kasimatis_aleksandros

Οι δυσκολίες για την Ελλάδα έρχονται μετά τις 20 Αυγούστου

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μια εταιρία με ισχυρό brand name, διεθνή παρουσία και πολυσχιδείς δραστηριότητες στις λιανικές πωλήσεις, η Folli Follie βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μόλις ένα αμερικανικό fund αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων της.

 Χθες άλλες μετοχές βρέθηκαν στο -30% χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, επειδή κάποιοι διέσπειραν την ίδια αμφιβολία. Αυτός είναι ο κόσμος των αγορών στον οποίο ετοιμαζόμαστε να βγούμε στις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση είχε προθέσεις να πάει πίσω τις περικοπές των συντάξεων, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και γενικότερα να κάνει παροχές που θα την ενίσχυαν και θα τη διέσωζαν στην πορεία προς τις εκλογές. Με τη λήξη όμως του προγράμματος, η Ελλάδα θα βρεθεί στο αδυσώπητο περιβάλλον των αγορών. Παροχές ή αποκλίσεις θα αποτυπώνονται άμεσα στην τιμολόγηση των κρατικών ομολόγων.

Με το τέλος του δανειακού προγράμματος η χώρα θα χρειαστεί να επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς εκπτώσεις και να κάνει σταθερά βήματα προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Και όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ως επιλογή των κυβερνητικών σχημάτων χωρίς τη δικαιολογία του μνημονίου.

Η οκταετία της μνημονιακής πολιτικής μεταμόρφωσε τον ιδιωτικό τομέα σαρώνοντας την επιχειρηματική σκηνή, τις εργασιακές σχέσεις κλπ. Επειδή όμως δεν έχει εξηγηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία στον μέσο πολίτη γιατί το 2010 χρεοκόπησε η χώρα, ο λαικισμός στην πολιτική ζωή παρέμεινε ανέγγιχτος και επιπλέον προσαρμόστηκε και μετεξελίχθηκε. Ακριβώς για αυτό το λόγο επιβίωσε της κρίσης και ο τεράστιος και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας.

Οι εταίροι-δανειστές μας παρακολουθούν πλέον στενά τη χώρα και αναγνωρίζουν τις αδυναμίες. Οι αγορές δεν θα μας χαριστούν και θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια για να πείσουμε ότι μπορούμε να δανειστούμε με σχετικά χαμηλά επιτόκια. Πόσο μάλλον όταν στις αγορές η τάση για το κόστος χρήματος σταδιακά γίνεται ανοδική. Για όλους αυτούς τους λόγους η περίοδος που ξεκινά με τη λήξη του τρίτου μνημονίου μόνον εύκολη και ανέφελη δεν θα είναι.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Απο ψηλά παρατηρητής

Απο την εντατική του ESM στην αρένα των αγορών.

theo

Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ Γ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝΕΜΕΛΗ,ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΞΕΚΑΘΑΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ......ΑΠΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ....

ΔΥ

Δε μας κουναει καμια κυβερνηση και κανενα μνημονιο. Τραβα τωρα κακομοιρη να δουλεψεις για να με πληρωσεις οσο εγω πινω τη φραπεδουμπα μου στο γραφειο της υπηρεσιας μου. Αντε και σχολαω σε 10 λεπτα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία