες στα 4 δις.

Σαφέστατα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για ενέργειες που έγιναν και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπου τα χρήματα και η εμπιστοσύνη χάθηκαν. Όπως είναι άλλης τάξης ζήτημα η αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών και άλλο ζήτημα οι ευθύνες των τεχνοκρατών που επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν το διευθυντήριο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως στην περίπτωση της διοίκησης του ΤΧΣ. Η διεθνής εμπειρία που ήταν η προυπόθεση για την επιλογή τους, δεν τους βοήθησε να αντιδράσουν έγκαιρα στον κατήφορο και τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν τη γενικευμένη απαξίωση του συστήματος σαν να μην τους αφορά. Εισπράττουν τις ευρωπαικών προδιαγραφών μισθοδοσίες τους για να είναι θεατές στην περιδίνηση των ελληνικών τραπεζών.

Παρά όμως την ορατή σε όλους αποτυχία, παραμένουν στο απυρόβλητο προφανώς επειδή είναι αλλοδαποί, γιατί αν ήταν έλληνες θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Επειδή όμως έχει χαθεί πάνω από το 95% των χρημάτων των φορολογουμένων, η κυβέρνηση πρέπει να τους αντικαταστήσει ώστε να αποδώσει ένα μέτρο ευθύνης για τη θέση και τον μισθό που τη συνοδεύει. Κι ας έρθουν άλλοι αντικαταστάτες τους από το εξωτερικό, που πιθανόν θα έχουν πιο φρέσκιες και έξυπνες ιδέες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ