kasimatis_aleksandros

Μέτρα για να αποφευχθούν χρεοκοπίες στον τουρισμό

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Καθώς είναι νωρίς ακόμη , οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημίας στον τουρισμό φέτος είναι παρακινδυνευμένες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ισχυρή μείωση των τουριστικών εσόδων είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.

 Η τουριστική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που δεν αποτυπώνουν πλήρως οι διάφορες μετρήσεις και στατιστικές. Το Φθινόπωρο, η Κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις οικονομικές επιπτώσεις του πλήγματος που δέχεται τώρα ο τουρισμός.

Πολύ περισσότερο όταν ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος του COVID-19 είναι ένα βάσιμο ενδεχόμενο. Πρόσφατα, Σε διαδικτυακή εκδήλωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde δήλωσε ότι "πιθανώς έχουμε περάσει το χαμηλότερο σημείο (σ.σ. για την ευρωπαϊκή οικονομία) και το λέω με κάποια απογοήτευση, διότι ασφαλώς θα μπορούσε να υπάρξει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα".

Μόλις χθες, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus σε συνέντευξη του, δήλωσε: «Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν είμαστε ακόμα καν κοντά στο ξεκίνημα του τέλους. Αν και πολλές χώρες έκαναν κάποια πρόοδο, παγκοσμίως η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνει».

Παρά τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να παρουσιάσει το Φθινόπωρο ένα συγκροτημένο πακέτο μέτρων. Στοχευμένων και εξειδικευμένων μέτρων τα οποία θα προστατεύσουν από τις οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η φετινή χαμένη σεζόν, τις εταιρίες που συνθέτουν την υποδομή πάνω στην οποία βασίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Μεταφορές, πρακτορεία, ξενοδοχεία και γενικότερα όλο το φάσμα των επιχειρήσεων πάνω στο οποίο «πατάει» το θαύμα των 34 εκατ. τουριστών του 2019, πρέπει να υποστηριχτεί αποτελεσματικά ώστε να είναι σε θέση να ξαναπάρει το 2021 τη σκυτάλη.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος ο ετήσιος αριθμός των τουριστών στη χώρα μας θα είναι κάτω από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες. Μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών του τουρισμού δεν εξυπηρετούσε τις δανειακές του υποχρεώσεις τις καλές περιόδους του κλάδου. Όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος περίπου 1 στα 3 δάνεια του τουριστικού κλάδου είναι κόκκινο. Αν αυτό συνέβαινε όταν η πορεία του τουρισμού ήταν ανοδική, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί τον προσεχή χειμώνα.

Ένα κύμα χρεοκοπιών στον ελληνικό τουρισμό θα περιόριζε τα έσοδα, θα είχε επιπτώσεις στην απασχόληση και γενικότερα θα παρέτεινε τις υφεσιακές πιέσεις. Η κυβέρνηση παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού, πρέπει να προετοιμαστεί για προστατεύσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας από το βαρύ χειμώνα που έχει μπροστά της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

MARINA.

Το 2020 θα είναι μια παρένθεση στην λαμπρή πορεία του Ελληνικού Τουριστικού προϊόντος. Με κουπόνια σε Έλληνες άνεργους και εργαζόμενους θα τονωθεί για φέτος ο Τουρισμός. Θέσεις και κρατική ενίσχυση για άμεση πρόσληψη Ελλήνων στον Ελληνικό Τουρισμό και όχι παράνομων μεταναστών. Βαριά χρηματικά και διοικητικά πρόστιμα σε όσες τουριστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αλλοδαπούς παράνομους εργαζόμενους και μαύρη αδήλωτη εργασία. Οι ξένοι τουρίστες θέλουν να έρθουν στην χώρα μας και να ακούσουν σε καθαρά Ελληνικά την Παγκόσμια λέξη "Καλημέρα" από τον Γιάννη, την Μαρία και τον Γιώργο και όχι σε σπαστά Ελληνικά από τον Αλβανό Έντι, τον Πακιστανό Ασίφ και τον Αιγύπτιο Μωχάμεντ.

@

Πώς θα ξέρουν οι ξένοι ποια είναι τα σωστά ελληνικά και ποια τα σπαστά ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία