Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Κατά συρροήν προβοκάτορας

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Κατά συρροήν προβοκάτορας

Μιλάει για τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχεται επειδή είναι ο εαυτός του, παραδέχεται πως πέρυσι στα γενέθλια του, ήταν κλεισμένος στο σπίτι και ομολογεί πω έχει κάνει restart στην προσωπική του ζωή

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Κατά συρροήν προβοκάτορας
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος μίλησε στο People για το λόγο που ανανέωσε το συμβόλαιό του με το ΣΚΑΪ παρά τις προτάσεις που είχε, αλλά και τις απειλές που δέχεται.

Ο δημοσιογράφος μας αποκαλύπτει το κόνσεπτ της νέας του εκπομπής στο ΣΚΑΪ, εξηγεί γιατί έμεινε στο κανάλι και μιλά για τις απειλές που δέχεται και παρόλα αυτά αρνείται να έχει φρουρό.

Τι θα δούμε στη νέα βραδινή εκπομπή που ετοιμάζεις;

H νέα εκπομπή είναι στη λογική ενός αμερικανικού late night (σ.σ. θα ονομάζεται provocacia τιβί) Mια ενότητά της θα είναι οι καλεσμένοι, αλλά στην αρχή θα υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση. Έχω φάει ένα μεγάλο κόλλημα με έναν τύπο που λέγεται John Oliver και μια εκπομπή που λέγεται Last Week Tonight. Αυτός πιάνει ένα θέμα και το «ξετινιάζει».
Κλείσιμο

Τα late night στην Αμερική είναι περισσότερο ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Εγώ τι κάνω; Ενημέρωση ή ψυχαγωγία; Με τους φίλους σου βγαίνεις και τα λες. Εμένα οι τηλεθεατές μου είναι φίλοι μου. Κι όσοι δεν είναι δεν πειράζει. Κάνουν «μάτι» στην κουβέντα που έχω με τους φίλους μου και με τους φίλους μου τα λέω όλα. Θα έχει ένα πολύ έντονο δημοσιογραφικό στοιχείο η εκπομπή. Απλά δεν θα είναι lifestyle και κώλοι. Μας αρέσουν οι κώλοι, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση. Όποιος έχει ενδιαφέρον ως άνθρωπος και δεν δίνει κακό παράδειγμα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι εν δυνάμει καλεσμένος της εκπομπής.

Ακούστηκε πως είχες προτάσεις και από άλλα κανάλια.
Είχα δύο προχωρημένες συζητήσεις. Το θέμα, όμως, είναι ποιοι συνεργάτες συμμετέχουν σε μια εκπομπή. Το ΣΚΑΪ στις 6 είναι αυτό που είναι διότι έχει μέσα Τριανταφύλλου, Φιλιππίδη, Πορτοσάλτε και όλο το δυναμικό του ΣΚΑΪ. Το γεγονός ότι καλοί συνάδελφοί μου βγαίνουν στην εκπομπή, με ανέχονται, συχνά «τσαλακώνονται» και δείχνουν κι ένα άλλο τους πρόσωπο, που δεν θα το δείξουν στο δελτίο, είναι κάτι που δεν μπορείς να το πάρεις και να το μεταφέρεις αλλού. Αυτό είναι προϊόν σχέσεων που χτίζονται χρόνια.

Τότε γιατί έκανες κουβέντες με άλλους σταθμούς;
Κατά πρώτον, είναι αγένεια όταν χτυπάει το τηλέφωνό σου και ένας άνθρωπος σου λέει «Θα ήθελα να συναντηθούμε» να αρνείσαι. Μην ξεχνάς ότι εγώ τώρα ξεκινάω. Κάνω τις επαφές μου, μαθαίνω το χώρο. Συγκροτώ γνώμη και άποψη. Όταν λοιπόν υπήρχε αυτή η κινητικότητα, είχα μια συνάντηση με τον εργοδότη μου. «Υπάρχει μια κινητικότητα» μου είπε και του απάντησα «Ναι, αλλά εδώ είναι το σπίτι μου». Για πολλούς λόγους. Περάσαμε μια φορτισμένη χρονιά σε πολιτικό επίπεδο και ο ΣΚΑΪ έχει μια γραμμή την οποία εγώ την πιστεύω με την καρδιά μου. Εξού και τα παίρνω στο κρανίο όταν βγαίνουν διάφοροι ηλίθιοι και λένε ότι «Αυτός τα παίρνει για να τα λέει». Είπα, λοιπόν, στον εργοδότη μου πως νιώθω το σταθμό σπίτι μου, μου πρότεινε μια αναπροσαρμογή, την οποία θεώρησα δίκαιη και ευνοϊκή, την αποδέχτηκα αμέσως και το θέμα έκλεισε μέσα σε πέντε λεπτά.

Είσαι ικανοποιημένος από το καινούριο συμβόλαιο με το ΣΚΑΪ;

Ναι. Είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Πήγες στο ραντεβού με το σκεπτικό ότι «μου έχουν κάνει και άλλες προτάσεις, οπότε θα βάλω όρους»;
Όχι.

Είπες «θέλουν να με πυροβολήσουν». Τι εννοούσες;

Έχει εισαγωγικά το «Θέλουν να με πυροβολήσουν». Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με δείρουν και υπάρχουν και τρεις που το έκαναν ήδη. Υπάρχει πολύ κόσμος για τον οποίο είμαι βαθιά ενοχλητικός. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ένα αστικό προφίλ, είμαι δεξιός, είμαι φιλελεύθερος. Δεν το παίζω κάτι που δεν είμαι ανάλογα με το κανάλι στο οποίο δουλεύω ή το μέσο στο οποίο βγαίνω για να αποκομίζω οφέλη. Έχω πιστέψει στην ευρωπαϊκή υπόθεση και στην ανάγκη να κρατηθεί η χώρα εκεί που είναι με νύχια και με δόντια, αν και νομίζω ότι στο τέλος θα αποτύχουμε. Θεωρώ ότι δεν είμαστε τόσο σπουδαίο έθνος ως Νεοέλληνες όσο νομίζουμε και γουστάρουμε. Είμαι εξυπνάκιας, έχω τη στόφα του σπασίκλα.

Αυτό δεν σε έχει κουράσει ποτέ για να το αλλάξεις;
Στο σχολείο ήμουν ο σπασίκλας, αλλά ήμουν και πρόεδρος του δεκαπενταμελούς. Δεν έχασα ποτέ κάτι από τη ζωή μου επειδή υπήρξα αρκετά φιλομαθής. Τα έχω κάνει όλα. Δεν έχω κανένα κενό. Είμαι αυτός που είμαι. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα μου και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα «πιστεύω» μου, για πολλούς είμαι ενοχλητικός.

Σε έχουν απειλήσει ποτέ σοβαρά;
Ναι, πολύ σοβαρά. Με έχουν απειλήσει πάρα πολύ σοβαρά.

Πώς είσαι ψύχραιμος και οδηγείς να πας στο κανάλι;
Όπως οδηγώ για να πάω οπουδήποτε αλλού. Κάνω το σταυρό μου και πάω. Αν θες να με ρωτήσεις αν έχω μπράβο, όχι, δεν έχω. Οι ίδιες οι Αρχές με έχουν καλέσει και μου έχουν πει «Να σου δώσουμε φρουρά».

Γιατί δεν το δέχεσαι;

Δεν θέλω να ζήσω έτσι τη ζωή μου. Π.χ., βγήκαμε να φάμε. Δεν γουστάρω να είναι ένας άνθρωπος στο διπλανό τραπέζι που θα ξέρει αν μετά θα πάμε για ένα ποτό ή αν μετά θα σε καλέσω στο σπίτι μου. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει η προσωπική του ζωή να είναι η προσωπική του ζωή. Αν σφίξουν τα γάλατα ή αν κάποια στιγμή νιώσω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, όπως, για παράδειγμα, στο δημοψήφισμα, θα το σκεφτόμουν.

Τότε τι γινόταν;

Θα έπρεπε να δεις το inbox μου. Θα με πηδήξουν, θα με κάνουν, θα με ράνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να απειλούν τον Μπογδάνο; Τι να πω; Είμαι τόσο σημαντικός; Είναι μεγάλη πίκρα το γεγονός ότι έχουμε καταντήσει έτσι. Έχουμε καταντήσει σκατοχώρα. Βέβαια, είναι λογικό γιατί τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουμε ανύπαρκτη παιδεία.

Υπάρχει σωτηρία;

Για τη χώρα; Δεν πιστεύω. Μην παρεξηγηθώ, όμως. Βλέπω την κατάντια της Νέας Δημοκρατίας και λέω «Αν είχαν βγει αυτοί…». Αν καταστραφεί η χώρα, δεν θα καταστραφεί από τον Τσίπρα. Το πρόβλημα της κρίσης είναι ο ίδιος ο Έλληνας. Όσο ο Έλληνας αντιμετωπίζει την κρίση διαχρονικά με διχασμό, η απάντηση του Έλληνα στην κρίση είναι διχασμός. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1944 όταν οι διαχρονικά ανθέλληνες Γερμανοί, αν εξαιρέσεις τις φωτισμένες ακαδημαϊκές τους μειονότητες, εγκατέλειπαν την Αθήνα όσο συντεταγμένα την είχαν καταλάβει, με απόλυτη πειθαρχία. Μας πήρε δύο μήνες να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Έφυγαν 12 Οκτωβρίου και Δεκέμβριο η Αθήνα ήταν σε Εμφύλιο Πόλεμο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε.

Τις τόσο εντυπωσιακές γνώσεις που έχεις, πώς τις έχεις αποκτήσει;
Είμαι φιλομαθής. Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους. Για μένα, ό,τι αγαπάς το μελετάς, προσπαθείς να το καταλάβεις. Νομίζω ότι η μάθηση έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσα. Αν έμπαινες στο σπίτι μου, μέσα στο χολ έβλεπες βιβλιοθήκες μέχρι το ταβάνι, που είχαν μέσα από παγκόσμια λογοτεχνία μέχρι όλα τα Νational Geographic, στα οποία ο πατέρας μου ήταν συνδρομητής. Οι γονείς μου με έστειλαν να μάθω από πιτσιρικάς τρεις γλώσσες. Αν οι γονείς μου τα χρήματα που αφιέρωσαν στην παιδεία του αδελφού μου και τη δική μου τα είχαν δαπανήσει με άλλη προτεραιότητα, θα κυκλοφορούσαν με Cayenne. Aλλά αποφάσισαν να έχουν Nissan. Γιατί σαν κι εμένα είναι και ο αδελφός μου. Βέβαια, όχι τόσο «ανώμαλος».

Σε ποια ηλικία ήσουν όταν οι γονείς σου χώρισαν;
Εγώ ήμουν 14. Ο αδελφός μου, ο Δημήτρης, 10.

Θυμάσαι έντονα τα σχολικά σου χρόνια;
Η μητέρα μου είχε βάλει στόχο ζωής να καταφέρει να με πάει στο σχολείο που φοίτησα, στη σχολή Μωραΐτη. Εκείνη την εποχή ο Μωραϊτης είχε μια γενιά καθηγητών που ήταν μεγάλοι δάσκαλοι. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη, γιατί κάτι μου λέει ότι αυτή η γενιά έχει παρέλθει. Βρέθηκα, όμως, σε ένα σχολείο όπου φοιτούσαν παιδιά μεγιστάνων. Εκεί έμαθα ότι η δική μου επιτυχία και ανάδειξη δεν θα ερχόταν ποτέ επειδή έξω από το σχολείο θα με περίμενε ο μπράβος του μπαμπά μου, ούτε γιατί θα καλούσα όλα τα παιδιά στο εξοχικό μου στην Αράχοβα. Έμαθα πως η δική μου δυνατότητα να ξεχωρίσω και να πετύχω θα ερχόταν μέσα από τις επιδόσεις μου και μέσα από το ήθος μου, κάτι που μου δίδαξαν και οι γονείς μου. Αν ρωτήσεις τη μάνα μου, λέει κάτι συντριπτικό: «Δύο είναι τα πράγματα στη ζωή: Αγάπη και καλό παράδειγμα». Εγώ μεγάλωσα με πάρα πολλή αγάπη και νομίζω και με καλό παράδειγμα. Και όποτε κάνω μαλακίες, προδίδω ακριβώς αυτό: την αγάπη και το καλό παράδειγμα.

Κάνεις συχνά;
Ναι. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ. Δηλαδή θεωρώ ότι υπάρχει γλύκα στη μαλακία. Είμαι ο άνθρωπος που γουστάρει το μεγάλο burger, δεν είμαι ο άνθρωπος που γουστάρει το κοτόπουλο με τα λαχανικά.

Η απόφαση να παντρευτείς μετά από λίγο καιρό σχέσης ήταν μια τρέλα, κάτι που έκανες χωρίς πολλή σκέψη;

Όχι απαραίτητα.

Ο γάμος ήταν τύπου Λας Βέγκας;
Λας Βέγγος ήταν.

Είχες στο μυαλό σου ότι μπορεί και να χωρίσεις;
Εγώ παντρεύτηκα πολύ συγκινημένος. Δεν παντρεύεσαι για να χωρίσεις. Εγώ τουλάχιστον.

Το χρεώνεσαι σαν αποτυχία;

Δεν μου αρέσει αυτό το θέμα. Είναι κάτι στο οποίο δεν θέλω να τοποθετούμαι καν.

Γιατί;

Γιατί η ζωή μου και η διάθεσή μου είναι καλύτερη όταν δεν τοποθετούμαι, μου χαλάει τη διάθεση.

Οι γονείς σου, πάντως, κατάφεραν να έχουν καλές σχέσεις μετά το διαζύγιο.

Και οι δύο έδωσαν μια τεράστια μάχη με τον εγωισμό τους. Δεν μπήκαν στο τριπάκι να κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για ό,τι συνέβη. Δέχτηκαν ότι θα ήταν πλέον καλύτερο να μην είναι μαζί και διευκόλυναν ο ένας τον άλλο με αδιανόητη εγκαρδιότητα. Και μετά εξακολούθησαν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον με κάθε τρόπο και να χαίρονται ο ένας για την ευτυχία του άλλου. Έχουν ξαναπαντρευτεί και οι δύο.

Η προσωπική σου ζωή πώς είναι σήμερα;

Κατά την παρούσα μου φάση βαθιά άστατη.

Πόσες σχέσεις έχεις κάνει στη ζωή σου;

Τρεις. Όταν ζούσα στο εξωτερικό δεν είχα καμία, ίσως γιατί ήμουν βαθιά χέστης. Ή ίσως επειδή σκεφτόμουν ότι αυτό θα ήταν μια παράμετρος που θα με κρατούσε εκεί.

Γενικά μιλάς με μεγάλη άνεση με τον κόσμο στο δρόμο. Με την ίδια άνεση και αυτοπεποίθηση θα πας να μιλήσεις και σε μια γυναίκα που σου αρέσει;
Όχι. Ξέρεις τι; Αν πας σε μια γυναίκα χωρίς μια υποτυπώδη συστολή και την καρδιά σου να κάνει «τικι τάκα τικα τακ», τότε δεν νομίζω ότι τη γουστάρεις πραγματικά. Εκτός αν είσαι ο Humphrey Bogart. Αλλά αυτός είναι στις ταινίες. Κοίτα, είμαι σε μια περίοδο που ευχαριστιέμαι τη ζωή μου. Νομίζω ότι είναι και υγιές ένας άνθρωπος ο οποίος μόλις έχει βγει συναισθηματικά από μια πολύ έντονη περιπέτεια να πάρει και την απόστασή του. Αποθεραπεία.

Πόσα μηνύματα χτυπάνε στο κινητό σου από γυναίκες;

Το κινητό μου αναβοσβήνει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Επίσης, πρέπει να σου πω ότι απεχθάνομαι το κινητό μου. Δεν το γουστάρω. Αυτό το μαραφέτι δεν μου αρέσει. Πιστεύω ότι ο κόσμος ήταν καλύτερος όταν η τεχνολογία ήταν αναλογική.

Γιατί σε θέλουν οι γυναίκες;
Με θέλουν; Έτσι όπως προχωράει η επαγγελματική μου ζωή, βρίσκω περισσότερο τον εαυτό μου. Όταν είσαι ήρεμος με τον εαυτό σου, είσαι πιο ελκυστικός.

Όσο πιο διάσημος τόσο πιο ελκυστικός;

Δεν είμαι σίγουρος. Νιώθω καλά, περνάω καλά και νομίζω ότι αυτό τραβάει τον άλλο. Είναι μια σκέψη. Δεν το έχω φιλοσοφήσει.

Στο Λονδίνο, που έκανες μεταπτυχιακό, δούλεψες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Γιατί επέστρεψες στην Ελλάδα;

Μου έλειψε η χώρα μου και δεν ήθελα να είμαι μετανάστης πολυτελείας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν ήταν σαν την Εθνική. Είναι σαν να πηγαίνεις στο ΔΝΤ, ένα τέτοιο περιβάλλον. Ο Ράιχενμπαχ ήταν πρώην συνάδελφός μου. Η βοηθός της Βελκουλέσκου είναι πρώην συνάδελφός μου. Τα ΙFIs (InternationalFinancial Institutions) είναι μετρημένα και συνεπώς όσοι δουλεύουν σε αυτά δουλεύουν πρώτα στο ένα, μετά στο άλλο ή στη συνέχεια περνούν στην επενδυτική τραπεζική. Το γεγονός ότι μπορώ να κάνω αυτή την ανάγνωση και αυτή την ανάλυση στην αηδία και την αθλιότητα που λέγεται «Πρόγραμμα Προσαρμογής» ή «Μνημόνιο» έχει να κάνει με τα χρόνια που πέρασα στο Λονδίνο – αν και στο Λονδίνο ήμουν ψιλο-raver.

Είναι αλήθεια πως θα βγάλεις CD με τραγούδια;
Δουλεύω τραγούδια εδώ και πολύ καιρό. Μου είναι εύκολο να γράψω μουσική – το κάνω από μικρό παιδί. Όπως μάζεψα τα ποιήματά μου, ποιήματα που γράφτηκαν σε ένα διάστημα δεκαπέντε χρόνων, τα έκανα μια συλλογή και τα εξέδωσα, θα ήθελα να κάνω το ίδιο και με τα τραγούδια μου. Αλλά δεν είναι κάτι που έχω προγραμματισμένο προς το παρόν.

Θα τραγουδούσεις και Παόλα;
Η Πάολα έχει μερικά ωραία κομμάτια, μην το γελάς.

Τα φετινά σου γενέθλια στις 27 Δεκεμβρίου τι διαφορετικό θα έχουν από τα περσινά;

Δεν θα τα περάσω κλεισμένος σε ένα σπίτι κλαίγοντας.

Πόσων χρόνων θα γίνεις;
36. Είμαι γεννημένος το 1979.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης