kasimatis_aleksandros

Οι ευθύνες για τα 31 δισ. που χάθηκαν στις τράπεζες

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Από το 2015 και την «ηρωική» δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευση του Α. Τσίπρα με τους δανειστές, ως και σήμερα ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα χέρια των ξένων.

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελείται από εννέα μη εκτελεστικά μέλη, εκ των οποίων 7 επιλέγονται μεταξύ προσώπων «με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα».

Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς οι φορολογούμενοι, έχουμε πληρώσει 32 δις. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Από αυτά τα 32 δις, τα μετοχικά ποσοστά των τραπεζών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ έχουν αξία μικρότερη των 750 εκατ. Τα υπόλοιπα χάθηκαν.

Οι ξένοι τραπεζίτες που ήρθαν στην Ελλάδα δήθεν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, απέτυχαν παταγωδώς. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιεσμένες και ευάλωτες στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν , αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και να καταναλώνουν πόρους, να μειώνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σήμερα αποτιμούνται στο Χρηματιστήριο μόλις 3,95 δις. ευρώ (1,62εκατ. η Alpha, 1,11εκατ. η Eurobank, 914 εκατ. η ΕΤΕ και 314 εκατ. η Πειραιώς). Με βάση στοιχεία Ιουλίου 2018 τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στα 291 δισ. ευρώ. Κι όμως την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στο ΧΑ δια της βίας αποτιμούν τις τράπεζες στα 4 δις.

Σαφέστατα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για ενέργειες που έγιναν και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπου τα χρήματα και η εμπιστοσύνη χάθηκαν. Όπως είναι άλλης τάξης ζήτημα η αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών και άλλο ζήτημα οι ευθύνες των τεχνοκρατών που επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν το διευθυντήριο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως στην περίπτωση της διοίκησης του ΤΧΣ. Η διεθνής εμπειρία που ήταν η προυπόθεση για την επιλογή τους, δεν τους βοήθησε να αντιδράσουν έγκαιρα στον κατήφορο και τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν τη γενικευμένη απαξίωση του συστήματος σαν να μην τους αφορά. Εισπράττουν τις ευρωπαικών προδιαγραφών μισθοδοσίες τους για να είναι θεατές στην περιδίνηση των ελληνικών τραπεζών.

Παρά όμως την ορατή σε όλους αποτυχία, παραμένουν στο απυρόβλητο προφανώς επειδή είναι αλλοδαποί, γιατί αν ήταν έλληνες θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Επειδή όμως έχει χαθεί πάνω από το 95% των χρημάτων των φορολογουμένων, η κυβέρνηση πρέπει να τους αντικαταστήσει ώστε να αποδώσει ένα μέτρο ευθύνης για τη θέση και τον μισθό που τη συνοδεύει. Κι ας έρθουν άλλοι αντικαταστάτες τους από το εξωτερικό, που πιθανόν θα έχουν πιο φρέσκιες και έξυπνες ιδέες.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Τσαντ

Πολυ σωστη αποψη...επιτελους να φυγουν οι ξενοι αχρηστοι τραπεζιτες που μας οδηγουν στη μεγαλυτερη οικονομικη καταστροφη του ελληνισμου στα τελευταια 150 χρονια!

MARINA.

Κύριε Κασιμάτη σαν οικονομολόγος που είχα μάλιστα καθηγητή στο ΕΚΠΑ τον κλόουν Γιάνη Βαρουφάκη,την. Λούκα Κατσέλη και τις άλλες Εβραιομασωνάρες,έχω να σας πώ τα εξής.Ή βρώμικη και στα τέσσερα συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο από τον Τσίπρα μετά από πιστωτικό γεγονός τον Ιούνιο του 2015, στοίχισε στην Ελλάδα 200 Δις φρέσκου Συριζέικου χρέους,Οι Ελληνικές τράπεζες έκλεισαν, έχασαν τα κεφάλαιά τους και τελικά οι μετοχές τους αξίζουν όσο μιά τσιχλόφουσκα, ακόμα πιό κάτω και από ένα κουτί προφυλακτικά.Χρείζεται νέα ΑΜΚ για ενίσχυση των τραπεζών.Κανένας Έλληνας μικρομέτοχος δεν έχει και δεν μπορεί να βάλει νέα χρήματα, αφού έχουν χαθεί τρείς προηγούμενες ΑΜΚ. Οι τράπεζες πέρασαν σε χέρια ισχυρών αλοοδαπών παικτών και όλα αυτά με την πρώτη φορά αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.Ό λίγος Αλέξης Τσίπρας τα διέλυσε όλα και κυρίως την οικονομία.

Ναι αποδοθούν ευθύνες

Οι ευθύνες για την εξαυλωση των τραπεζικων μετοχων,και κατά συνέπεια των αποθεματικών όπου περιλάμβαναν τέτοιες μετοχές,έχει ονοματεπωνυμο:Αλέξης Τσίπρας .Και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν,και να μην εξαντληθούν στις πολιτικές ευθυνες,διότι δεν μπορεί ο πολίτης να δουλεύει μια ζωή πληρώνοντας εισφορές,και να έρχεται ένας τσαρλατάνος ο οποίος για να δείξει μια διαφορετική πολιτική,και όχι επειδή την πιστεύει , να παίζει στα ζάρια την χώρα με αποτέλεσμα να ζημιωνονται τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες δισεκατομμύρια από την απαξιωση των τραπεζικών αξιων,οι οποίες έγιναν φθηνότερες από χαρτί υγειας

Έξω οί άρρωστοι στο μυαλό.

Και πάλι ορθώνεται η ασχετοσύνη τού Ελληνικού λαού σε όλα τα επίπεδα. Αλλά από την άλλη τού έχουν μάθει να επιβιώνει με συγκεκριμένους τρόπους. Είναι θεμιτό και απόλυτα φυσιολογικό να απευθύνεστε σε έναν πολιτικό, να ανταλλάξει την ψήφο σου με κάποιο ρουσφέτι. Αντίθετα δεν συνηθίζεται να απευθύνεσαι στο πολιτικό σύστημα και να ζητάς ευθύνες για τον ευτελισμό των τραπεζών. Ή για την καταρράκωση του χρηματιστηρίου, ή γιατί δεν έγιναν επενδύσεις από το δημόσιο. Γιατί έτσι χαλάει η σχέση μεταξύ λαού και υπέρτατης εξουσίας. Μεταξύ δούλου, κολιγου και εξουσιαστών. Ούτε πρέπει η παρεούλα πού ψηφησαμε στις εκλογές για κυβέρνηση , να συμπεριφέρεται σαν δικτάτορες. Αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, αυτά τα εγκλήματα τα διέπραξαν άρρωστοι άνθρωποι στο μυαλό, με ιδεοληψίες πού η ανθρωπότητα θρήνησε εκατομμύρια νεκρούς. Πού η ιδεοληψίες τους δοκιμάστηκαν περισσότερο από εκατό χρόνια σε πάρα πολλές χώρες. Η αρρώστια τους έχει γίνει σχιζοειδης, παράνοια, η όποια είναι ανιατος. Με αυτές τις προοπτικές, τι προκοπή να δεις. Η ανάγκη ενός Συντάγματος πού να τιμωρεί τις τερατώδης αμέλειες και παραλήψεις φαντάζει θερινής νυκτός όνειρο. Με το 62% των εκλογέων να ψηφίζει εκτός ΕΕ, να λέει ναι στο κρατισμό, δηλαδή να πληρωνόμαστε χωρίς να δουλεύουμε. Άντε μετά να ψηφησεις κάποιο κόμμα, ασφυκτικά γεμάτο με ψεύτες, εγκληματίες, απατεώνες.Να μην ξεχναμαι και έναν Κ. πού πήρε 22 δις δάνεια και τα έδωσε στο στρατό κατοχής,να κερδίσει τις εκλογές. Ευτυχώς δεν τα βλέπει κανείς τα σχόλια και ίσως δεν κοπούν.

Τι ωραιος που εισαι !!!!!!!

οταν χαθηκαν 320 δις , απο το πασοκ και νδ , προφανως ησουν μικρος και δεν ειχες παρει χαμπαρι ...

επι πασοκ

το χρηματιστήριο είχε πάει στις 6000 μονάδες και δεν ηταν ολες οι μετοχες φούσκες π.χ. η μετοχη της Εθνικης που ειχε φτασει στις 90.000 δρχ και εκανε σπλιτ και εσπασε στα 4 καο δινκταν ως αντιστάθμισμα σχεδόν κάθε χρόνο δωρεάν μετοχέs και μετοχές σε προνομιακή τιμη σε παλαιους μετόχους δεν ειναι φυσιολογικό να ειναι τοσο χαμηλά η μετοχή της και δεν σας άρεσε το ΠΑΣΟΚ που ειχε φτάσει το χρηματιστήριο στις 6.000 μονάδες απο ξενους κυριως επενδυτες ενδεικτικο της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελληνική οικονομία και θέλατε δεξια καραμαλη και σαμαρα και τώρα τβρα κράζετε κφαλιυσες εεε;Τωρα ειναι αργα τωρα παρτα Λίζα και καντα κορνίζα σκάσε και κολυμπα που λέει και το λαηκο άσμα ( από το ανέκδοτο μπαμπά είμαι μακριά η Αμερική;Σκάσε και κολυμπα....)Όχι εσάς προσωπικά αγαπητέ αγαπητή σχολιαστή ,γενικά όσους θελανε και φέρανε την επαρατη δεξια εννοώ

@

Τα 320δισ. δεν χάθηκαν. Έγιναν παροχές. Μισθοί, συντάξεις τα μεγαλύτερο μέρος, αλλά και σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι κτλ. Επίσης, ένα τμήμα πήγε στις τσέπες διαφόρων με διάφορες μεθόδους. Αλλά, όταν γίνονταν αυτά όλοι ήμασταν ευχαριστημένοι και κανένας δε μίλαγε. Κάποια στιγμή το παραμύθι τελείωσε. Αποφασίσαμε να φέρουμε το σημερινό θίασο που υποσχέθηκε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν, ενώ τουλάχιστον οι πρώην είχαν εμπεδώσει ότι πρέπει να αλλάξουμε. Ο θίασος τα έκανε χειρότερα από ότι οι προηγούμενοι. Ο σχολιαστής απλώς αναφέρει ότι μέσα στη χείριστη διαχείριση του προβλήματος από τον θίασο, χάθηκαν και 31δισ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ανήκαν στον ελληνικό λαό. Τουλάχιστον πριν το θίασο οι μετοχές των τραπεζών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο έναντι της βοήθειας που τους είχε παράσχει, είχαν φθάσει να αποτιμούνται κοντά στα 20 δισ. αν θυμάμαι καλά.

Εσύ τι ωραίος που είσαι.

Αυτά τα δανεικά,έστω και με αυτό τον στρεβλό τρόπο αντικατοπτρίζονται σε πραγματικό χρήμα,το οποίο το μεγαλύτερο μέρος έγιναν επιδοματα,παροχές,δηλαδή ο κοσμάκης έστω και με αυτό τον στρεβλό τρόπο ειδε πραγματικό χρήμα. Με τα 33 δισ που χάθηκαν ,και με τα 100 δισ. συνολική απώλεια αποθεματικών τι είδε ο λαός;Απολύτως τίποτα...Και μάλιστα όλα αυτά δεν έγιναν επειδή πίστευαν στην διαπραγμάτευση,αλλά το κάνανε για να επιπλεύσουν πολιτικά,έπρεπε να πουλήσουν ένα αφήγημα σανό..Είναι η πρώτη φορά αριστερά που κυβέρνηση ζημίωσε σχρειαστα την χώρα χωρίς να δει ο κοσμάκης 1 ευρώ ..Ο συντάκτης ήταν και ήπιος..Όλα τα σκάνδαλα,όπλα, υποβρύχια,Τσοχατζόπουλου,χρηματιστήρια,δεν πιάνουν την ζημιά που έγινε στις τράπεζες,και αυτό δεν πρέπει να μείνει μόνο στην πολιτική ευθύνη..Ενδεικτικά το σκάνδαλο Κοσκωτά κόστισε 33 δισ. δραχμές,δηλαδή η εξαυλωθηκαν των τραπεζών ισοδυναμεί με 341 σκάνδαλα Κοσκωτά ή 16 χρόνια ΕΝΦΙΑ !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία