Η συναρπαστική επιστήμη της Βιολογίας: ο πυρήνας της μελέτης για τη ζωή

Η συναρπαστική επιστήμη της Βιολογίας: ο πυρήνας της μελέτης για τη ζωή

cyprus_header

Οι Βιολογικές επιστήμες είναι το δυνατό χαρτί των θετικών επιστημών, γι’ αυτό και μια καριέρα στο συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να προσφέρει εξειδίκευση αλλά και πολλές ευκαιρίες εξερεύνησης ενός ευρέως φάσματος θεμάτων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας ωθούνται από την ίδια την εξέλιξη της ζωής, την ανάγκη για κατανόηση ασθενειών καθώς και την συνεχή πίεση για πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Οι Βιολογικές Επιστήμες όμως δεν περιορίζονται εκεί. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των τροφίμων η μελέτη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η γενετική, η κτηνοτροφία και η γεωπονική, κ.ά., είναι μερικά μόνο παραδείγματα της εξειδίκευσης που μπορεί να λάβει κάποιος που επιλέξει σπουδές Βιολογίας.
cyprus_1
Η ιδανικότερη επιλογή για σπουδές στον τομέα αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που παρέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, προσφέροντας συνολικά 23 προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων 11 κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο.

Κλείσιμο
Ναταλία Μαστρογαμβράκη - Φοιτήτρια Βιολογίας

Σπουδές Βιολογίας με εξειδίκευση στη Μικροβιολογία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το πρότυπο πρόγραμμα σπουδών στις Βιολογικές Επιστήμες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα κατάρτισης στο αντικείμενο της Βιολογίας, αλλά και περαιτέρω εξειδίκευση στην κατεύθυνση της Γενικής Βιολογίας ή της Γενικής Μικροβιολογίας. Κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών, οι φοιτητές διδάσκονται έναν κοινό κορμό μαθημάτων και στη συνέχεια, κατά το τρίτος έτος σπουδών, επιλέγουν της κατεύθυνση εξειδίκευσης.

Μάλιστα, πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στην Κύπρο που παρέχει τη δυνατότητα αυτής της εξειδίκευσης στη Μικροβιολογία, ενώ έχει διαμορφωθεί βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Αμερικανικού Συνδέσμου Μικροβιολογίας (ASM). Κατά τη διάρκεια των 4ετών σπουδών τους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι φοιτητές Βιολογικών Επιστημών έχουν την ευκαιρία να καλύψουν θεματικές όπως τα θεμέλια της βιολογίας και της μικροβιολογίας, αλλά και να εξερευνήσουν επιμέρους κλάδους, όπως η Γενετική Βιολογία, η Μοριακή Βιολογία, η Περιβαλλοντική Βιολογία, η Ιατρική Βιολογία και η Θαλάσσια Βιολογία.

Οι φοιτητές των Βιολογικών Επιστημών εκπαιδεύονται σε υπερσύγχρονα εργαστήρια βιοχημείας, μοριακής βιολογίας και μικροβιολογίας, ενώ για ένα εξάμηνο πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση και τοποθετούνται σε κλινικά εργαστήρια τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως στο Τμήμα Αλιείας, Τμήμα Δασών, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εργαστήρια τροφίμων και νερού και φαρμακευτικές βιομηχανίες.

cyprus_11

Το πρώτο και μοναδικό μεταπτυχιακό στην Βιολογία του Καρκίνου στην Κύπρο
Πρωτοποριακό είναι το Μεταπτυχιακό (MSc) στη Βιολογία του Καρκίνου που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς αποτελεί το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα αυτού του είδους που προσφέρεται στην Κύπρο.

Ακολουθώντας όλες τις εξελίξεις στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κλάδο της ογκολογίας και της βιολογίας του καρκίνου, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΠΚ θέτει ως βασικούς στόχους την εις βάθος κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών που υποκινούν την εμφάνιση καρκίνου.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη συνεχή ενημέρωση για όλες τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και για τις τεχνολογίες αιχμής που επιτρέπουν την εφαρμογή της εξατομικευμένης Ιατρικής στους καρκινοπαθείς.

Το διεθνούς εμβέλειας Μεταπτυχιακό στη Βιολογία του Καρκίνου απευθύνεται σε απόφοιτους προγραμμάτων Βιολογίας, Βιοϊατρικών Επιστημών, Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Ακτινοδιαγνωστικής/Ακτινοθεραπείας, Νοσηλευτικής καθώς επίσης και σε όσους έχουν αποφοιτήσει από προγράμματα των θετικών επιστημών που μπορούν να συσχετιστούν με τη Βιολογία, όπως το πρόγραμμα της Χημείας, της Φυσικής και της Πληροφορικής.

Εργαστηριακές Υποδομές Βιολογίας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα των Βιολογικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή να επικοινωνήσετε στο email info@euc.ac.cy

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου: 4 Οκτωβρίου 2021
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης