Επιλέγοντας την κατάλληλη αντιβακτηριδιακή προστασία

Επιλέγοντας την κατάλληλη αντιβακτηριδιακή προστασία

Η σχολαστική υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων, μέσω της οποίας προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας

Λοσιον_ΜΕΓΑ_Ενισχυμενο_Advertorial_Header
Η έλευση της πανδημίας του COVID-19 δημιούργησε νέα δεδομένα στην ατομική υγιεινή. Οι αυξημένες ανάγκες για σίγουρη και αποτελεσματική αντιμικροβιακή προστασία τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να γίνουν πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ατομικής προστασίας και ειδικότερα σε θέματα υγιεινής των χεριών. Η σχολαστική υγιεινή τους άλλωστε, αναδείχθηκε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βασικός σύμμαχος αντιμικροβιακής προστασίας.


Πώς επιτυγχάνεται η αποτελεσματική υγιεινή των χεριών;
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το νερό και το απλό σαπούνι εξασφαλίζουν αποτελεσματική υγιεινή και εν μέρει δεν έχουν άδικο. Το νερό και το απλό σαπούνι είναι βέβαια απαραίτητα όταν τα χέρια μας είναι εμφανώς λερωμένα, όμως: α. δεν είναι πάντα διαθέσιμα όταν π.χ. βρισκόμαστε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή γενικότερα για πολλές ώρες εκτός σπιτιού, β. απομακρύνουν μεν τη βρωμιά, αλλά δεν εξασφαλίζουν επαρκή αντιμικροβιακή προστασία.

Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο οδηγούμαστε στον χειμώνα, καθώς πληθαίνουν διαρκώς οι φωνές των ειδικών που προειδοποιούν για τις αυξημένες ανάγκες αντιβακτηριδιακής προστασίας που θα προκύψουν από την πιθανή συνύπαρξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τους ιούς της γρίπης Η1Ν1, Η3Ν2 ή και άλλων ιών.

Γι΄αυτό, είναι σημαντικό η υγιεινή των χεριών μας να περιλαμβάνει πάντα κάποιο αντιβακτηριδιακό προϊόν (λοσιόν ή αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια).


Τι είναι αυτό που κάνει ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν να ξεχωρίζει;
Πώς θα επιλέξουμε ένα καλό αντιβακτηριδιακό προϊόν; Τι πρέπει να διαθέτει ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν για να εξασφαλίζει σίγουρη αντιβακτηριδιακή προστασία υψηλών απαιτήσεων; Κι εμείς, τι χρειάζεται να ξέρουμε προκειμένου να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα καλό αντιβακτηριδιακό προϊόν;

Τα συστατικά είναι σημαντικά, από μόνα τους όμως δεν αποτελούν απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός αντιβακτηριδιακού προϊόντος, καθώς στο περιβάλλον υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα μικροβίων και ιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική ανθεκτικότητα.

Έτσι, για παράδειγμα στην περίπτωση των κορωνοϊών (όπως είναι και ο SARS-CoV-2) που ανήκουν στην κατηγορία των ιών με περίβλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι περιβάλλονται από μία λιπιδική μεμβράνη η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μπορεί να καταστραφεί από αλκοόλες (όπως η αιθανόλη ή προπανόλη) και πως όταν η μεμβράνη καταστραφεί, αυτομάτως ο ιός απενεργοποιείται, ακόμα και αν το εσωτερικό του ιού (η κάψουλα) παραμείνει ανέπαφο. Άρα, για την αντιμετώπιση των ιών με περίβλημα είναι κατάλληλο ένα προϊόν με ισχυρό ποσοστό οινοπνεύματος, το οποίο γενικά θεωρείται ο «βασιλιάς» της αντισηψίας, γιατί δρα πολύ γρήγορα και εξουδετερώνει ένα πολύ μεγάλο εύρος μικροβίων.


Η σημασία των Ευρωπαϊκών Προτύπων ΕΝ
Κλείσιμο
Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή ενός αντιβακτηριδιακού προϊόντος είναι βέβαια η σύνθεση, κυρίως όμως είναι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος βακτηρίων και ιών.

Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN), προκειμένου να προστατέψει τον καταναλωτή και να συμβάλει στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, έχει θεσπίσει τα πρωτόκολλα δοκιμών ΕΝ τα οποία οφείλουν να ακολουθούν όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη. Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα καθορίζουν τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένα προϊόν υπό πρακτικές συνθήκες χρήσης, επαληθεύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια γενική έκφραση όπως «ήπια αντισηπτική δράση» ή «αντιβακτηριδιακό προϊόν», δεν αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός προϊόντος αν επάνω στη συσκευασία δεν αναγράφονται και τα ΕΝ που πιστοποιούν την εν λόγω δράση.

Συνεπώς, αυτό που κάνει ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν να ξεχωρίζει είναι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και ιών, κατόπιν ελέγχων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Γι’ αυτό, όταν αναζητούμε την αποτελεσματικότητα σε ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν είναι σημαντικό να αναζητούμε τα ΕΝ για τα οποία έχει ελεγχθεί και τα βακτήρια ή τους ιούς ενάντια στα οποία έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα.

22_DT_MEGA_Lotion_963x541-01

Η αντισηπτική λοσιόν ΜΕΓΑ Ενισχυμένο, διαθέτει μία ειδικά μελετημένη σύνθεση που περιέχει 70% οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) και επιπλέον απολυμαντικό παράγοντα, εξουδετερώνοντας έως και το 99,9% των βακτηρίων, καθώς και τους ιούς της γρίπης Η1Ν1, Η3Ν2, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Συγκεκριμένα, η λοσιόν ΜΕΓΑ Ενισχυμένο έχει ελεγχθεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για όλα τα απαραίτητα EN test που αφορούν στην ανθρώπινη υγιεινή και επιπλέον, για όλα τα απαραίτητα EN test που αφορούν σε ιατρική χρήση (medical use).

ΕΝ14476
• Ενάντια στους ιούς της γρίπης Η1Ν1 & Η3Ν2 (χρόνος επαφής 1')
• Ενάντια σε όλους τους ιούς με περίβλημα (χρόνος επαφής 1')
• Ενάντια στους ιούς adenovirus, norovirus, rotavirus (πλήρη ιοκτόνο δράση)

ΕΝ1500
• Προσομοίωση πραγματικής χρήσης, αποτελεσματικό (χρόνος επαφής 1')

ΕΝ1276
• Κατά των βακτηρίων Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae (χρόνος επαφής 1')

ΕΝ1650
• Κατά του μύκητα Candida albicans (χρόνος επαφής 1')
• Επιπλέον κατά του μύκητα Candida auris (χρόνος επαφής 1')

ΕΝ 13727 (medical area)
• Κατά των βακτηρίων Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae (χρόνος επαφής 1')

EN 13624 (medical area)
• Κατά του μύκητα Candida albicans (χρόνος επαφής 1)

EN 14348 (medical area)
• Φυματιοκτόνος δράση (χρόνος επαφής 1)

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σχολαστική υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών και πως κάθε φορά που την εφαρμόζουμε, προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης