Κορωνοϊός

Το twitter «έκοψε» από τους Ολυμπιακούς την Παπαχρήστου

Σάλος από το επίμαχο μήνυμα για τα … κουνούπια του Δυτικού Νείλου – Η ΕΟΕ έκρινε ότι θα εκτεθεί περαιτέρω η χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο – Σωρεία αντιδράσεων από πολιτικούς, αθλητικούς παράγοντες, κόσμο και ΜΜΕ – Πρώτο θέμα στα δελτία των διεθνών πρακτορείων ο αποκλεισμός – Τι λένε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και ο προπονητής της

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που προκάλεσε στον αθλητικό κόσμο – και όχι μόνο – η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να αποκλείσει την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου από την αποστολή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ύστερα από ένα προσωπικό της σχόλιο στο twitter το οποίο αρκετοί χαρακτήρισαν ρατσιστικό.

Το επίμαχο «ρατσιστικό» tweet που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν το εξής: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα... Τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!».Αμέσως μόλις το θέμα πήρε έκταση και το επίμαχο σχόλιο στο twitter άρχισε να αναπαράγεται- με τρεις ημέρες καθυστέρηση έπειτα από τη δημοσίευσή του-, η ΕΟΕ αντέδρασε. Αν και αρχικώς φάνηκε πως δεν υπήρξε σκέψη για αποκλεισμό της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, οι πιέσεις της κοινής γνώμης και οι επίσημες ανακοινώσεις κομμάτων οδήγησαν τελικώς την Επιτροπή να θέσει την Βούλα Παπαχρήστου εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν σε λίγες ώρες στο Λονδίνο.

Μέχρι την τελική λήψη της απόφασης ο μεν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής έγινε αποδέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης ζητούσε να πέσουν άμεσα οι τόνοι. Η Ομοσπονδία με τη σειρά της ζήτησε από την αθλήτρια να ανασκευάσει.

Στις πρώτες δηλώσεις της η Παπαχρήστου έκανε λόγο για ατυχές χιούμορ, κάτι που όμως δεν κάλυψε. Όταν τελικά η άλτρια απολογήθηκε δημόσια μέσω του διαδικτύου, νωρίς το μεσημέρι, ήταν ήδη αργά όπως αποδείχθηκε. 
Ήδη είχαν βγει οι πρώτες ανακοινώσεις κομμάτων, τα δημοσιεύματα στα ξένα site και άρχιζε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ομοσπονδίας. Τα μέλη του διχάστηκαν. Κάποιοι ζητούσαν να αποσύρει ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ την αθλήτρια από την ομάδα. Ο κ. Σεβαστής προτίμησε να κρατήσει μία πιο μετριοπαθή στάση. Ετσι η ανακοίνωση ανέφερε πως η ομοσπονδία θα σεβαστεί όποια απόφαση πάρει η ΕΟΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ουσιαστικά την απόφαση για τον αποκλεισμό της την πήρε ο Ισίδωρος Κούβελος, αφού εκτιμάται πως ο κ. Ιωαννίδης δεν απαίτησε κάτι τέτοιο. Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο όμως επέλεξε να βάλει τέλος στο Ολυμπιακό όνειρο της Παπαχρήστου.

Στο ενδιάμεσο οι αντιδράσεις των κομμάτων υπήρξαν εντονότατες:
«Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους», σχολίασε σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής», ανέφερε η Ιπποκράτους.

«Ρατσιστικό χιούμορ και "αστειάκια" που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια "αστεία" θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ορθή και αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τον αποκλεισμό της Β. Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στον αντίποδα, κάθετα αντίθετος στην ποινή αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μπάμπης Αποσκίτης, ζητώντας άμεσα την ανάκληση της απόφασης της ΕΟΕ.

«Από πότε μια ατυχής δήλωση ή ένα αστείο κακής ποιότητας, έστω, μπορεί να επισύρει την βαρύτερη των ποινών διερωτήθηκε. Γιατί αυτή είναι η «εσχάτη των ποινών» για έναν αθλητή που ετοιμάζεται τέσσερα χρόνια για την Ολυμπιάδα» τόνισε και σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στο θέμα συμπλήρωσε:
«Από πότε ο κύριος Κουβέλης αναδεικνύεται σε δημόσιο κατήγορο και ζητάει την τιμωρία Έλληνα αθλητή; Ενώ η κοινωνία δολοφονείται, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση των προθύμων, σε αυτό το γεγονός βρήκε ο κ. Κουβέλης να κάνει επίδειξη «αριστεροφροσύνης» ;
Κλείνοντας ο Μπάμπης Αποσκίτης κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη να αναλάβει τις ευθύνες του: «να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο, σε μια νέα αθλήτρια να εκπληρώσει το όνειρο της και στην Ελλάδα την ευκαιρία για νέες στιγμές αθλητικών επιτυχιών και δόξας».

Τι λέει η Βούλα Παπαχρήστου

Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε την πρωταθλήτρια να ζητήσει συγνώμη δίνοντας εξηγήσεις ωστόσο η απόφαση της ΕΟΕ δεν έχει αλλάξει και όλα δείχνουν πως η πρωταθλήτρια θα μείνει εκτός Αγώνων.

Σε δηλώσεις στο sport-fm.gr η Βούλα Παπαχρήστου τόνισε ότι δεν ήθελε να μειώσει κανέναν και ότι το μήνυμά της ήταν απλά ένα αστείο που είδε στο facebook.

«Έλεος, δεν μπορώ να κάνω χιούμορ; Δεν ήθελα να μειώσω κανέναν. Το είδα στο Facebook γέλασα και γι' αυτό το ανέβασα. Που να φανταστώ ότι θα με πουν ρατσίστρια και θα γίνει όλο αυτό;» τόνισε η Παπαχρήστου και κατέληξε: «Πως γίνεται να είμαι ρατσίστρια και να έχω Βούλγαρο προπονητή;».

Στη συνέχεια μάλιστα ανήρτησε στο facebook μια … δήλωση μετανοίας την οποία μετέφρασε και στα αγγλικά:

«Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το όνειρό μου είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δε θα συμμετείχα σε αυτούς, αν δεν σεβόμουν απόλυτα τις αξίες τους. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και φυλών.

Ζητώ συγγνώμη από όλους τους φίλους και συναθλητές που μπορεί να προσέβαλα ή να ντρόπιασα, την Εθνική Ομάδα Στίβου, καθώς και τους ανθρώπους και τις εταιρείες που στηρίζουν την αθλητική μου καριέρα και πορεία. Ακόμα, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον προπονητή μου και την οικογένειά μου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής, Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στο σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου υποστηρίζοντας πως η μεταμέλειά της και η συγνώμη της δεν αρκούν:

«Δυστυχώς η αθλήτρια έκανε μία ρατσιστική δήλωση που αντίκειται στη θεμελιώδη αξία του Ολυμπιακού Κινήματος που είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός στο συναθλητή σου, στον συναγωνιζόμενο, στο διαφορετικό φύλο χρώματος και φυλής».
«Τα λάθη πληρώνονται ειδικά όταν είναι τόσο σοβαρά. Είναι εκ τω ουκ άνευ ο αποκλεισμός», κατέληξε.

Σε ανακοίνωση της η ομάδα της ΑΕΚ στην οποία ανήκει η Βούλα Παπαχρήστου υπερασπίζεται την αθλήτριά της, ενώ αποδοκιμάζει κάθε μορφή ρατσισμού. Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η ΑΕΚ επισημαίνει: «Η αθλήτρια Παρασκευή Παπαχρήστου τιμά με την αγωνιστική της παρουσία τόσο τα χρώματα της ΑΕΚ όσο και της Εθνικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, φέρνοντας... μετάλλια και διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Ένα προσωπικό λάθος το οποίο παραδέχτηκε και η ίδια δημόσια, σε προσωπικό της χώρο κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μειώσει την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά της.

«Ήταν πολύ βαριά η τιμωρία για τη Βούλα. Πρόκειται για ένα παιδί, για μια 23χρονη αθλήτρια που δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο και είναι άδικο να εμπλέκεται σε τέτοιες πολιτικές ακρότητες. Ήταν ένα αστείο στο Twitter», δήλωσε στο protothema.gr και o προπονητής της, Γιώργος Πομάσκι.«Χαμός» στο Twitter

Από την ώρα που έγινε γνωστή η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής εκατοντάδες είναι τα μηνύματα που δέχεται η Βούλα Παπαχρήστου στην ιστοσελίδα της στο facebook και το Twitter. Τα περισσότερα είναι μηνύματα αγάπης και θαυμασμού προς την Ελληνίδα πρωταθλήτρια η οποία βιώνει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα της.

Λίγα μόλις λεπτά μετά τον αποκλεισμό της, φίλοι της Ελληνίδας αθλήτριας δημιούργησαν γκρουπ συμπαράστασης στο facebook. Με τίτλους: «Θέλουμε Παπαχρήστου στο Λονδίνο», «στηρίζουμε τη Βούλα Παπαχρήστου» και «Βούλα Παπαχρήστου είμαστε μαζί σου! Επαναφορά στους αγώνες» εκατοντάδες θαυμαστές της πρωταθλήτριας γράφουν σχόλια υπέρ της, ενώ αποδοκιμάζουν την κίνηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Φυσικά υπάρχει και γκρουπ το οποίο έχει τίτλο «σωστά αποκλείστηκε η Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς» αρχικώς με μονάχα τρεις υποστηρικτές, όταν στα προηγούμενα γκρουπ τα μέλη ξεπέρασαν μέσα σε λίγες ώρες τα 500.

Στο πλευρό της αθλήτριας με αναφορά της στο twitter τάχθηκε και η Φανή Χαλκιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Οι άνθρωποι είναι τόσο γελοίοι και οι αποφάσεις τους ακόμα γελοιότερες. Ντροπή τους!» απευθυνόμενη στους αρμόδιους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής οι οποίοι έκριναν ότι η Βούλά Παπαχρήστου έπρεπε να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα στο twitter τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, καιώς εκτός από το Tweet για τα κουνούπια του Νείλου και τους Αφρικανούς μετανάστες της χώρας μας, η αθλήτρια είχε προβεί και σε άλλες ενέργειες που δείχνουν κάποιες πεποιθήσεις της που προβληματίζουν και προκαλούν αντιδράσεις.

Ενώ η αθλήτρια έσπευσε να σβήσει όλες τις αναπαραγωγές ειδήσεων ή φράσεων που σχετίζονται με το κόμμα της Χρυσής Αυγής αλλά και τις πρόσφατες προσωπικές της ευχές σε βουλευτή του κόμματος, πολλοί χρήστες του Twitter τα αναπαραγάγουν μέχρι και τώρα μέσω φωτογραφιών.

Εκτός από αυτές τις απόψεις της, σχολιάστηκαν αρνητικά και φωτογραφίες της από όπλα και μια πινακίδα που αναγράφει «οι εισβολείς θα πυροβολούνται και θα θάβονται εδώ» αλλά και αναρτήσεις της με λινκ σε βίντεο που έχει απόπειρα αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών με τίτλο "Γ*** τον Κ***τουρκο" έχουν σοκάρει το ελληνικό twitter.

Πρώτο θέμα η είδηση στα ξένα ΜΜΕ

Η είδηση του αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αμέσως έγινε πρώτο θέμα και στα ξένα ΜΜΕ.

Το Skynews στην ιστοσελίδα του ανέφερε ότι «Η Ελλάδα έστειλε σπίτι της μια από τις αθλήτριες της ολυμπιακής ομάδας, για σχόλιο της σε κοινωνικό δίκτυο, ως ρατσίστρια».

«Η αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου αποβλήθηκε από την αποστολή της χώρας της στους αγώνες του Λονδίνου επειδή διακωμώδησε αφρικανούς μετανάστες και εξέφρασε την στήριξή της σε ακροδεξιό κόμμα, στη σελίδα της στο twitter», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το CBS αλλά και η βρετανική Guardian στην οποία αναφέρεται το γεγονός και ο αντίκτυπος που προκλήθηκε μετά την ανάρτηση που έκανε στο στο tweeter της η αθλήτρια.

Η Washington Post γράφει ότι «η Ελλάδα έθεσε εκτός της αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων την αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου για ένα σχόλιο της στο twitter που διακωμωδούσε Αφρικανούς μετανάστες και εξέφραζε την υποστήριξή της σε ακροδεξιό κόμμα».

Την είδηση μετέδωσε και το πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι «η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου αποβλήθηκε από την αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω ρατσιστικής ανάρτησης στο twitter».

Ποια είναι η Βούλα Παπαχρήστου


Όλη η Ελλάδα μιλά για τη Βούλα Παπαχρήστου όχι για κάποια νέα επίδοσή της αλλά για ένα προσωπικό σχόλιο που ανέβασε στο twitter και προκάλεσε τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και από μικρή ασχολήθηκε με το στίβο που τόσο αγαπά. Έχει δεσμό με τον πρωταθλητή του Kick Boxing Λευτέρη Χαχαμίδη με τον οποίο αναμένεται να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησία τον Δεκέμβριο.

Η πρόταση γάμου που της έκανε ο αγαπημένος έγινε πάνω στην πίστα του νυκτερινού μαγαζιού όπου τραγουδούσε ο Νίκος Βέρτης.

Η Βούλα Παπαχρήστου έχει διακριθεί το 2008 όπου βγήκε 3η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2009 όπου κατέκτησε την 3η θέση στους Μεσογειακούς, ενώ την ίδια χρονιά βγήκε 1η στο Πανευρωπαϊκό νέων. Το 2011 κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση στο Πανευρωπαικό νέων στο τριπλούν.

Η Βούλα ανήκει στην ομάδα της ΑΕΚ ενώ ο προπονητής της είναι ο Γιώργος Πομάσκι.

Η σύγκριση που της γίνεται με την Βούλα Τσιαμήτα είναι αναπόφευκτη καθώς όπως η ίδια είχε δηλώσει παλαιότερα «Νομίζω ότι της μοιάζω αρκετά. Η ίδια είπε στον προπονητή μου ότι της αρέσω, γιατί διαθέτω κάποια χαρίσματα που είχε κι εκείνη, όπως ο τσαμπουκάς, το θάρρος στους αγώνες και το τρέξιμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης