Τι πρέπει να γνωρίζει ο φοιτητής για να ενταχθεί στην αγορά εργασίας;

Τι πρέπει να γνωρίζει ο φοιτητής για να ενταχθεί στην αγορά εργασίας;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν ένα πλάνο σταδιοδρομίας και να αναπτύξουν τα εφόδια και τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες σήμερα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζουν οι υπηρεσίες συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου και οι διασυνδέσεις του με την αγορά εργασίας. Πώς, όμως, ένας φοιτητής αποκτά τις δεξιότητες εργοδότησης και με ποιο τρόπο μπορεί να καλλιεργήσει στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων τα στοιχεία εκείνα που οι σύγχρονοι εργοδότες ζητούν;

EUC_CYPRUS_c
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, που συνδυάζουν και σπουδές υψηλών προδιαγραφών αλλά και ένα οργανωμένο σύστημα υπηρεσιών στήριξης των φοιτητών.

Πρακτική άσκηση που θα συμβάλει στην επαγγελματική σου αποκατάσταση
Η πρακτική άσκηση θεωρείται για έναν φοιτητή ένα πολύτιμο βήμα για την ομαλή ένταξή του στην αγορά εργασίας, καθώς και για την επιλογή κατεύθυνσης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Σε βοηθάει να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών σου και πρακτικές δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν στην ένταξη σου στην αγορά εργασίας. Στόχος της πρακτικής άσκησης είναι να συμβάλει και στη διαμόρφωση της επαγγελματικής σου συνείδησης. Θα σου προσφέρει, επίσης, ευκαιρία να κτίσεις το επαγγελματικό σου προφίλ και τις διασυνδέσεις σου που θα σε ωφελήσουν σημαντικά στο τομέα στον οποίο θέλεις να «χτίσεις» την καριέρα σου. Χάρη στο networking –δηλαδή τη δικτύωση στην αγορά εργασίας– θα κάνεις ενδεχομένως τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα. Τα Πανεπιστήμια της Κύπρου προετοιμάζουν τους φοιτητές και τους απόφοιτούς τους για την άμεση απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας, ενσωματώνοντας στα προγράμματα σπουδών τους την πρακτική άσκηση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα, σε συνεργαζόμενους οργανισμούς και εταιρείες.

Υπηρεσίες Συμβουλευτικής
Τα κυπριακά Πανεπιστήμια είναι γνωστά για τις υπηρεσίες πολύπλευρης στήριξης που προσφέρουν στους φοιτητές τους. Ανάμεσα σε αυτές τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνεται η επαγγελματική συμβουλευτική που προσφέρεται από εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό σε όλους τους φοιτητές και απόφοιτούς τους. Ακόμα και στα πρώτα έτη σπουδών, θα έχεις στη διάθεση σου όλα τα εργαλεία για να σχεδιάσεις το επαγγελματικό σου μέλλον και να αναπτύξεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες σήμερα, μέσα από ειδικά εργαστήρια με θέμα την ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων, τη δικτύωση και την αναζήτηση εργασίας, αλλά και ατομικές συνεδρίες σε θέματα σταδιοδρομίας. Έτσι θα προετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα για την ένταξή σου στην αγορά εργασίας.

UNIC-3


Ποιότητα σπουδών που εξασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία για την αγορά εργασίας
Για να είναι όμως επιτυχημένη η σύνδεση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, θα πρέπει η εκπαίδευση να είναι υψηλών προδιαγραφών, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εργοδοτών. Σημείο αναφοράς στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, αποτελούν τα κυπριακά Πανεπιστήμια, που έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το εύρος και την ποιότητα σπουδών, κατακτώντας ψηλές θέσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων. Ενδεικτικά στις κατατάξεις του 2021 των Times Higher Education (World University Rankings και Impact Rankings) βρίσκει κανείς τρία και τέσσερα κυπριακά πανεπιστήμια, αντίστοιχα. Οι επιδόσεις αυτές στις κατατάξεις είναι ανάλογες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Οι σύγχρονες πανεπιστημιουπόλεις των κυπριακών Πανεπιστημίων προσφέρουν στους φοιτητές τους τις καλύτερες συνθήκες φοίτησης και διαβίωσης. Τα Πανεπιστήμια φημίζονται για την αξιοπιστία, την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, τις μεθόδους διδασκαλίας, και την υψηλού επιπέδου έρευνα του επιστημονικού προσωπικού. Οι φοιτητές, πέρα από τις γνώσεις, ενισχύουν τη δημιουργικότητα, την αυτονομία, την αναλυτική και κριτική τους σκέψη και τις ηγετικές τους ικανότητες, δεξιότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της επαγγελματικής τους πορείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης