kasimatis_aleksandros

Μια εξασφαλισμένη αποτυχία…

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η ελληνική κυβέρνηση ή δεν είχε καμία στρατηγική ή χρησιμοποίησε τη ρύθμιση του χρέους ως βολικό επιχείρημα για να περάσει χωρίς κλυδωνισμούς τα μέτρα από τη Βουλή και τώρα δημιουργεί κρίση για να κρατήσει συσπειρωμένη την κοινοβουλευτική της ομάδα. Ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η νέα κρίση στη σχέση κυβέρνησης-θεσμών

Ο Μ. Ντράγκι προσγείωσε  τις προσδοκίες για  ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση υπενθυμίζοντας τα τυπικά, δηλαδή ότι προηγουμένως πρέπει να  επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και να συμφωνηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Bild γράφει ότι η Αθήνα πιθανόν  να επιλέξει να μην λάβει την επόμενη δόση αν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει τη γερμανική εφημερίδα και κάνει λόγο για  " πολιτικές σκοπιμότητες". Προοπτική σύγκλισης, τουλάχιστον προς το παρόν, μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαικών θεσμών δεν φαίνεται, ενώ ο πρωθυπουργός είχε  και  τηλεφωνικές επαφές κορυφής  με Μέρκελ Μακρόν και Τούσκ μήπως και βρεθεί κάποια λύση για το χρέος που να σώζει τα πολιτικά προσχήματα.  

Τι δεν ήξεραν στην κυβέρνηση;  Από το 2012 οι συμφωνίες με τους δανειστές γράφουν ότι τα μέτρα σχετικά με το χρέος θα ληφθούν αν και εφόσον χρειαστεί. Το ίδιο αναφέρεται και  στο υφιστάμενο πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους  για το οποίο συμφώνησαν  στη συνάντηση του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Οι δανειστές απλώς τηρούν τα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση. Οσον αφορά την  ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ήταν γνωστό ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη προυπόθεση για να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ και να εγκρίνει αγορές και ελληνικών ομολόγων.

Γιατί η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά  τον πήχη των προσδοκιών αφού ήταν σχεδόν προφανές ότι στο επόμενο Εurogroup το καλύτερο που μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα είναι η εκταμίευση της δόσης και θετικές δηλώσεις που βοηθούν να δημιουργηθεί καλό κλίμα. Ο υπουργός Οικονομίας δεν έλεγε ότι ο Δεκέμβριος 2016  είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση; Ολοι δεν γνώριζαν ότι όσο πλησιάζουμε  προς τις γερμανικές εκλογές οι πιθανότητες ρυθμίσεων για το χρέος εξανεμίζονται;

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ελαχιστόι το καταγγέλλουν

Δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ότι η πραγματικοτητα είναι διαφορετική από φρασεολογια πού χρεισημοποιει η κυβερνητική προπαγάνδα.Και χρεισημοποιουν με την σειρά τους και τα μέσα ενημέρωσης. Συχαινονται οι εταιροι να διαπραγματευονται με την νοοτροπία την Σταλινικη, όπου περισσότερα από τα μισά είναι ψέματα και προβοκατορικα, δεν τούς πάνε τους δικους μας καθόλου. Είναι σαν να μιλάς σε τοίχο. Όπου η πουστιας η κομμουνιστικη καραδοκεί παντου. Ακόμα ούτε η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξίτζηδών δεν τελεσφορησε. Και οι μεν εταίροι πιστευουν ότι κάνουν το σωστό, προσπαθούν να οδηγισουν την οικονομία σε δημοκρατικά κανάλια σαν τις αρχές και κανόνες της υπόλοιπης Ευρώπης, από την άλλη, η σαπίλα η κυβερνητική, προσπαθεί να μην αλλαξη τιποτα, να ικανοποιήσει τον δημοσιουπαλληλικο κατεστημένο, τον ιδιωτικό τομέα τον κρατικοδιαιτο,όπου είναι και οι ψηφοφόροι τους. Την πληρώνει ο φτωχός λαός όπως πάντα. Και εκεί είναι το δράμα. Η αφαιμαξη του συνεχίζεται απάνθρωποι. Αλλά κανένας δεν το καταγγέλλει; Ελάχιστοι.

Α.Γ.Κ.

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Τσίπρας ξέρει ότι στα 42 του θα εξαερωθεί ως πολιτικός, και κάνει το μόνο που ξέρει ένας λαϊκιστής να κάνει, δηλαδή να δημιουργεί μια κρίση. Ο άνθρωπος δεν θέλει και κυρίως δεν μπορεί.

Το θέμα είναι τι θέλει.

Θέλει να σκοτώσει τον "ακραίο φιλελευθερισμό" στην οικονομία και να πνίξει την όποια ανάπτυξη. και αυτά με τρόπο μοχθηρό, με απάτες και προσπαθειες για εγκαθίδρυση καθεστώτος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία