Τέσσερα συμπεράσματα από τις εκλογές
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τέσσερα συμπεράσματα από τις εκλογές

Εκτός  από την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία  του Α. Τσίπρα,  η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει τα εξής συμπεράσματα:

- ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ πήραν μικρότερο αριθμό ψήφων. Η αποχή των πολιτών κατέγραψε  νέο ρεκόρ όπως προφανώς και η   απογοήτευση   των ψηφοφόρων από τα πολιτικά κόμματα. Νικητές και ηττημένοι  πρέπει να νοιώθουν άβολα και να αναρωτιούνται για τις αναγκαίες αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν γιατί ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στα κόμματα και αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

-Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έχει μια. Αν το θέσουμε πιο κομψά. Λόγω της πολύχρονης βαθειάς ύφεσης,  ένα μεγάλο κομμάτι της μέσης  τάξης έχει φτωχοποιηθεί. Δεν ενδιαφέρεται για  τις διαχειριστικές ευθύνες των  κυβερνήσεων, αλλά για θέματα νοοτροπίας και συμβολισμούς. Χρειάζεται  έναν πολιτικό αρχηγό που να πείθει ότι ταυτίζεται , ότι κατανοεί το πρόβλημα του. Την  προσδοκία για καλύτερες ημέρες, την μετέφερε στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα, όπως παλαιότερα  στον Καραμανλή για δημοκρατία, στο Ανδρέα Παπανδρέου για αλλαγή κόκ Δεν ενδιαφέρονται αν αυτός που ψηφίζουν χειροτέρεψε τη θέση της χώρας. Θεωρούν ή και μπορεί να έχουν χάσει τα πάντα.  Με την ψήφο προσδοκούν ότι μπορεί να βελτιώσουν τη ζωή τους.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον υποχρεωμένος να κυβερνήσει. Πρέπει να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και  να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα μέτρα που καλείται  άμεσα να  επιβάλει.  Οι προσδοκίες των ψηφοφόρων κάνουν δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης και  τα  περιθώρια ανοχής των πολιτών είναι ζήτημα χρόνου να εξαντληθούν.

-Οι δημοσκόποι έχουν δυο επιλογές: Να αλλάξουν δουλειά  ή να συγχωνευτούν μεταξύ τους κάνοντας 2-3 εταιρίες οι οποίες θα χρησιμοποιούν άλλες σταθμίσεις, θα κάνουν έρευνες μεγαλύτερου κόστους τηλεφωνώντας σε κινητά κλπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ