Καλοί οι εφοριακοί με βερμούδες, αλλά μήπως έσκασε ο γάιδαρος;
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Καλοί οι εφοριακοί με βερμούδες, αλλά μήπως έσκασε ο γάιδαρος;

Αν μπορούσε ο χρόνος να γυρίσει πίσω και επιστρέψουμε  στο 2007, τότε οι έλεγχοι, οι κατασχέσεις  και γενικότερα όλα τα μέσα και οι τρόποι που χρησιμοποιεί σήμερα η Εφορία για να πάρει από τους  πολίτες τα χρήματα που της χρωστούν, θα ήταν επιβεβλημένοι και δικαιολογημένοι.  Το 2017 όμως, μετά από αλλεπάλληλα χρόνια ύφεσης που εξαφάνισαν σχεδόν το 1/4 της οικονομίας και με τους ανέργους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, τα συγκεκριμένα μέτρα μετατρέπονται σε εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών.

Από το 2010 οι συντάξεις και οι μισθοί μειώνονται, ενώ αυξάνονται οι φόροι και το ένα μέτρο αθροίζεται πάνω στο άλλο. Το έκτακτο και το παράλογο με την επίκληση  των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η χρεοκοπία της χώρας, έγινε μόνιμο και αποδεκτό και πλέον σχεδόν δεν ενοχλεί κανέναν. Ως ειδικό τέλος για δύο μόνον χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του ο ΕΝΦΙΑ. Ως έκτακτη εισφορά έκανε ντεμπούτο η σημερινή εισφορά αλληλεγγύης. Συμπτωματικά όμως και τα δύο είναι μόνιμα μέτρα που φορολογούν για δεύτερη φορά, ήδη φορολογημένη ύλη.

Πληρώνουμε όλοι στον ίδιο βαθμό την κρίση; Όχι, βέβαια. Και δεν υπάρχει πιο προφανής απόδειξη από τη μεγάλη διαφορά που παρουσιάζει ο μέσος μισθός του δημοσίου από το μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ολο το καλοκαίρι το πανελλήνιο παρακολουθούσε από τις τηλεοράσεις σε πλήρη δράση το σχέδιο ελέγχων στα νησιά για τις αποδείξεις. Ελεγκτές  μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες, που πήγαιναν στους στόχους  με γουρούνες και άλλα τέτοια ανάλογα. Γιατί πιστεύουμε όμως ότι την ίδια στιγμή που η εφορία   σάρωνε τα νησιά,  όλη η άλλη Ελλάδα δεν  είχε καταργήσει τις αποδείξεις; Θα πείτε ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να κάνουν  το καθήκον τους ως πολίτες με συνείδηση κλπ

Κλείσιμο
Ναι, αλλά και το κράτος δεν πρέπει να σταματήσει να τους ζητά προκαταβολή φόρου 100%; Πού ακούστηκε προκαταβολή φόρου 100% για τον επόμενο χρόνο; Πως δημιουργείται φορολογική συνείδηση  όταν επιβάλλονται παράλογοι και εξοντωτικοί φόροι; Κι επειδή προφανώς δεν δημιουργείται και τα έσοδα «τρίζουν»,  το έριξαν στον εκφοβισμό. Σε 761.000 φυσικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, η Εφορία τους «ενημέρωσε»  με σχετικό mail ότι «για την είσπραξη της οφειλής η Δ.Ο.Υ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

Κι αν οι περισσότεροι από αυτούς, απλώς δεν έχουν να πληρώσουν; Δεν θέλει και πολύ, καθώς από το ένα μανίκι τραβά η εφορία, από το άλλο ο ΕΦΚΑ, από το γιακά η τράπεζα, από τα πέτα ο Δήμος… Χωρίς η οικονομία να αναπτύσσεται, κάθε χρόνο ο προυπολογισμός προβλέπει και περισσότερα μέτρα για να αυξηθούν τα έσοδα. Κάποιοι πιθανώς άντεξαν και ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους  τέσσερα χρόνια, άλλοι πέντε, αλλά με την συνεχώς εντεινόμενη υπερφορολόγηση, για όλους σχεδόν τους πολίτες υπάρχει ημερομηνία λήξης στη δυνατότητα να πληρώνουν. Πόσο μάλλον τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί φορολογικά πλούσιους όσους βγάζουν 25-30.000 ευρώ το χρόνο;  Κι αν η μεσαία τάξη -που παραδέχθηκε κι ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος ότι τη ζόρισε- έχει την τύχη του  γαιδάρου του Χότζα (που έσκασε μόλις έμαθε να μην τρώει) κι αυτό μόλις αποτυπώθηκε στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ