«Καθαρή» ή «βρώμικη» έξοδος, για εμάς δεν θα αλλάξει τίποτε
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

«Καθαρή» ή «βρώμικη» έξοδος, για εμάς δεν θα αλλάξει τίποτε

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Εurogroup με βαριά ατζέντα για την Ελλάδα.

Η έγκριση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θεωρείται δεδομένη, όπως και η συζήτηση για την εποπτεία της επόμενης ημέρας, ενώ είναι αμφίβολο αν θα πληροφορηθούμε σε αδρές γραμμές το σχέδιο για το χρέος.

Οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος φαίνεται ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο και είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει ονομαστική διαγραφή χρέους, αλλά ούτε και ουσιαστική ελάφρυνση. Οι διευκολύνσεις αποπληρωμής, οι μεταφορές πληρωμών και οι μειώσεις επιτοκίων είναι αναμφίβολα θετικές, αλλά δεν αφήνουν περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική. Κοινώς για τους έλληνες πολίτες δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτε σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει τη λύση της «καθαρής εξόδου» χωρίς προληπτική γραμμή. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει προσπάθειες για να δημιουργήσει κεφαλαιακό απόθεμα 20 δις. το οποίο θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι» ασφαλείας απέναντι στις διαθέσεις των αγορών. Ωστόσο, οι συνθήκες στις αγορές αλλάζουν και αυτό το έχουν καταλάβει καλά στον ΟΔΔΗΧ. Αναγκάστηκαν να αναβάλλουν σχέδια εξόδου στις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων και ο σχεδιασμός για το «μαξιλάρι» των 20 δις. παρουσιάζει σήμερα κενά.

Με το πρόβλημα της Ιταλίας να δημιουργεί αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, τα αμερικανικά επιτόκια να αυξάνονται και την ΕΚΤ να κλείνει την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης, η Ελλάδα ετοιμάζεται από τον Αύγουστο να επιστρέψει στις αγορές. Από 1,5% επιτόκιο που πληρώνουμε σήμερα, το κόστος δανεισμού εκτιμάται πώς θα διαμορφωθεί περίπου στο 4%. Και αυτό φυσικά υπό την προυπόθεση ότι συνεχίζεται η ίδια οικονομική πολιτική, δηλαδή η πολιτική των μνημονίων. Αν μάλιστα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν την αυταπάτη, πως ενόψει των εκλογών θα αρχίσουν μετά τις 20 Αυγούστου τις παροχές, οι αγορές θα μας αποκλείσουν και η χώρα θα βρεθεί και πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ