Ο τουρισμός είναι επιστήμη

Ο τουρισμός είναι επιστήμη

Μπορεί η Μαρινέλλα να αρκούνταν σε λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι της, οι τουρίστες όμως που επισκέπτονται τη χώρα μας, κάθε χρόνο και περισσότερο, δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. Ζητούν ποιοτικές υπηρεσίες και ποιοτικούς επαγγελματίες. Αν δεν τους βρουν, εμείς χάνουμε, καθώς υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστικοί προορισμοί που προσφέρουν και τα δύο.

BCA_LOGO_College_outline-01_3
Το 2018 ο τζίρος του παγκόσμιου τουρισμού ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Ευρώπη δέχθηκε πέρυσι 713 εκατομμύρια επισκέπτες. Η Γαλλία είχε τη μερίδα του λέοντος με σχεδόν 90 εκατομμύρια επισκέπτες. Η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις της και, με 33 εκατομμύρια επισκέπτες, βρέθηκε στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2018, όταν το 2012 ήταν στη 17η. 16 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν ο τζίρος του τουρισμού στη χώρα μας το 2018.

Η διαχείριση αυτού του ρεύματος επισκεπτών, που προβλέπεται να ενταθεί με αλματώδεις ρυθμούς, τροφοδοτούμενο κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, χρειάζεται επαγγελματίες υψηλών προδιαγραφών, και στον θεωρητικό και στον πρακτικό τομέα. Την ποιοτική διαφορά την κάνει ένας ταλαντούχος σεφ, αλλά την κάνει και ένα διοικητικό στέλεχος εξειδικευμένο στο διαδικτυακό marketing, που ξέρει να ανακαλύπτει και να ικανοποιεί κάθε τουριστικό προσανατολισμό: αγροτικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, αθλητικό, κρουαζιέρα κ.λπ. Πλέον δημιουργούνται νέες μορφές παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομείς με τους χρήστες να αναζητούν διαδικτυακά λεπτομέρειες για οτιδήποτε τους ενδιαφέρει. Παράλληλα οι επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες των επισκεπτών, βελτιώνονται και επεκτείνονται, υιοθετώντας προηγμένες λύσεις πληροφορικής. Όμως η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που τελικά μετατρέπει μια ικανοποιητική εμπειρία σε αξέχαστη.

Στην Ελλάδα, τις πρώτες ολοκληρωμένες σπουδές στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων τις προσέφερε εδώ και δεκαετίες το BCA. Το πρωτοπόρο ελληνικό κολλέγιο με τη διεθνή κουλτούρα έχει εκπαιδεύσει μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων στελεχών, που έχουν συμβάλει στην αλλαγή φυσιογνωμίας του ελληνικού τουρισμού.

Σήμερα, το BCA έχει ένα από το πιο δυναμικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τμήμα τουριστικών επαγγελμάτων που προσφέρει στους αποφοίτους του τη δυνατότητα να κάνουν καριέρα σε έναν χώρο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στον οποίο, παρά την κρίση, η ανεργία είναι άγνωστη λέξη.

Την ευθύνη του προγράμματος σπουδών και την εποπτεία των εξετάσεων έχει το Πανεπιστήμιο του Plymouth, από τα μεγαλύτερα (με 30.000 φοιτητές) βρετανικά πανεπιστήμια και βραβευμένο με “Queen’s Anniversary Prize”, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να παραχωρηθεί σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, το οποίο απονέμει και τους τίτλους σπουδών. Τα πτυχία του Πανεπιστημίου του Plymouth αναγνωρίζονται σε ολόκληρον τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα ως ισότιμα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Επιπλέον το BCA συνεργάζεται με τα κορυφαία στον τουριστικό τομέα ελβετικά Πανεπιστήμια LeRoches και Glion (συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πρώτα 5 πανεπιστήμια τουριστικών σπουδών παγκοσμίως) τα οποία ανήκουν στον εκπαιδευτικό όμιλο Sommet που έχει και την Ducasse Education. Οι φοιτητές του 4ου έτους του BCA μπορούν, αν το επιθυμούν, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Ελβετία και να πάρουν το πτυχίο τους από τα Πανεπιστήμια LeRoches και Glion. Παράλληλα οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια των συγκεκριμένων πανεπιστημίων, που διοργανώνονται στο BCA.

Οι φοιτητές του BCA, ενόσω σπουδάζουν, κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση σε μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές εταιρείες, ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ, γεγονός που μειώνει το κόστος των σπουδών. Επιπλέον, οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του BCA, με τη βοήθεια του οποίου σπουδαστές με καλές επιδόσεις μπορούν να φοιτήσουν ακόμη και δωρεάν. Έτσι οι σπουδές είναι σε άμεση σχέση με την αγορά και οι φοιτητές έχουν χαρτογραφήσει τον μελλοντικό επαγγελματικό τους τομέα, γεγονός που τους βοηθάει καλύτερα στις επιλογές τους.

Κλείσιμο
Το τμήμα Τουριστικών Σπουδών του BCA στεγάζεται στο νέο city-campus του Κολλεγίου στους Αμπελόκηπους. Στο 205 της Λ. Αλεξάνδρας, στα 4.100 τετραγωνικά του 6ώροφου βιοκλιματικού κτηρίου που σχεδίασε ο Αλέξανδρος Τομπάζης, έχει δημιουργηθεί μια προσoμοίωση smart hotel: ένα πραγματικό ξενοδοχείο, με τη reception, τα δωμάτια, το εστιατόριο και το bar του, αποκλειστικά για την εκπαίδευση των σπουδαστών.

Αν σας ενδιαφέρει να σταδιοδρομήσετε σε ένα κλάδο με 100% απασχόληση, υψηλές αμοιβές, ευχάριστο περιβάλλον και διεθνείς προοπτικές, ο τουρισμός μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα από όσα περιμένετε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης