Νέος φορολογικός νόμος κάθε 5,5 μήνες στην τελευταία εξαετία
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Νέος φορολογικός νόμος κάθε 5,5 μήνες στην τελευταία εξαετία

Τα  στοιχεία είναι συγκλονιστικά, απολύτως έγκυρα και καταρρίπτουν την ψευδαίσθηση ότι το ελληνικό κράτος μέσα από ένα πλαίσιο  μεταρρυθμίσεων σταδιακά εκσυγχρονίζεται, απλοποιεί τις λειτουργίες του και δημιουργεί τις υποδομές για να περάσει η οικονομία στην ανάπτυξη.

Από τα τέλη του 2009 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2015  το ελληνικό δημόσιο έχει εκδώσει 13 αμιγώς φορολογικούς νόμους, 54 νόμους που περιείχαν φορολογικές διατάξεις, με αποτέλεσμα το παραπάνω διάστημα να υιοθετηθούν συνολικά   647 φορολογικά άρθρα!

Και το κακό δεν σταματά εδώ: Σε εφαρμογή των 647 φορολογικών άρθρων που ψηφίστηκαν από τα τέλη του 2009 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2015, εκδόθηκαν 352 υπουργικές αποφάσεις και 404 ερμηνευτικές εγκύκλιοι! Συνολικά οι αποφάσεις και  οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν είχαν ένα σύνολο περίπου 7800 σελίδων.

Η καταμέτρηση αυτού του… παρανοικού φορολογικού δαίδαλου,  παρουσιάστηκε  στο τεύχος Νοεμβρίου 2015 του περιοδικού ΛΟΓΙΣΤΗΣ και δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνον από έναν ειδικό. Πρόκειται για τον τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τέως Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ηλία Κ. Αργυρό. Εχοντας εργαστεί περισσότερα από 37 χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αργυρός έχει την γνώση την ικανότητα και την υπομονή να καταγράψει με συγκεκριμένα στοιχεία τον καταιγισμό των φορολογικών διατάξεων.  Στο άρθρο του, τεκμηριώνει με επιμέλεια και ακρίβεια την φορολογική πολυνομία στην Ελλάδα και καταγράφει σε ξεχωριστούς πίνακες τον κάθε νόμο, τα ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν, τον αριθμό των άρθρων, των αποφάσεων, εγκυκλίων κλπ.

Τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα,  ότι στο διάστημα των έξι ετών που καταγράφει στην έρευνα του ο κ. Αργυρός, ψηφίζαμε έναν αμιγώς φορολογικό νόμο  κάθε πεντέμιση μήνες. Συνολικά, η Ελλάδα ψήφιζε 8,9 φορολογικά άρθρα πάσης φύσεως κάθε μήνα, ενώ ταυτόχρονα κάθε μέρα στη διάρκεια της εξαετίας το υπουργείο Οικονομικών εξέδιδε 3,5 σελίδες υπουργικών αποφάσεων ή εγκυκλίων. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάποια από αυτά ήταν αλληλοσυγκρουόμενα ή και  αλληλοαναιρούμενα,   συζητούμε  για ένα χαώδες φορολογικό καθεστώς. Κατάσταση που κάνει τον έμπειρο πρώην Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει στο άρθρο του στο ΛΟΓΙΣΤΗ πως «έχουμε φτάσει στο σημείο ώστε και οι ειδικοί (εφοριακοί, φοροτέχνες, λογιστές, οικονομολόγοι κλπ)  να ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν το ισχύον φορολογικό πλαίσιο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης