Δημόσιος υπάλληλος στο Χαρτούμ με κρατικό κινητό
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Δημόσιος υπάλληλος στο Χαρτούμ με κρατικό κινητό

Όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, διατυπώνονταν εκτιμήσεις  ότι η χώρα θα μπορούσε εύκολα να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο της μείωσης των δαπανών, επειδή οι σπατάλες ήταν εκτεταμένες.

Οσοι έκαναν αυτές τις εκτιμήσεις διαψεύστηκαν από τα γεγονότα, όχι επειδή οι σπατάλες δεν ήταν εκτεταμένες, αλλά  επειδή είχε δημιουργηθεί  ένα υδροκέφαλο κράτος  που δεν μπορούσε να  ελεγχθεί εύκολα. Προτιμήθηκε λοιπόν η άδικη -αλλά αποτελεσματική- λύση των  οριζόντιων περικοπών, με τη μείωση μισθών και συντάξεων. Ούτως ή άλλως περίπου το 70% του προυπολογισμού διοχετεύεται σήμερα για την  πληρωμή μισθών, συντάξεων και άλλων ανελαστικών δαπανών.

Ωστόσο, στο υπόλοιπο 30% του προυπολογισμού,  οι σπατάλες του Δημοσίου όχι μόνον παραμένουν, αλλά και συνεχίζονται σε βάρος όλων μας. Τα ΝΕΑ έγραψαν πρόσφατα ότι συνολικά το Δημόσιο ξοδεύει 330 εκατ. ευρώ το χρόνο για κινητά τηλέφωνα τα οποία εισπράττει ο OTE, καθώς ήταν η ΔΕΚΟ των  τηλεπικοινωνιών.   OTE και   Cosmote  ανήκουν σήμερα στην Deutsche Telekom, αλλά κανείς δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαπραγματευτεί   σε μια συνολική βάση αυτές τις ετήσιες πληρωμές των 330 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτύχει μια έκπτωση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη περισσότερο κανείς δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία  να δημοπρατήσει μεταξύ των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα το πακέτο των υπηρεσιών  που αγοράζει το Δημόσιο.

Απειρα τα παραδείγματα σπατάλης. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα που κόβει τις συντάξεις  των ηλικιωμένων διαθέτει πρεσβεία στο Χαρτούμ του Σουδάν. Στην πόλη έχουν απομείνει περίπου 300 Ελληνες (κυρίως έμποροι, επιχειρηματίες κλπ) αλλά εμείς διατηρούμε πρεσβεία. Τι σημαίνει σε έξοδα μια πρεσβεία; Ενας πρέσβης που εισπράττει 12.000-15.000 ευρώ το μήνα, γραμματείς, σύμβουλοι, ακόλουθοι, οδηγοί, ενοίκια, οικοσκευές κλπ Εχει ασχοληθεί κανείς άραγε στο υπουργείο Εξωτερικών αν πρέπει η Ελλάδα με δημόσιο χρέος 320 δις. ευρώ να έχει πρεσβεία στο γραφικό Γιαούντε (κατοικούν 200 Ελληνες) του Καμερούν; Η στη Χαράρε ( κατοικούν 2000 έλληνες) της Ζιμπάμπουε; Η στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης;  Εχει εξετάσει  το υπουργείο Εξωτερικών τη σχέση κόστους -απόδοσης για αυτές τις πρεσβείες; Μπορεί πράγματι η πρεσβεία στο Κογκό, να προσφέρει έργο, να  χρειαζόμαστε διπλωματική παρουσία στην Αφρική  και να τις αδικούμε. Αλλά εξέτασε  κάποιος αρμόδιος στο υπουργείο Εξωτερικών αν πρέπει να διατηρηθούν αυτές οι διπλωματικές αποστολές ή απλώς μειώθηκαν  οι μισθοί των υπαλλήλων, παρέμειναν όλα όπως ήταν σπάταλα οργανωμένα και είμαστε ικανοποιημένοι; Δεν έλεγχαν τον πακτωλό των εκατομμυρίων που  έπαιρναν οι ΜΚΟ, έχουν ελέγξει τώρα τουλάχιστον τα χρήματα που απορροφούν οι διάφορες πρεσβείες;

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή  ο Κ. Μητσοτάκης για κλείσιμο 21 οργανισμών είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο. Γιατί δεν εντάσσεται στη λογική των οριζόντιων μέτρων κατά δικαίων και αδίκων και τολμά να πάρει το πολιτικό κόστος να κλείσει αντιπαραγωγικά τμήματα του δημοσίου. Το Δημόσιο δεν πρέπει απαραίτητα να είναι χαμηλού κόστους. Πρέπει όμως απαραιτήτως να είναι  ευέλικτο και αποτελεσματικό γιατί τότε θα είναι αποδοτικό και θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης