Το δίλημμα της Κυβέρνησης για τις τράπεζες.
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το δίλημμα της Κυβέρνησης για τις τράπεζες.

Η Capital Economics διατύπωσε χθες σοκαριστικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Θεωρεί ότι το πλήγμα για την χώρα μας θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη  και εκτιμά ότι δεν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι αναλυτές προβλέπουν ύφεση 15%, αύξηση της ανεργίας στο 25%, που σημειώνουν ότι θα ήταν στο 32%, αν η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε το σχέδιο επιδότησης μισθών.

Πιθανόν οι αναλυτές της Capital Economics να είναι υπερβολικοί και η ύφεση του 2020 να είναι μικρότερη. Ωστόσο η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 είναι πλέον το βασικό σενάριο και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει για τις ελληνικές τράπεζες ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Τα NPEs είχαν υποχωρήσει στα 70 δις. και τώρα οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι θα προστεθούν αλλά 7 με 10 δις. Το μαρτύριο του Σίσυφου.

Αν το 2020 είναι χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση για να ελπίζει βάσιμα σε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, χρειάζεται τραπεζικό σύστημα που θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί ευρέως την οικονομία. Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν δάνεια, αλλά αν είμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη ύφεση, τότε δεν επαρκεί.

Στο τραπέζι υπάρχει ήδη το σχέδιο Ηρακλής για τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση, που έχει το πλεονέκτημα ότι έχει εγκριθεί από τους θεσμούς, ενώ τελευταία φαίνεται πως επανέρχεται το σχέδιο δημιουργίας «κακής τράπεζας». Δηλαδή ενός οργανισμού που θα πάρει κάτω από την ομπρέλα του όλα τα προβληματικά δάνεια καθαρίζοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι ότι το Δημόσιο πρέπει να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη bad bank και το πλεονέκτημα ότι εξυγιαίνει άμεσα το τραπεζικό σύστημα δίνοντας άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση καλείται να εκτιμήσει σωστά την οικονομική συγκυρία και να επιλέξει την πιο πρόσφορη λύση. Θα πρέπει όμως να πάρει τις αποφάσεις της και να τις εφαρμόσει ως το τέλος του χρόνου, αν δεν θέλει η οικονομία να εγκλωβιστεί σε μια αργή, ασθενική ανάκαμψη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ