Αυτός είναι ο λόγος που θα πίνουμε … «πικρό» καφέ και το 2022

Αυτός είναι ο λόγος που θα πίνουμε … «πικρό» καφέ και το 2022

Τι συμβαίνει στο Βιετνάμ καθώς και σε άλλους κορυφαίους παραγωγούς καφέ ανά το κόσμο με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη αυξήσεις στην τιμή πώλησης;

coffee_newmon
Το Βιετνάμ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια από τις μεγαλύτερες εξάρσεις της Covid-19 για φέτος.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθόλη τη διάρκεια του περσινού έτους, ανέφερε συνολικά μόλις 1.465 κρούσματα και 35 θανάτους. Σύμφωνα όμως, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα συνολικά κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα από την έλευση της πανδημίας μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα 640.000 ενώ συγχρόνως, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 15.900 θάνατοι. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα, πως μόνο το 5,7% του πληθυσμού στο Βιετνάμ έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Τα καθολικά lockdown που επιβάλλουν οι αρχές στον κόμβο εξαγωγών της Χο Τσι Μιν, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα παράταση των περιοριστικών μέτρων στη συγκεκριμένη πόλη βάζοντας φρένο για ακόμη δύο εβδομάδες στις εξαγωγές καφέ και άλλων αγαθών στο εξωτερικό. Το Βιετνάμ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τις προμήθειες προϊόντων από καφέ έως ρούχα να επηρεάζονται σημαντικά εξαιτίας των νέων αυτών περιοριστικών μέτρων. Σημαντικοί κατασκευαστές αθλητικών ειδών όπως Nike, Under Armour και Lululemon καθώς και o κατασκευαστής τσιπ Samsung Electronics συγκαταλέγονται στις παγκόσμιες εταιρείες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Πικρός καφές»
Με το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ να πλήττεται, οι τιμές του καφέ θα μπορούσαν να παραμείνουν σχετικά υψηλές ακόμη και έως το 2022. Για το μήνα Αύγουστο, οι συνολικές εξαγωγές καφέ στο Βιετνάμ, ανήλθαν στους 111.697 τόνους μειωμένοι κατά 8,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η χώρα εξήγαγε συνολικά 1,1 εκατομμύρια τόνους καφέ – 6,4% χαμηλότερο ποσοστό από πέρυσι. Παρόλα αυτά, τα έσοδα από τις εξαγωγές καφέ αυξήθηκαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν έτσι, σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς οι εξαγωγές αλλά και η παραγωγή καφέ συρρικνώνονται στο Βιετνάμ και σε άλλους κορυφαίους παραγωγούς, οι τιμές του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο ακολουθούν μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Στο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, στη Βραζιλία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν εκεί, επηρέασαν τις καλλιέργειες καφέ – πολλές από αυτές μάλιστα, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ομοίως, τα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό και με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης mu του κορωνοϊού στην Κολομβία επηρέασαν τη συγκομιδή του καφέ και σε αυτή τη χώρα. Μια περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων στην εν λόγω περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένα lockdown καθώς επίσης και σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού για μήνες.

Κλείσιμο
Ανεβαίνουν οι τιμές
Οι προβλέψεις για τη μέση τιμή του καφέ arabica για το 2021 διαφοροποιήθηκαν από 1,35 δολάρια ανά λίβρα σε 1,60 δολάρια αντίστοιχα όπως αναφέρει το CNBC. Ακόμη, αναθεωρήθηκε ανοδικά και η πρόβλεψή για τις τιμές του καφέ το επόμενο έτος – 1,25 δολάρια ανά λίβρα σε 1,50 δολάρια.

Το διακύβευμα
Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα αρχίσουν σταδιακά να περιορίζονται με τις επιπτώσεις στην αγορά καφέ να θεωρούνται βραχυπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά καφέ θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι κατά τα έτη 2022 – 2023, με τη μέση ετήσια τιμή για τον καφέ arabica να μειώνεται στα 1,20 δολάρια ανά λίβρα το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης