Αμερικανικές Εκλογές 2020: Περισσότεροι οι Ελληνοαμερικανοί που εκλέγονται

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Περισσότεροι οι Ελληνοαμερικανοί που εκλέγονται

Ξεχωρίζουν ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, ο ομογενής που μάχεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο βουλευτής των Δημοκρατικών με καταγωγή από τη Λακωνία Τζον Σαρμπάνης, η ομογενής εκπρόσωπος των εργαζομένων και μεταναστών Νικόλ Μαλλιωτάκη, που εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο «εστιάτορας» του Κογκρέσου Κρις Πάππας και πολλοί ακόμη σε βουλευτικά και πολιτειακά όργανα

USA_NEW_2Α
«Αρωμα Ελλάδας» έχουν τα αμερικανικά πολιτειακά όργανα αφού πολλοί ομογενείς κέρδισαν με την ψήφο των πολιτών μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ξεχωρίζουν ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, ο ομογενής που μάχεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο βουλευτής των Δημοκρατικών με καταγωγή από τη Λακωνία Τζον Σαρμπάνης, η ομογενής εκπρόσωπος των εργαζομένων και μεταναστών Νικόλ Μαλλιωτάκη, που εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο «εστιάτορας» του Κογκρέσου Κρις Πάππας και πολλοί ακόμη σε βουλευτικά και πολιτειακά όργανα.


PEOPLE_IN_CONGRES

Ο Ρεπουμπλικανός Κωνσταντίνος Μπιλιράκης ή Γκας είναι μία ακόμη περίπτωση ομογενούς που κέρδισε στις αμερικανικές εκλογές μια θέση από τη 12η Περιφέρεια της Φλόριντα. Ο Γκας Μπιλιράκης, που κατάγεται από την Κάλυμνο, έχει διατελέσει πολιτειακός βουλευτής στη Φλόριντα από το 1999 έως το 2007. Θείος του ήταν ο δάσκαλος Σακελλάριος Μπιλλήρης, ο οποίος είχε φυλακιστεί το 1935 για την πατριωτική του δράση.

Ο Μπιλιράκης γεννήθηκε στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα, στην οποία μένει και ο αδελφός του, Μανώλης, που είναι γιατρός. Ο πατέρας του, Μάικ Μπιλιράκης, γεννήθηκε στο «Ελληνικό Χωριό»,το φημισμένο Τάρπον Σπρινγκς, αλλά μεγάλωσε στο Πίτσμπουργκ της Πολιτείας της Πενσιλβάνια. Οταν ήταν μικρός ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης εργαζόταν στον φούρνο του παππού του στο «Ελληνικό Χωριό». Ο ίδιος εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα. «Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτά τα αυθεντικά έργα και άλλα σημαντικά στοιχεία της Ελληνικής Ιστορίας θα επιστρέψουν επιτέλους στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, ώστε να τα απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», είχε δηλώσει ο Μπιλιράκης όταν κατατέθηκε ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή για την επιστροφή των Γλυπτών. Οταν ο Ζάκερμπεργκ του Facebook τα βρήκε σκούρα Ο 58χρονος βουλευτής των Δημοκρατικών με καταγωγή από τη Λακωνία Τζον Σαρμπάνης θα συνεχίσει, όπως κάνει από το 2007, να εκπροσωπεί στο Κογκρέσο το Μέριλαντ, βαδίζοντας και αυτός στα χνάρια του πατέρα του, Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος διετέλεσε επί δεκαετίες τόσο βουλευτής όσο και γερουσιαστής.

Ο γεννημένος τον Μάιο του 1962 στη Βαλτιμόρη Τζον Σαρμπάνης, πατέρας τριών παιδιών, σπούδασε Δημόσιες και Διεθνείς Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και Νομική στο Χάρβαρντ ενώ έζησε και έναν χρόνο στην Ελλάδα. Προτού μπει στην πολιτική εργάστηκε ως δικηγόρος σε δημόσιες θέσεις αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Τζον Σαρμπάνης ήταν ένας από τους πολιτικούς που εξέτασαν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατά τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του στο Κογκρέσο σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytics και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ο Σαρμπάνης ήταν από τους πλέον αυστηρούς και διεισδυτικούς βουλευτές απέναντι στον Ζάκερμπεργκ, στον οποίο δεν δίστασε να επιρρίψει την κατηγορία ότι προεκλογικώς διαφήμισε μέσω του Facebook 90 φορές περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τη Χίλαρι Κλίντον.

Κλείσιμο
Η ομογενής εκπρόσωπος των εργαζομένων και μεταναστών Νικήτρια αυτών των αμφίρροπων αμερικανικών εκλογών είναι και η Νικόλ Μαλλιωτάκη. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, η οποία είχε χάσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2017, αναδείχθηκε νικήτρια στην Περιφέρεια 11 της Νέας Υόρκης. Λίγες ώρες μετά τη νίκη της απέναντι στον αντίπαλό της Μαξ Ρόουζ ανήρτησε ένα βίντεο στα social media όπου πέφτει στην αγκαλιά του πατέρα της φανερά συγκινημένη και εκείνος της προσφέρει λουλούδια για τη νίκη της.

Η ίδια συνόδευσε το βίντεο με το εξής κείμενο: «Οι γονείς μου ήρθαν φτωχοί μετανάστες σε αυτή τη χώρα και με σκληρή δουλειά και την υποστήριξη του αμερικανικού λαού, η κόρη τους θα είναι μέλος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι που κάνει αυτή τη χώρα τόσο μοναδική και πραγματική ξεχωριστή. Θα αγωνίζομαι πάντα για την κοινότητά μας. Θα εργάζομαι για τους εργαζομένους που πληρώνουν τους φόρους τους και θα εργάζομαι για τη διατήρηση των αξιών, των ελευθεριών και των ευκαιριών που έχουν προσελκύσει εκατομμύρια μετανάστες από ολόκληρο τον κόσμο». Η 39χρονη Ελληνοκουβανή που γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Υόρκη έχει καταγωγή από τη Σητεία.

Οι γονείς της που γνωρίστηκαν στην Κούβα έφυγαν μετανάστες για την Αμερική εγκαταλείποντας το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο το 1959. Η 39χρονη Νικόλ λατρεύει την Ελλάδα, στην οποία έχει έρθει πάρα πολλές φορές τόσο στο χωριό της Συκιά Σητείας όσο στη Σαντορίνη και την Αθήνα όπου ζουν οι συγγενείς από την πλευρά του πατέρα της.


Ο «εστιάτορας» του Κογκρέσου

Μία ακόμη θητεία στο Κογκρέσο
, τη δεύτερη, κέρδισε ο ομογενής Κρις Πάππας, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει του Ρεπουμπλικανού Ματ Μάουερς στην πρώτη περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ. Ο Κρις Πάππας γεννήθηκε το 1980 στο Μάντσεστερ, ενώ μεταπήδησε στην πολιτική από τον τομέα των επιχειρήσεων εστίασης, έχοντας νωρίτερα ακολουθήσει την παράδοση της οικογένειάς του στη διαχείριση εστιατορίου που έχει εδώ και 103 χρόνια. Η εταιρεία Pappas Restaurants που αριθμεί πάνω από 100 εστιατόρια σε 7 Πολιτείες των ΗΠΑ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 Κορυφαίες Επιχειρήσεις για το 2010 καταλαμβάνοντας την 70ή θέση. Επίσης, η εταιρεία απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων «Luby’s».

PEOPLE_IN_CONGRES2



Ο Κρις είναι πρόεδρος της Pappas Restaurants και ο αδελφός του Χάρης διευθύνων σύμβουλος. Ο προπάππους τους είχε φτάσει στο Νιου Χάμσαϊρ στις αρχές του 20ού αιώνα από την Ελλάδα. Ο ομογενής κατάφερε να κερδίσει στην εκλογική αναμέτρηση τον Ρεπουμπλικάνο Ματ Μάουερς, ο οποίος μάλιστα τον είχε κατηγορήσει κατά την προεκλογική περίοδο για την ερωτική του ζωή.

Συγκεκριμένα ο Μάουερς κατηγόρησε τον Πάππας ότι κράτησε κρυφή την ερωτική σχέση που είχε συνάψει με έναν λομπίστα της Amazon, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την αντικειμενικότητά του στην ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούσαν τον κολοσσό του Διαδικτύου.
Ο Πάππας, ο οποίος έχει δηλώσει πριν από χρόνια πως είναι ομοφυλόφιλος, εξοργίστηκε με την αναφορά του Μάουερς και δήλωσε ότι ουδέποτε επηρεάστηκε από λομπίστες κατά τη θητεία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Επίσης, στα ομοσπονδιακά βουλευτικά έδρανα επανεκλέγονται η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα και ο Δημοκρατικός Τσάρλι Κριστ στη Φλόριντα.

PEOPLE_IN_CONGRES_3
Στα πολιτειακά όργανα της Νέας Υόρκης ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή του Ιωάννη-Αλέξανδρου Σακέλου (John-Alexander Sakelos) στην Περιφέρεια 26, αλλά και του Μιχάλη Ταννούση (Michael Tannousis), που εξελέγη για πρώτη φορά στην Περιφέρεια 64 επικρατώντας με άνεση. Στην Πολιτειακή Γερουσία θα βρίσκονται ξανά οι Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) και Τζέιμς Σκουφής (James Skoufis).

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Άδεια πόλη η Αθήνα - Έλεγχοι και απολυμάνσεις (φωτογραφίες και βίντεο)

Συγκινεί η περιπέτεια της 7χρονης Αναστασίας με τον καρκίνο: Το «ευχαριστώ» για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Lockdown-Υπουργείο Μεταφορών: Πώς γίνονται οι μετακινήσεις με ΙΧ, ταξί, λεωφορεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ