Σε δέκα ημέρες θα ξέρουμε
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Σε δέκα ημέρες θα ξέρουμε

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, πριν λίγες ημέρες σε  συνέντευξη του, απαντώντας για το μίγμα των μέτρων του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, και είχαμε μία σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. 

Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Με απλά λόγια, η αριστερή μας κυβέρνηση προτίμησε να μας φορτώσει με  εξοντωτικούς φόρους, παρά να σκεφτεί το ενδεχόμενο να κόψει δαπάνες, απόφαση που θα επηρέαζε τη λειτουργία και ίσως τη δομή του Δημόσιου τομέα. Το πέτυχε εφαρμόζοντας παράλογα μέτρα, όπου το ίδιο εισόδημα φορολογείται δύο και τρείς φορές ή ακόμα χειρότερα φορολογώντας  φανταστικά εισοδήματα. Αυξήθηκε η κλίμακα  του φόρου εισοδήματος, μειώθηκε το αφορολόγητο, αλλά επιβλήθηκε και η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης. Φορολογούνται όλα τα ακίνητα με «αντικειμενικές» τιμές  εκτός πραγματικότητας και κανείς δεν είχε την αιδώ,  τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει άλλη επωνυμία  αφού μόνον αντικειμενικές δεν είναι. Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τις αυτοτελείς  φορολογήσεις, αλλά ταυτόχρονα εντάσσονται και στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Εξοντώθηκαν φορολογικά- ασφαλιστικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ  το Δημόσιο έφτασε να απαιτεί 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά.

 Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου, το μοναδικό  που καταφέραμε να διατηρήσουμε αλώβητο είναι το Δημόσιο και δηλώσεις όπως αυτές του αντιπροέδρου της ΕΕ αποδεικνύουν τι πραγματικά προστάτεψε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα μπορεί να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση; Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε ήδη με τα έσοδα επταμήνου.  Μια έγκυρη  απάντηση για τις φορολογικές αντοχές των ελλήνων, θα έχουμε στο  τέλος του μήνα, όπου οι έλληνες πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση εισοδήματος μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.  Αν καταγραφούν και  πάλι σοβαρές αποκλίσεις, θα ξεκινήσει  με τους δανειστές η συζήτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, με ότι αυτό σημαίνει.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ