Η εταιρεία που εξασφαλίζει άφθονη, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια
depa1

Η εταιρεία που εξασφαλίζει άφθονη, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί τις εξελίξεις στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης και διαμορφώνει το βιώσιμο αύριο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς


Sponsored Content

Σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό τις επάλληλες προκλήσεις και την υψηλή μεταβλητότητα εν γένει, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνθετη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Στη χώρα μας έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι που έχουν αποτυπωθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο τον εναρμονισμό της επιχειρηματικότητας με την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει θέσει την ενεργειακή μετάβαση ως στρατηγική προτεραιότητα. Με αυτόν τον γνώμονα, έχει καταρτιστεί και υλοποιείται με συνέπεια από τη Διοίκηση ένα ολοκληρωμένο business plan, στο πλαίσιο του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει μετασχηματιστεί σε μια καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, ικανή να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των πελατών της αλλά και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, εξασφαλίζοντας άφθονη, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια.

Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα
Ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα είναι καθοριστικός, σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, με βασικές προτεραιότητες τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων αποθήκευσης αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη χώρα μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί αυτό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει χτίσει ισχυρές συμμαχίες και συνέργειες για την προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας εξασφαλίζοντας μακροχρόνιες συμφωνίες με ευνοϊκότερους όρους και αυξάνοντας την προμήθεια LNG.

Παράλληλα, επενδύει συντεταγμένα σε στρατηγικές υποδομές και προγράμματα που θα αποτελέσουν εχέγγυο για το ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), έργα που λειτουργούν συμπληρωματικά και θα αυξήσουν σημαντικά τη δυνατότητα τροφοδοσίας και αποθήκευσης τόσο της Ελλάδας όσο και των γειτονικών χωρών που τροφοδοτεί, ενώ είναι συμβατά και με «πράσινα» αέρια, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Έχοντας αντιληφθεί εγκαίρως την αναγκαιότητα για αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί έξυπνες τεχνολογίες όπως το small scale LNG και το CNG, σπάζοντας την ενεργειακή απομόνωσή των δυσπρόσιτων περιοχών και προωθώντας την απολιγνιτοποίηση. Εξίσου σημαντική είναι και η προώθηση της αεριοκίνησης μέσω του δικτύου της Fisikon που αριθμεί 26 πρατήρια πανελλαδικά και διαρκώς διευρύνεται. Την ίδια στιγμή, δίνεται έμφαση στη δημιουργία μιας βιώσιμης και αποδοτικής εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική ναυτιλία.

Διεύρυνση δραστηριοτήτων και έμφαση στις «πράσινες» επενδύσεις
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, υλοποιεί ένα σημαντικό πλάνο επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Μέσω της συμμετοχής στη North Solar και την NEW SPES CONCEPT, έχει δημιουργήσει ένα αξιοσέβαστο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω των 800 MW, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW.

Προς την ίδια κατεύθυνση, έχοντας ήδη εδραιώσει την παρουσία της στη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής αποκτώντας 29% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η μονάδα θα είναι η πιο αποδοτική της χώρας, με δυναμικότητα 840MW που μπορεί να αντικαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, και θα εισφέρει στο δίκτυο φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα, «πράσινα» καύσιμα.

Τέλος, έχει ήδη κάνει την αρχή για την αξιοποίηση του υδρογόνου και του βιομεθανίου ως καύσιμα, συμμετέχοντας και αναπτύσσοντας καινοτόμα, πιλοτικά προγράμματα που υπηρετούν την εθνική ενεργειακή στρατηγική και δίνουν στη ΔΕΠΑ πολύτιμη τεχνογνωσία καθιστώντας την πρωτοπόρο σε αυτό το εγχείρημα.

Στήριξη στην Κοινωνία – Έμφαση στη Βιωσιμότητα
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει από νωρίς εντάξει τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό της, υιοθετώντας τα κριτήρια ESG ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής της λειτουργίας αλλά και της επιχειρηματικής της ανάπτυξης με στόχο τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού της αποτυπώματος, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών ρύπων περισσότερο από 26% μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Επιπροσθέτως, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, έλαβε στοχευμένες πρωτοβουλίες για να μειώσει τον αντίκτυπο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης απορροφώντας, με επιδοτήσεις άνω των €180 εκατ., μεγάλο μέρος των διεθνών ανατιμήσεων στην ενέργεια, και τελικούς ωφελούμενους περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στήριξε την κοινωνία και τη δημόσια υγεία με δράσεις άνω του €1 εκατ.

Σήμερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανταποκρίνεται με συνέπεια στον ρυθμιστικό της ρόλο στην εγχώρια αγορά ενέργειας θέτοντας, παράλληλα, τις βάσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα μας, ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK