Η διεθνής κρίση, οι λεπτές ισορροπίες και η Ελλάδα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η διεθνής κρίση, οι λεπτές ισορροπίες και η Ελλάδα

O πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως ενισχύει ισχυρές στασιμοπληθωριστικές πιέσεις στη διεθνή οικονομία. Για τις περισσότερες χώρες, οι άμεσες οικονομικές συνέπειες του πολέμου είναι η άνοδος του πληθωρισμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν τώρα για το εφιαλτικό ενδεχόμενο να συμπέσουν η οικονομική ύφεση με την ενεργειακή και διατροφική κρίση, ταυτόχρονα με μια κρίση χρέους σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι χώρες βιώνουν διαφορετικά τις επιπτώσεις του πολέμου και την διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στον αναπτυγμένο Βορρά διαμαρτύρονται για την άνοδο του κόστους ζωής ενώ σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες και φτωχότερα κράτη αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης.

Πριν λίγες ημέρες ξέσπασαν διαδηλώσεις στο Ιράν που οδήγησαν σε συλλήψεις επειδή η Κυβέρνηση σταμάτησε τις επιδοτήσεις και ανέβηκαν οι τιμές στα τρόφιμα. Στη Σρι Λάνκα οι διαδηλώσεις για τα τρόφιμα εξελίχθηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να καίνε τα σπίτια 38 πολιτικών, τις αρχές να ανοίγουν πυρ και τον Πρωθυπουργό να παραιτείται.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η άνοδος στις τιμές των τροφίμων απελευθερώνει αποσταθεροποιητικές δυνάμεις για τα φτωχότερα κράτη που δεν έχουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας, λέγοντας ωστόσο ότι ο αντίκτυπος της επισιτιστικής κρίσης δεν θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ενεργειακής.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όπου μεταβάλλονται ραγδαία οι συνθήκες χρηματοδότησης, τα υπερχρεωμένα φτωχά κράτη καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα και ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν ξεκινώντας μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Ελλάδα -αν και υπερχρεωμένη - βρίσκει (και πάλι) προστασία κάτω από την ασπίδα της Ευρώπης και της αναδιάρθρωσης που έγινε στο χρέος με κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια. Ωστόσο, με τα επιτόκια του ευρώ σε ανοδική τροχιά και το spread στην περιοχή του 3,5%, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερες επιλογές για τις αγορές ομολόγων όπως άλλωστε φάνηκε και στην τελευταία έκδοση. Ευτυχώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 32 δις. δεν αφήνει περιθώρια πανικού στις αγορές ομολόγων για την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Η Κυβέρνηση όμως καλείται αφενός να στηρίξει τους πολίτες στις πιέσεις που δημιουργεί για το εισόδημα τους ο πληθωρισμός και ταυτόχρονα να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Γιατί αν χαθεί η δημοσιονομική ισορροπία η χώρα θα βρεθεί ταχύτατα στη δίνη μιας νέας κρίσης και αυτή τη φορά δεν ξέρουμε αν οι Γερμανοί θα πεισθούν ( όπως συνέβη στην κρίση χρέους με την πίεση των ΗΠΑ) να βοηθήσουν.

Άλλωστε τώρα οι Γερμανοί έχουν πολλά να σκεφτούν καθώς αυτή τη φορά δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network