Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

Από τα μέσα του επόμενου μήνα αρχίζουν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες. Αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών, τότε τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν

H ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εστιάσουν στην ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα εις βάρος του πληθωρισμού είναι εσφαλμένη άποψη, υποστηρίζει η Morgan Staneley σε πρόσφατη έκθεσή της, όπου και εκτιμά ότι -παρά την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές- για τις κεντρικές τράπεζες οι πληθωριστικές πιέσεις αποδεικνύουν ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι ο κύκλος των αυξήσεων έχει τελειώσει.

Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι εκτιμήσεις του μεγαλύτερου διαχειριστή χρημάτων παγκοσμίως, της BlackRock, η οποία εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, παρά τους φόβους για την τραπεζική σταθερότητα. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι η Fed δεν πρόκειται να διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προβλήματα στις τράπεζες δεν θα σταματήσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού και αναμένει τώρα να υιοθετηθεί μια λιγότερο επιθετική πολιτική, αλλά σαφώς χωρίς μειώσεις επιτοκίων.

Fed και ΕΚΤ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον πληθωρισμό και δείχνουν πρόθυμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη, ενώ οι όποιες σποραδικές ενδείξεις προκύπτουν από τα εκάστοτε στοιχεία -ότι η οικονομία αντιστέκεται και διατηρεί δυνάμεις -θα ενισχύει την απόφασή τους να ρίχνουν το βάρος της πολιτικής τους στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Οι αναλυτές εκτιμούν πως μόνον αν ο πληθωρισμός τεθεί σε ικανοποιητικά καθοδική πορεία και ταυτόχρονα η ύφεση απειλεί σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, θα μεταβάλλουν την πολιτική τους.

Την ίδια στιγμή από τα μέσα του επόμενου μήνα αρχίζουν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες εταιρείες. Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, που οι εταιρείες αντιμετώπισαν το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων.

Αν τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών και προκύπτει πως το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος επηρεάζει πλέον αισθητά τα περιθώρια κέρδους, τότε τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν για να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις τα νέα οικονομικά δεδομένα. Κάπου εκεί θα ξεκινήσει και η ουσιαστική πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες.

Γιατί το να προκαλείς ύφεση στην οικονομία είναι δυνατό, αλλά το να διατηρήσεις την επιβράδυνση της οικονομίας στα επιθυμητά πλαίσια είναι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι αδύνατο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ