Ο δεκάλογος της ανακαίνισης σπιτιού

Ο δεκάλογος της ανακαίνισης σπιτιού

Αν θέλουμε να ανακαινίσουμε τον χώρο μας είτε για να αυξηθεί η αξία του ή επειδή οι ανάγκες μας έχουν αλλάξει, ή διότι θέλουμε να γίνει πιο λειτουργικός, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποιους βασικούς κανόνες.

deka1

Μια σειρά αλλαγών στο σπίτι μας μπορεί να το μετατρέψουν σε ότι ονειρευόμαστε. Πλέον υπάρχουν πολλά καινούργια υλικά και πολλές ιδέες περισσότερο ή λιγότερο οικονομικές που θα φτιάξουν τον χώρο μας αγνώριστο. Βέβαια, κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ανάγκες και όταν μιλάμε για ανακαίνιση σπιτιού καλό είναι να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις τις και περιττές εργασίες. Για παράδειγμα, προτού κλείσουμε έναν τοίχο και τον βάψουμε θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί μήπως πρέπει να περάσουν καλώδια και σωληνώσεις από το συγκεκριμένο σημείο.
Σε μια μεγάλη ανακαίνιση είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον λιγότερο χρόνο. Ένας μηχανικός – τεχνικός έργων θα μπορέσει να συντονίσει διαφορετικές ειδικότητες


Έχουμε σχέδιο
Αξιολογήστε τι θα θέλατε να ανακαινίσετε και βάλτε προτεραιότητες. Αυτό περιλαμβάνει να αποφασίσετε από πού να ξεκινήσετε και να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο και τον προϋπολογισμό που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Χρειάζεστε αποκατάσταση φθορών, βαφή της τοιχοποιίας, γυάλισμα των παρκέ ή θα χρειαστείτε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αλλαγή πλακιδίων, αντικατάσταση κουφωμάτων;

Προϋπολογισμός
Σκεφτείτε πόσα χρήματα θα διαθέσετε για τις εργασίες σας. Κάνετε μια έρευνα αγοράς για να δείτε που κυμαίνονται οι τιμές και υπολογίστε ένα 10 έως 20 τοις εκατό παραπάνω για τα αναπάντεχα κόστη που σχεδόν πάντα προκύπτουν.

Εργολάβος
Για μια μεγάλη ανακαίνιση θα χρειαστείτε έναν εργολάβο που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου. Θα συνάψετε μια σύμβαση που καθορίζει με σαφήνεια το εύρος της εργασίας εκ των προτέρων, και μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς σε διάφορες περιπτώσεις και για τα δύο μέρη.

Κλείσιμο
roselyn-tirado-GDWmu0bFfS4-unsplash


Ο ρόλος της ασφαλιστικής εταιρείας
Επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να δείτε τι καλύψεις υπάρχουν. Καθώς η ανακαίνιση του σπιτιού σας μπορεί να αυξήσει την αξία του, ίσως πρέπει να διαπραγματευτείτε εκ νέου τους όρους της ασφάλισης ώστε να είστε προστατευμένοι από κάθε ενδεχόμενη μελλοντική ζημία που θα μπορούσε να προκύψει.

Άδεια για την ανακαίνιση του σπιτιού
Σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι απαραίτητο να εκδώσετε μια άδεια για την ανακαίνιση του οικήματος σας από την πολεοδιμία όταν οι εργασίες που έχετε σχεδιάσει απαιτούν τη χρήση σκαλωσιάς, ή το γκρέμισμα κάποιου τοίχου. Για παράδειγμα, η προσθήκη οικήματος, ή η κατεδάφιση οικήματος, οι εκσκαφές, η κατασκευή πισίνας, η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης μπορούν να γίνουν μόνο μετά από άδεια.

Κάδος για τα μπάζα
Αν υπάρξουν αποξηλώσεις ή γκρεμίσματα θα χρειαστείτε οπωσδήποτε έναν κάδο για μπάζα η χωριτηκοτητα του οποίου θα εξαρτηθεί από τον όγκο των μπαζών που θα δημιουργηθούν. Φροντίστε να κρατήσετε θέση για την τοποθέτηση μπάζου ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Η κατάλληλη εποχή
Η άνοιξη ή το καλοκαίρι είναι οι καλύτερες εποχές αφού το κρύο και η βροχή δεν μάς επιτρέπουν να έχουμε ανοιχτά παράθυρα ώστε να στεγνώσουν οι τοίχοι και να αεριστούν τα δωμάτια, ενώ η υγρασία κάνει δυσκολότερο να στεγνώσουν οι κόλλες.

milivoj-kuhar-Te48TPzdcU8-unsplash


Μια νέα κουζίνα
Είναι πολύ σημαντικό να είναι λειτουργική εκτός από όμορφη. Ο πάγκος εργασίας, οι εστίες της κοιζίνας και ο νεροχύτης πρέπει να είναι κοντά και να έχετε χώρο για να μαγειρέψετε. Προτιμήστε ένα διπλό νεροχύτη για να γίνονται οι δουλειές πιο εύκολα.

Πίσω από τους τοίχους
Η αλλαγή εγκαταστάσεων, η αντικατάσταση σωλήνων, εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, και η θερμομόνωση είναι εργασίες που πρέπει να γίνουν πριν από τα βάψιμο και την τοποθέτηση των δαπέδων. Μην κάνετε κάτι παρορμητικά διότι μπορεί να σάς κοστίσει σε χρόνο και χρήμα.

Η χρυσή ουδετερότητα
Αν ανακαινίζετε το σπίτι προκειμένου να το νοικιάσετε ή να το πουλήσετε, επιλέξτε ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους, τα πλακάκια του μπάνιου και τα ντουλάπια της κουζίνας ώστε να μην γίνει πολύ προσωπικό το στυλ του σπιτιού.

pexels-pixabay-159045
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ