Το κόστος της πολιτικής διαπραγμάτευσης
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το κόστος της πολιτικής διαπραγμάτευσης

Με ομόλογο επταετούς διάρκειας βγήκε χθες στις αγορές η Κύπρος.

Η χώρα που κούρεψε τις καταθέσεις προκαλώντας σοκ σε επενδυτές και  καταθέτες,  κατάφερε να εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών  όπως δήλωσε  ο υπουργός  Οικονομικών της Κύπρου. Συγκεκριμένα  οι κύπριοι  που η οικονομία τους σαρώθηκε το 2012 από την οικονομική κρίση, κατάφεραν να δανειστούν για επτά χρόνια 850 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,8% . Οι συνολικές προσφορές που δέχθηκαν ήταν  3,7 δισ. ευρώ από επενδυτές που αναζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή πολύ χαμηλών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είχε βγει ήδη στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το Νοέμβριο του 2015, δηλαδή λίγους μήνες πριν ολοκληρώσει το Μνημόνιο στα τέλη Μαρτίου του 2016. Η Κύπρος επίσης δεν μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεν έχει δηλαδή τη σφραγίδα της ΕΚΤ  για την οποία κόπτεται η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο κάθε έξοδος της χώρας στις αγορές συνοδεύεται από μεγάλη επιτυχία, επειδή  η χώρα κατάφερε να πείσει για την προσήλωση της στις  μεταρρυθμίσεις.

Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι η Κύπρος γονάτισε οικονομικά από την τραπεζική κρίση κι όχι από το δημόσιο χρέος  όπως η χωρά μας. Ωστόσο, η Ελλάδα  αδυνατεί να ακυρώσει την καχυποψία με την οποία την αντιμετωπίζουν οι αγορές, επειδή  η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αντιπολιτεύεται τις δεσμεύσεις που η ίδια αναλαμβάνει έναντι των δανειστών στα Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής . Η επιτυχία της Κύπρου που γίνεται  αποδεκτή  από τις αγορές -και συνεπώς ανεξάρτητη χώρα- οφείλεται στο ότι αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της με οικονομικούς όρους κι όχι με πολιτικά επιχειρήματα όπως η ελληνική κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Η πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές που ακολουθούν  στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης απομακρύνει για τους επόμενους  μήνες την αβεβαιότητα. Ωστόσο, το 2018 όταν θα λήγει το τρίτο μνημόνιο, η Ελλάδα ή θα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές ή θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα. Κι όσο η χώρα δεν πείθει για την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως η Κύπρος, το σενάριο πρόσβασης στις αγορές ξεθωριάζει και το επόμενο μνημόνιο έρχεται πιο κοντά.  

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ