Στρατηγικός στόχος το άνοιγμα του τουρισμού
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Στρατηγικός στόχος το άνοιγμα του τουρισμού

Όσο μεγάλη και να είναι κόπωση από τα μέτρα προστασίας από την επιδημία του COVID, η κυβέρνηση με βάση τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με ιδιαίτερη σύνεση. Κι όχι μόνον επειδή χθες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων, αλλά γιατί ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του τουρισμού.

Το καταστροφικό (και) για τον τουρισμό 2020 γέμισε τον διεθνή τύπο με δημοσιεύματα για τους κινδύνους που διατρέχει η τουριστική βιομηχανία του ευρωπαϊκού Νότου αν και το 2021 αποδειχθεί μια ακόμη χαμένη χρονιά. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, αντίθετα από την ΕΕ, έχουν κινηθεί πολύ αποτελεσματικά στο μέτωπο των εμβολιασμών. Η Μorgan Stanley σε πρόσφατη έκθεση της επεσήμανε  ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι ευρωπαϊκές χώρες να κινηθούν τόσο αργά με τους εμβολιασμούς που να χάσουν άλλο ένα καλοκαίρι. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πρώιμες ενδείξεις πως η τουριστική ανάκαμψη θα είναι αργή.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της, προέβλεψε απότομη ανάκαμψη στον τουρισμό που θα προσθέσει  φέτος 1% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά εφόσον οι περισσότεροι περιορισμοί αρθούν μέχρι τον Ιούνιο. Αν δεν γίνει ορθή και συνετή διαχείριση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας   στην παρούσα συγκυρία η φετινή τουριστική σεζόν γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη.  Πόσο μάλλον όταν οι αβεβαιότητες είναι ήδη πολλές, καθώς για να περπατήσει ο τουρισμός φέτος πρέπει να υπάρχουν  ενιαία πρωτόκολλα στην ΕΕ για τους ταξιδιώτες και οι ευρωπαϊκές  χώρες που αποτελούν τις μεγάλες τουριστικές  αγορές της χώρας  μας να έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία.

Αν χαθεί όμως και η φετινή χρονιά για τον τουρισμό,  οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Η Grant Thornton σε έρευνα που παρουσίασε  ενόψει της επαναλειτουργίας του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας, αναφέρει ότι η διάχυση ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς. Οι επενδύσεις στην φιλοξενία  (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) αναφέρει η Grant Thornton καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας 1,5 δις. ευρώ.  Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δις. ευρώ , ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ  Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ σε 140 εκατ. ανέρχονται  τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Η μελέτη υπογραμμίζει  ότι η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας  καθώς 1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ