Πλειστηριασμοί και πολιτικές υποσχέσεις
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Πλειστηριασμοί και πολιτικές υποσχέσεις

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών και οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης όπως είναι φυσικό ανεβαίνουν συνεχώς. Όσο θα πλησιάζουμε πιο κοντά στην ημέρα της αναμέτρησης η πόλωση θα εντείνεται

Κατά “παράδοση” στην προεκλογική περίοδο ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και γίνονται κινήσεις κι ενέργειες τις οποίες τα κόμματα υπό φυσιολογικές συνθήκες πιθανόν θα είχαν αποφύγει .

Στην αναμέτρηση των κομμάτων τελευταία μπαίνουν και οι πλειστηριασμοί για τα κόκκινα δάνεια και κατ΄ επέκταση οι τράπεζες. Έχει ξεκινήσει μια πλειοδοσία ποιο κόμμα θα προστατέψει καλύτερα τα συμφέροντα των κόκκινων δανειοληπτών, η οποία δημιουργεί έδαφος να αναπτύσσονται λογικές του τύπου “δεν πληρώνω”.

Το ΚΚΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος ποντάρει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, με τον Γ.Γ. του κόμματος να δηλώνει πως είναι “δίπλα σε κάθε έναν που έρχεται αντιμέτωπος με τους “διαρρήκτες” των τραπεζών, των αρπακτικών funds και των κρατικών μηχανισμών”.

Η πολιτική συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στερείται ρεαλιστικής βάσης. Αποδείχθηκε στην πράξη από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που έγιναν τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από αυτούς που συνεχίζουν να γίνονται στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι αν τα κόκκινα δάνεια δεν πληρωθούν από τη ρευστοποίηση των υποθηκών που τα συνοδεύουν, τότε θα πρέπει να πληρωθούν από όλους αυτούς που δεν έχουν κόκκινα δάνεια.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και ιδρώσαμε τα τελευταία χρόνια να εξυγιανθούν. Αν τώρα οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική με τα κόκκινα δάνεια ώστε να μην πληρωθούν, θα πρέπει να ενημερώσουν τους φορολογούμενους πως θα χρειαστεί να ξαναπληρώσουν.

Κάθε συζήτηση για την αναγκαιότητα του τραπεζικού συστήματος είναι περιττή καθώς σε αυτό βασιζόμαστε για να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία. Και αυτά υποτίθεται ότι είναι τα βασικά αντισώματα στα οποία ποντάρουμε κι ελπίζουμε το νέο χρόνο (που η ύφεση θα “αγγίξει” την ΕΕ) να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε θετική τροχιά.

Κλείσιμο
Σημειώστε επίσης πως πέραν των ελληνικών τραπεζών δεν έχουμε άλλες, καθώς η τελευταία ξένη τράπεζα στη χώρα (η HSBC) πληρώνει με προθυμία 90 εκατ. ευρώ για να φύγει. Επιπλέον για όλα ανεξαιρέτως τα μεγάλα έργα και τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα από εγχώριους αλλά και διεθνείς παίκτες ( οι οποίοι έχουν εδραιωμένες σχέσεις με τις ξένες τράπεζες) οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από τις ελληνικές τράπεζες.

Η μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών με πρώτη κατοικία, είναι ο ειδικός φορέας για τον οποίο έχει ξεκινήσει η συζήτηση αλλά δυστυχώς σκοντάφτει στον εκλογικό κύκλο. Οι υποσχέσεις για πολιτική συμπαράσταση στους κόκκινους δανειολήπτες είναι λόγια άνευ αντικρίσματος και έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, δηλαδή την επομένη των εκλογών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK