H σημασία της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας
Ergostasio_Emploutismou___Fytorio_Olympiadas

H σημασία της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύει στην πράξη ότι η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Sponsored Content

Ζούμε, ίσως, στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο, αλλά και θεμέλιο ευζωίας για τους κατοίκους. Για αυτό και κάθε βιομηχανική δραστηριότητα πρέπει, τουλάχιστον, να έχει στραμμένο το βλέμμα στη διαφύλαξη αυτού του μοναδικού πλεονεκτήματος.

Εύλογα, απαιτούνται υπεύθυνες πρακτικές και ενσυναίσθηση που δε θα βάζει σε κίνδυνο τη φύση, τη θάλασσα, τον αέρα και τη γη μας. Για την Ελληνικός Χρυσός, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν συνεπάγεται απλώς τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την προστασία του οικοσυστήματος στην ΒΑ Χαλκιδική. Η υπευθυνότητα στην περιβαλλοντική διαχείριση και η προσήλωση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν για την εταιρεία, στρατηγική επιλογή και βασική θεώρηση για το πως πρέπει να ασκείται η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα.

HellasGold | Bέλτιστος περιβαλλοντικός σχεδιασμός


Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τις αλλεπάλληλες επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός, διέπονται πλέον από τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και αξιοποιούν υπεύθυνα την υψηλή τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία της μητρικής Καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold. Οι πρακτικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί βασίζονται κατά κύριο λόγο σε καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 


Η πολιτική της εταιρείας για το περιβάλλον εφαρμόζονται στην πράξη μέσω μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που υλοποιούνται διεθνώς σε λίγα, μόνο, μεταλλεία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία για την παρακολούθηση των επιδόσεων της, σχεδίασε και εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου με μετρήσεις αναρτώμενες σε πραγματικό χρόνο σε ειδική ανοιχτή πλατφόρμα στο διαδίκτυο, η οποία είναι προσβάσιμη από όλους. Το πρόγραμμα λειτουργεί αδιάλειπτα (24/7) και μετρά την επίδοση των λειτουργιών της εταιρείας σε 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.


Επιπρόσθετα, η εταιρεία από την αρχή της δραστηριότητάς της στην περιοχή, δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των περιοχών που επηρεάζονται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, εντός και γύρω από τα μεταλλεία. Για αυτό το σκοπό, εφαρμόζει στην πράξη την Παράλληλη Αποκατάσταση, υλοποιώντας εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην κατά το δυνατόν πρότερη φυσική της κατάσταση όπου ολοκληρώνεται οι μεταλλευτικές εργασίες.

Παράλληλα, πραγματοποιεί ένα αρκετά σύνθετο έργο, αυτό της περιβαλλοντικής αποκατάστασης περιοχών από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα άλλων ιδιοκτητών, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι έως σήμερα έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση της περιοχής από 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από παλαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα πολλών δεκαετιών.

Ένας από αυτούς τους αποκατεστημένους χώρους έχει δώσει τη θέση του σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί 1.000.000 φυτά ενδημικών και τοπικών ειδών, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται τόσο για τις ανάγκες του προγράμματος παράλληλης αποκατάστασης όσο και για κάποιες από τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και των οικείων δήμων. Σημειωτέο, για το πότισμα των φυτών χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο νερό από την παραγωγική λειτουργία του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. 


Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, βασισμένες στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου Ξηρής Απόθεσης για ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, αποτέλεσμα της οποίας είναι το έργο να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως και 40%. Αυτό καθώς απελευθερώνεται σημαντική επιφάνεια γης που θα δεσμευόταν για την αποθήκευση των καταλοίπων στην υγρή τους μορφή. Ταυτόχρονα, η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης του νερού και την επαναχρησιμοποίησή του στην παραγωγική διαδικασία, ελαχιστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατανάλωση των φυσικών υδάτινων πόρων. 

Εν κατακλείδι, η Ελληνικός Χρυσός δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στις βιώσιμες πρακτικές αποτελεί ένα αξιέπαινο παράδειγμα στον κλάδο της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Αγκαλιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και προωθώντας τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, η εταιρεία αποδεικνύει την αφοσίωσή της στην υπεύθυνη εξόρυξη και αφήνει θετικό αντίκτυπο για τις μελλοντικές γενιές. Μέσα από τις προσπάθειές της, η εταιρεία αναδεικνύει ότι η οικονομική ευημερία και η περιβαλλοντική προστασία μπορούν να συνυπάρξουν, θέτοντας ένα σημείο αναφοράς για να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες του κλάδου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ