Μια απίθανη αναφορά υπενωμοτάρχη του 1919

Μια απίθανη αναφορά υπενωμοτάρχη του 1919

«Περί πράξεως και κατά ντίπ πρόσωπον προσβολής και υβρίσεως υποφαινομένου…»

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και χωροφύλακες ήταν υποχρεωμένοι, τα παλιά χρόνια, να χρησιμοποιήσουν στις αναφορές τους την καθαρεύουσα σαν γλώσσα επικοινωνίας. Στην πράξη βέβαια τους προέκυπτε ένα απίστευτο ανακάτωμα από δημοτική, καθαρεύουσα και ότι άλλο τους ερχόταν εκείνη τη στιγμή, που κάθε άλλο παρά στο πνεύμα της υπηρεσίας ήταν. Φυσικά οι εφημερίδες, όπως στη περίπτωσή μας ο «Πειρασμός», άλλο που δεν ήθελαν να αναδημοσιεύουν σε μόνιμες στήλες τα μαργαριτάρια που αλίευαν καθημερινά.
 Απολαύστε λοιπόν μια τέτοια βαρύγδουπη αναφορά του υπενωμοτάρχη Μήτρου Ζουλαχμάκη από την Αργολίδα:«Προς την Μοιραρχίαν Αργολίδος και Κορινθίας
Περί πράξεως και κατά ντίπ πρόσωπον προσβολής και υβρίσεως υποφαινομένου…

Σήμερον την 10ην της νύξ αμέσως άμα επληροφορήθην παραχρήμα ότι ο ληστοφυγόδικος και επιγεγραμμένος υπό της Σής Κυβέρνησις Μήτρος Αρκούδας ευρίσκεται ταύτην την νύξ εις τον οίκον του Αθανασίου Βλάγκου, όστις και κουμπάρος μετερχόμενος και τον ληστήν τω ανωτέρω είχε κονάκι, παραλαβών τους υπ’ εμέ στρατιώτας Λάζαρον Στρατήν, Ευάγγελον Βλάχον και Μανώλην Μήτρου μετ’ όπλων και οπλισμόν και πολιορκήσαμεν τας στενόδου της οικίας και πάσαν έξοδον με ταύτης και παραθέσας νυκτοφύλακας κοινώς καραούλι, εισήλθον μετά την ξίφος εις χείρας, έν ονόματι του νόμου και του Βασιλέως, να σιλάβω τον έγκλειστον της παρούσης επιγραμμένον ληστήν. Αυτός όμως ευθύς αμέσως με είδε προς παράληψιν καθήκοντος, υπηρεσίας και επιορκίας μού προσέφερε μεζέ και κρασί εις το οποίον εγώ εφνιάσας διέταξα αμέσως ευθύς την παράδοσιν του εν ονόματι του Βασιλέως και του νόμου, όστις με έσπρωξε κατά της θύρας και διά της χείρ του κατά πρόσωπον της δεξιάς παριάς. Εγώ παρέλαβα τους νυχτοφύλακας και διά πύρ ομαδόν κατά του οίκου ανεκάληψα την απόδρασιν και αμέσως ειδοποίησα τον πλησίον σταθμόν. Ταύτα αναφέρω ευπειθώς προς την Σ. Μοιραρχίαν προς συμμόρφωσιν και διαταγήν διά την σύλληψιν του εσωκλείστου ληστοφυγοδίκου.
Ο δράσας ευπειθώς υπενωμοτάρχης
Μήτρος Ζουλαχμάκης».

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com


ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ανδρεας Χ.

Το οργανο που υπηρετεί σε μικρή κοινότητα παιρνει εντολη απο την Διοίκηση να παη στην Ανω Ραχούλα γιατι kαποια πεγχνιδιαρα ξεμυαλιζει ελεύθερους και παντρεμέμους.Την επισκεπτεται λοιπον στο σπιτι της οπλισμένος με το υπηρεσιακο του οπλο,ενα μακρυκανο γκρά.Κατα τη ανάκριση,εξερεθισε την κυρια με τις ερωτήσεις του,η οποια στο θυμο της επανω του αρπαζει το οπλο και το πετα με δυναμη εξω απο το παράθυρο. Αμέσως μετα το οργανο συντάσσει την αναφορά του προς την ανωτέρα του Διοίκηση οπου με λιγα και σταράτα λόγια περιγράφει τα συμβαντα ως εξής '' Προκιετε περι εξοπετάξεως οπλου γκρά κε περι καραπουτ...ρας του κερατα''.Α.Χ.

Constantinos

Μου θυμιζει αυτο: Αναφορά Αστυνομικού του 1923 Η αναφορά που ακολουθεί ανήκει στον Ιωάννη Πετράκη, υπαστυνόμο του Κιλκίς, ο οποίος στις 7 Απριλίου 1923 αναφέρει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα εγγράφως: Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε σταθήτε, ρε π@@στηδες, γ@μώ το σταυρό σας και απαντησάντων κλάσε μας τ' @ρχίδι@, απέδρασαν...

Τ.Σ.2320

Γιατι, εχετε την εντυπωση πως εχουν αλλάξει τα πράγματα στην σημερινη Αστυνομία. Η αγραμματωσύνη και η αμορφωσιά πάνε σύννεφο.

Χμμμμ

1919, λιγο αφοτου η Ελλδα ειχε τριπλασιαστει και επεσε πισω κατα το ενα τριτο. Εκεινη την εποχη, εκεινη η γενια συνεθλιψε τα απομειναρια μιας παλιας αυτοκρατοριας η οποια διασωθηκε απο σοβιετικους και αλλους γυφτους ευρωπαιους. Απο τοτε ολοι μα ολοι ψαχνουν μονο την καταστροφη μας

3456

Εγώ αλλιώς τα θυμάμαι φίλε.

ασχετος

Ζητω ο Βασιλιας!

Παιδί Χωροφύλακα

Χάρη στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή με τα πενιχρά μέσα της εποχής, αλλά με το θάρρος και την αυτοθυσία του Έλληνα Χωροφύλακα βασίλευε ο νόμος και η τάξη στη χώρα !!! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους πεσόντες στο καθήκον !!!

Ευτυχώς ψόφησαν...

... όλοι κι ησυχάσαμε... Ποιός ξέρει από πόσους τσιφλικάδες θα τα έτρωγε κι ο δικός σου για να πουλάει νταηλίκια δεξιά-αριστερά.

@

Σωστός! Η Χωροφυλακή ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αστυνομία!!

Αναστασία

Όχι ακριβώς, σας συνιστώ το εξαιρετικό από κάθε άποψη βιβλίο Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν" οι σημαντικότεροι λήσταρχοι των ορέων της δεκαετίας του '20 του Τζανακάρη, εκδόσεις Καστανιώτη. Συμφωνώ όμως ότι θα έπρεπε να τονιστεί στο άρθρο και η γενναιότητα του χωροφύλακα και η αφοσίωσή του στο καθήκον. Εξ' άλλου η πλειοψηφία του πληθυσμού τότε εστερείτο μορφώσεως.

nikos

''ντιπ για ντιπ'',γκεγκε κυριε νοματαρχα?? χαχα!γεια σου ρε μωραιτη ..υπενωματαρχη!

Αργόσχολος Ρωμιός

Φοβερό σχόλιο!!! Ουάου!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

KryptoxristianoiL

Οι πρώτες αναφορές για εξισλαμισμούς και κρυπτοχριστιανούς- Πώς διατήρησαν τις λατρευτικές τους συνήθειες οι κρυπτοχριστιανοί;- Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου, της Κρήτης και άλλων περιοχών.

yfyyfew

Το πλήρες κείμενο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας – Η κατάσταση στην Αλβανία μετά το 1920 – Ο Αχμέτ Ζώγου και οι διώξεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας – Η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία - Μια συγκλονιστική επιστολή από τον Γιαννάκη Σπύρο προς τον υπουργό Εξωτερικών Λ. Κανακάρη-Ρούφο

20
peirates_main01

Μια απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Η δράση των Τούρκων πειρατών στο Αιγαίο από τον 14ο ως τον 18ο αιώνα - Οι συναλλαγές τους με την Πύλη και τον Σουλτάνο - Τα δεινά των Ελλήνων από τους μουσουλμάνους πειρατές

12
karagwg_arthro

Η συνάντηση των περιπόλων στον Έβρο και η εν ψυχρώ εκτέλεση του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου – Η κλιμάκωση της έντασης – Μια πραγματική μάχη Ελλήνων και Τούρκων με πολλά θύματα από τουρκικής πλευράς – Η παρέμβαση ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών και το τέλος της «μάχης του Έβρου»

64
galvanika

Ποιος ήταν ο Ιούλιος Γαλβάνης και γιατί εξόργισε τους φοιτητές του – Οι αιματηρές συγκρούσεις φοιτητών και Αστυνομίας – Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών Δημήτριος Μπαϊρακτάρης – Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους φοιτητές – Το τέλος των συγκρούσεων

2