Το πράσινο σχέδιο που οδηγεί τη χώρα στο μέλλον
depa_kedriki

Το πράσινο σχέδιο που οδηγεί τη χώρα στο μέλλον

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει σε καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους προασπίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας


Sponsored content

Οι διαδοχικές προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια ο ενεργειακός κλάδος, αρχής γενομένης από την πανδημία και πιο πρόσφατα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέδειξαν στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας την ανάγκη της ενεργειακής διαφοροποίησης και της πράσινης μετάβασης.

Σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει «καθαρά», προασπίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και αποτελώντας, την ίδια στιγμή, φάρο πράσινης μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Από το ξεκίνημά της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτέλεσε συνώνυμο της αξιόπιστης προμήθειας φυσικού αερίου. Πλέον, μετασχηματίζεται από μια παραδοσιακή εταιρεία ενέργειας σε μια σύγχρονη, καθετοποιημένη ενεργειακή επιχείρηση, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και επενδύοντας σε καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους που φέρνουν το μέλλον στο τώρα.


Το πράσινο σχέδιο που πάει τη χώρα μπροστά

Με «όπλα» της τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται πίσω από το πράσινο σχέδιο που πάει τη χώρα μπροστά. Έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών δυναμικότητας άνω των 800 MW, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW, ενώ παράλληλα, έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην ανάπτυξη των πράσινων καυσίμων, συγκεκριμένα του υδρογόνου και του βιομεθανίου, με ενεργό συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα.


Επίσης, συμμετέχει σε μεγάλα διεθνή έργα, όπως ο αγωγός IGB και η πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία επιτρέπουν τη μεταφορά φυσικού αερίου, που είναι μεταβατικό καύσιμο, και είναι σχεδιασμένα για να προσαρμοστούν στη μετάβαση σε «καθαρές» μορφές ενέργειας.

Τα έργα αυτά, τα οποία μαρτυρούν την προνοητικότητα και το όραμα της εταιρείας για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, συμβάλλουν παράλληλα στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας τόσο της χώρας, όσο και της ευρύτερης περιοχής μέσω της προμήθειας φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Προς την ίδια κατεύθυνση και έχοντας ήδη μεγάλη παρουσία στη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής της, Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έκανε δυναμική είσοδο στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής με την απόκτηση του του 29% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη, προς αντικατάσταση τριών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, η οποία μελλοντικά, θα μπορεί να λειτουργήσει με «πράσινα» καύσιμα.


Επιπλέον, επενδύοντας στη βιωσιμότητα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δεσμευτεί να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η πρόοδος που έχει σημειώσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αισθητή, με περισσότερο από 26% λιγότερες εκπομπών ρύπων μέσα σε ένα χρόνο.


Παραγωγή και χονδρεμπορία ηλεκτρικού ρεύματος: Ενισχύοντας το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο

Πέρα από τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Αλεξανδρούπολη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε πρόσφατα και στο μετοχικό κεφάλαιο της FIER THERMOELECTRIC SA, με ποσοστό 35%, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλβανία.

Ισχυροποιώντας την θέση της στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και επιδιώκοντας τη διεύρυνση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου, η εταιρεία έχει εισέλθει στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών χωρών, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και μεγάλων ενεργειακών παικτών, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.

Η συνολική πορεία που σημειώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας είναι αξιοσημείωτη. Οι αριθμοί συμφωνούν. Το 2023 το μέγεθος της δραστηριότητας ήταν 1.373 GWh (1,37 Twh), ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η δραστηριότητα άγγιξε τα 1.524 GWh (1,52 Twh). Αυτό σημαίνει ότι οι μέχρι στιγμής πωλήσεις του 2024 έχουν ήδη ξεπεράσει σε μέγεθος τις πωλήσεις όλου του προηγούμενου έτους με τις προοπτικές για τα συνολικά αποτελέσματα του 2024 να είναι πολλά υποσχόμενες.


Καινοτομία και εξωστρέφεια τροφοδοτούν την ενεργειακή ασφάλεια

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού έχει ανέλθει σε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υλοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση ένα νέο στρατηγικό πλάνο, γνωστό ως REPowerEU. Μέσω στοχευμένων κινήσεων, κάνει εξοικονόμηση ενέργειας, προωθεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας και διαφοροποιεί τις πηγές εφοδιασμού της.

Στο νέο αυτό πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής διευκολύνοντας την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει εισέλθει σε όλες τις βασικές περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου και συμμετέχει στα πλέον βασικά χρηματιστήρια της περιοχής, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας, αλλά και την παροχή φορτίων LNG στην αγορά spot βάσει των αναγκών, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συγκεκριμένης αγοράς.


Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του μεριδίου της στον ανεφοδιασμό βυτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω της υπηρεσίας φόρτωσης φορτηγών πλοίων (truck loading), καθώς και η υλοποίηση έργων αιχμής, όπως το small-scale δίκτυο LNG, το οποίο επιτρέπει την τροφοδοσία βιομηχανικών πελατών και πρατηρίων ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου τροφοδοσίας με LNG στη χώρα.

Χάρη στο μακρόπνοο σχεδιασμό, τις στοχευμένες επενδύσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας καταφέρνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης, να θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να ενισχύει τη θέση της ως ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη. Επενδύοντας σε ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, ΑΠΕ και καθαρά καύσιμα, είναι πίσω από το πράσινο σχέδιο που πάει τη χώρα στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK