kasimatis_aleksandros

Η υπερφορολόγηση διώχνει τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφάρμοσε συνειδητά και σκόπιμα πολιτική εξοντωτικής φορολόγησης, προκειμένου να δημιουργήσει μεγάλα πλεονάσματα που θα της έδιναν διαπραγματευτικά επιχειρήματα έναντι των δανειστών. Λες και είναι δυνατόν οι δανειστές να αποδεχθούν ότι τα υπερπλεονάσματα που κινούνται κατά πολύ πάνω από τους στόχους, μπορούν να επιτευχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται κυρίως να εξασφαλίσει εκπτώσεις για την κομματική του πελατεία, από τα μέτρα που ψήφισαν οι βουλευτές του. Όμως η κομματική πελατεία μπορεί να φέρνει ψήφους, αλλά δεν εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική της υπερφορολόγησης που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τερμάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Αναλώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, μήπως και καταφέρει να περάσει απαρατήρητη η συνεχιζόμενη πολιτική της υπερφορολόγησης. Για παράδειγμα αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αιφνιδίως το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει ότι ο φόρος των ακινήτων θα πληρώνεται στο εξής σε 12 δόσεις. Αυτή η κατάσταση της συνεχούς ενίσχυσης των φορολογικών βαρών, καθιστά αδύνατη την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται η χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2007 οι επενδύσεις στην Ελλάδα έφταναν τα 60 δις. ευρώ. Το 2016 υποχώρησαν στα 21 δις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και παίρνει αποφάσεις υψηλού πολιτικού κόστους χωρίς να συναντά σοβαρές αντιδράσεις, λόγω ιδεοληψιών και αγκυλώσεων δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της οικονομίας. Πριν λίγες ημέρες στη γενική συνέλευση της ΤΙΤΑΝ ο Διευθύνων Σύμβουλος Δ. Παπαλεξόπουλος, είπε ότι «η παραμονή της έδρας μας στην Ελλάδα μας έχει στοιχίσει κατά το παρελθόν και συνεχίζει να μας στοιχίζει. Κάτι που μας έχει επισημανθεί και από αναλυτή του εξωτερικού. Εμείς παλεύουμε στα ίσα με τα ξένα μεγαθήρια ως μια ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία. Επιθυμία μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και ανταγωνιστικοί».

Είναι προφανές ότι οι βασικοί μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ σεβόμενοι την επιχειρηματική τους ιστορία και προέλευση, προσπαθούν να διατηρήσουν την έδρα της εταιρίας στην Ελλάδα. Ωστόσο υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η ΤΙΤΑΝ και η Μυτιληναίος είναι πλέον από τις ελάχιστες περιπτώσεις βιομηχανικών μονάδων με ιστορία, που εξακολουθούν να διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα. Η ΦΑΓΕ έφυγε για το Λουξεμβούργο, η S&B για τη Γαλλία, η 3E -Coca Cola για την Ελβετία, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ για τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα μια σειρά πολυεθνικών και ξένων εταιριών μεταφέρουν δραστηριότητες τους σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Αν δεν μπορούμε ούτε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται χρόνια στη χώρα μας, πως θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις;

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Λούλης

Η πλάκα είναι ότι μιλάει το ΤΙΤΑΝ. Σιγα την επιχείρηση. Είχε μαζέψει εκεί μέσα ένα τσούρμο με συνδικαλιστές και διάφορα άλλα κομματόσκυλα και τους πλήρωνε με κάτι 6χιλιαρα για μισθο και τους έδωσε εφάπαξ κάτι 75χιλιαρα και 100χιλιαρα. Έχω γείτονα έναν τέτοιον γι αυτό και τα γνωρίζω. Αυτά σας έβαλαν μέσα κύριοι και όχι η φορολογία. Να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.

Τσουρουφλισμένος

1% φορολογία επιχειρήσεων στη Ρουμανία! Καιρός για άλλες παραλίες...

Φάνης

Παράξενο εδώ στη Γερμανία πληρώνω το 52% των μηνιαίων αποδοχών μου σε φόρους και δεν βλέπω κανείς να εγκαταλείπει την χώρα, αντιθέτως μάλιστα τα κεφάλαια επιστρέφουν και η χώρα αναπτύσσεται, αν και σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι αειφόρος και παραγωγικά βάσιμη. Μάλλον οι γύπες εγκαταλείπουν την Ελλάδα μετά από το μεγάλο φαγοπότι.

vas

Αγαπητέ, αυτό δεν ισχύει, ο φόρος ειναι 20 με 22% σε επιχειρήσεις και έως 40% περίπου για μη επιχειρήσεις, αλλα και να ίσχυε, δεν υπάρχει καμμιά σύγκριση μεταξύ των 2 χωρών απ όλες της απόψεις και ιδίως στην οικονομία. Επίσης εκει ισχύει το έσοδα μείον έξοδα, που εδώ δεν υπάρχει. Φρόντισε να ενημερώνεσαι πιό σωστά...

Νικος

Έχω επιχείρηση τεχνολογίας και κάποτε φιλοξενηθηκα σε ένα Γερμανό καθηγητή και συζητήσαμε την πιθανότητα να πάει η εταιρία μου εκεί. Μου είπε τα κίνητρα. Επιδότηση 5 εκατομμύρια ευρώ αγύριστα για εξοπλισμό. Μισό ενοίκιο και φυσικά ΜΗΔΕΝ φόρο. Αλλά τι σημαίνει φόρος όταν σου βάζει 5 εκατομμύρια στην τσέπη; Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι νεοφυεις επιχειρήσεις όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο αλλά παίρνουν και λεφτά από το κράτος. Ας δίνουν και εδώ επιδότηση μισό ή ένα εκατομμύριο στις νεοφυεις επιχειρήσεις τεχνολογίας και ας βάλουν τον φόρο στα κέρδη στο 40%.

Φάνης

Κοιτάξτε, εργάστηκα για αρκετά χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε κέντρο στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων στη Γερμανία και μάλιστα σε περιοχή με ισχυρή βιομηχανική ανάπτυξη και τίποτα από αυτά που αναφέρατε δεν αληθεύει.

Λούλης

Καλά. Όταν θα πας εκεί και πάρεις το εκατομμύριο, τα ξαναλέμε πάλι. Εγώ στην Γερμανία πληρωνα το 56% σε φόρους. Αυτά τα 22% που ακούς, είναι για εισοδήματα ψίχουλα.

dim

Το ότι η υπερφορολόγηση διώχνει επενδύσεις/επιχειρήσεις είναι σχεδόν αυτονόητο και το ακούμε από διάφορους φορείς και επαγγελματίες πολλά χρόνια τώρα.Το κακό βεβαίως ξεκίνησε από το '09 επισήμως (πολλά χρόνια πιο πίσω) αλλά ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το "σφεντόνιασε".Είναι προφανές ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αδυνατεί να καταλάβει ότι αυτό το πολιτικό μόρφωμα ήταν αδύνατον να φέρει την περιβόητη "ανάπτυξη",βεβαίως και στους προηγούμενους οι δυνάστες δεν έδωσαν τυράκι μήπως εξασφάλιζαν την ανάκαμψη που είχε αρχίσει να διαφαίνεται,το δε πολιτικό σύστημα πνιγμένο στα μικροπολιτικά σου συμφέροντα δεν μπόρεσε να συσπειρωθεί (είχαν υποχρέωση για το καλό του τόπου να συγχωνευθούν ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,Ποταμάκι).Το ανεξήγητο της υπόθεσης των εκλογών είναι το 50% αποχής το οποίο όφειλε να πράξει με ευθύνη.Ο εγκληματικός παράλογος ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε επί άλλων κυβερνήσεων και φυσικά ουδέποτε εξορθολιγίστηκε (ο της ακριβής ζώνης πληρώνει κερατιάτικα αδόμητα τετραγωνικά όπου κάποιος ανίδεος έκρινε ότι πρέπει να βαρέσει άνευ κριτηρίων ενώ για τα ίδια τετραγωνικά σε ένα νησί π.χ. μπορεί να πληρώνει το 1/10 αλλά να το νοικίαζει Χ10,ο δε γείτονας ο οποίος πρόλαβε και το έδωσε σε κληρονόμους πληρώνει το 1/5).Το τι έχουμε πληρώσει δεν λέγεται,είναι άξιο απορείας πως είμαστε προ πάτου ακόμα...Παράλληλα αυτή η υπερφορολόγηση κατέστρεψε μια ολόκληρη μεσαία τάξη ενώ κατέρρευσαν χιλίαδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αν θα φύγουν οι 3-4 μεγάλοι που έμειναν.Το θέμα είναι πότε τα λόγια θα γίνουν πράξεις,πότε θα εξορθολογιστεί και σταθεροποιηθεί η φορολογία όχι μόνο για να μην φύγουν οι μεγάλοι αλλά και όλοι οι μικρότεροι οι οποίοι δίνουν μια άνιση μάχη με ένα υπέρογκο χρέος που αφορά το σύνολο,μια παράλογη πολιτική σκηνή η οποία δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και εμμονικούς δανειστές.Κατά την ταπεινή μου και καθόλου επαγγελματική άποψη όλη αυτή η επίθεση η οποία φορτώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο ασφαλιστικό πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή αλλά και τις πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις.Εχουμε εισέλθει σε έναν κυκλώνα όπου προσπαθούμε να ανακαλύψουμε αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό τη κότα. Αν εξορθολογιστεί η φορολογία και κυρίως διορθωθεί η φορολογική συνείδηση του έλληνα πολίτη μόνο μέσω ενός ικανού καθαρού κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού τότε θα πάρει μπρος η οικονομία.Το να ραπίζεις εμμονικά τον άσπρο φορολογούμενο και τον συνταξιούχο,να επιβραβεύεις και να ενθαρρύνεις τον φοροφυγά ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος ζωής είναι εξόφθαλαμα αδιέξοδο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία