Ασφαλείς συναυλίες «made in Greece»

Ασφαλείς συναυλίες «made in Greece»

Το σύστημα ασφαλείας που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα από τα Ιωάννινα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και στη συναυλία των Metallica στην Κωνσταντινούπολη

Λένε πως οι σπουδαίες ιδέες έρχονται μέσα από απλές συζητήσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του Νικόλα Ζήνα το 2010, όταν κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών συναντήθηκε με μια γιατρό από την Ιρλανδία.

«Η συγκεκριμένη γιατρός, η οποία έχει ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών για μουσικές εκδηλώσεις», εξηγεί, «μου είχε επισημάνει την ανάγκη για μία πιο αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που συμβαίνουν σε συναυλίες. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα του Secure Concert System (SCS) και άρχισε μία εκτενής έρευνα αγοράς στο διεθνή χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων».

Μετά από αρκετές συναντήσεις με μέλη της μουσικής βιομηχανίας σε διάφορες χώρες και έρευνας των διεθνών κανονισμών ασφάλειας κοινού σε εκδηλώσεις μαζικής συνάθροισης, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του SCS. Ενός συστήματος ασφαλείας δηλαδή για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε συναυλίες, το οποίο αποτελείται από μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο και ένα πακέτο λογισμικού για έναν κεντρικό υπολογιστή.

«Μεταξύ άλλων το σύστημα αξιοποιεί την γεωχωρική πληροφορία των κινητών τηλεφώνων και δίνει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των χρηστών του δηλαδή μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας, γιατρών, ομάδας παραγωγής κ.α.», λέει ο Νικόλας και συνεχίζει: «Επίσης παρέχει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης εφαρμογής προκαθορισμένων σχεδίων εκτάκτου ανάγκης έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος κατά την ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου λόγω των καθυστερήσεων στην επικοινωνία του σε πολλαπλούς χρήστες». Ολες οι επικοινωνίες παρακολουθούνται στον κεντρικό υπολογιστή από ένα επόπτη ο οποίος μπορεί να επέμβει όποτε κρίνει απαραίτητο αποστέλλοντας στοχευόμενες εντολές στο κατάλληλο προσωπικό.

Οι αρχικές δοκιμές του συστήματος έγιναν στο στάδιο Ζωσιμάδων της πόλης των Ιωαννίνων. Εκτοτε έχει δοκιμαστεί σε τρεις εκδηλώσεις. Στα φεστιβάλ Rockwave 2013 (1η ημέρα, περίπου 10.000 άτομα) και Ejekt 2014 (περίπου 15.000 άτομα) στην Αθήνα και στο Metallica by Request 2014 event στην Κωνσταντινούπολη (περίπου 40.000 άτομα).

Στα δύο τελευταία events μάλιστα το σύστημα το χειρίστηκε το προσωπικό της συναυλίας, ύστερα από σχετική εκπαίδευση. Σειρά παίρνει τώρα το Event Tech Live που γίνεται τον Νοέμβριο στο Λονδίνο και «είναι ένα event technology show όπου θα συμμετάσχουμε με μία επίδειξη της λειτουργίας και δυνατοτήτων του συστήματος σε κοινό της μουσικής βιομηχανίας».

Φυσικά καθώς μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, μεγαλώνει και η ομάδα. Η ανάπτυξη του SCS ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με δύο άτομα και σήμερα απασχολούνται αισίως τέσσερα άτομα, με έδρα πάντοτε τα Ιωάννινα. Επικεφαλής παραμένει ο 34χρονος Νικόλας, ο οποίος είναι διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Nottingham, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Σύστημα Πλοήγησης GPS, και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του University College London στον τομέα της Γεωπληροφορικής.

Οσο για την ανάπτυξη του συστήματος, αυτή έχει χρηματοδοτηθεί ως επί το πλείστον από δύο προγράμματα, ένα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και ένα δεύτερο μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Παρά τους κινδύνους που εμπεριέχουν τέτοια προγράμματα», καταλήγει ο Νικόλας, «όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στις αποδόσεις των δόσεων χρηματοδότησης που μπορεί να είναι αρκετοί μήνες, πιστεύω ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές μπορούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην υλοποίηση νέων ιδεών. Δεν είναι όμως ο μόνος δρόμος ούτε φυσικά πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό». 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ανθή

Άνθρωποι σαν εσένα φίλε μου που έκανες το σχόλιο περί τσαρλατανιάς πανε την ελλαδα πίσω! Ερευνητές με μεγάλα μυαλά και πολυ μεγάλη προσπάθεια παλεύουν καθημερινά εντός και εκτός συνόρων και έρχονται Ελληνάρες σαν εσένα να ρίξουν λάσπη σε ανθρώπους άξιους, που ούτε καν γνωρίζουν! Λυπάμαι για τους ανθρώπους αυτούς και ελπίζω να ειναι λιγότεροι! Οι υπόλοιποι ας ελπίζουμε με τους ερευνητές σαν τα παιδιά στο άρθρο! Καλή συνέχεια! Οι άξιοι προχωρούν, οι υπόλοιποι ας συκοφαντούν και ας μένουν μικροί να τους φθονούν! Εκει θα μείνουν... Να κοιτούν και να ρίχνουν χολή... Γνωστό ελληνικό κι αυτό δυστυχώς!

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Οσο για την ανάπτυξη του συστήματος, αυτή έχει χρηματοδοτηθει από δύο προγράμματα, ένα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και ένα δεύτερο μέσω ΕΣΠΑ ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ.ΠΗΡΑΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΑΔΙΑΖΟΥΝ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΡΓΩΝ,ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ, ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΚΤΛ ΚΤΛ. ΑΠΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΝ .ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΡΕΥΝΗΤΕΣ??? ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΑΣ. ΑΜ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ (SCS) ΣΤΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ? ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΑ ΤΑΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ .ΘΑ....ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΩ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eutixia_ar

Δεκάδες οι λαϊκές επιτυχίες της που όλοι σιγοτραγουδούμε, μα κανείς μας δεν ξέρει ότι τα έγραφε με την καρδιά της η Παπαγιανοπούλου: Μια σκοτεινή μορφή από τη Μικρασία, γεμάτη πάθη και αστείρευτο ταλέντο που ενσαρκώνει μοναδικά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στην ομώνυμη ταινία

6
st-0

Τα επαναστατικά κινήματα στην Ελλάδα μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571)
- Διονύσιος ο Φιλόσοφος και Μάξιμος ο Πελοποννήσιος
- Το επαναστατικό κίνημα του Διονύσιου στην Ήπειρο (1611) και η κατάπνιξή του από τους Οθωμανούς
- Οι ολέθριες συνέπειες για τους Ηπειρώτες από την αποτυχία της επανάστασης.

26
gsold-0

Η φυγή των Ελλήνων στρατιωτών στην Τουρκία μετά τη γερμανική εισβολή
- Οι περιπέτειες των Ελλήνων στη γειτονική χώρα
- Οι προσβολές, η απαξιωτική συμπεριφορά και η προδοτική συμπεριφορά των Τούρκων
- Συγκλονιστικές περιγραφές από τους "λησμονημένους ήρωες” στρατιώτες μας.

62
sitaras-for-7-dec-2019-photo-1

Και ποιος δεν γνωρίζει τη Στρατιωτική Λέσχη στη Πλατεία Ρηγίλλης; Το επιβλητικό μέγαρο που χρηματοδότησε ο Πέτρος Σαρόγλου έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία:

ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ_1911-1912

Οι ελληνικές αποικίες στην Κυρηναϊκή και η ιστορία τους - Η εμφάνιση των Αράβων και οι συγκρούσεις τους με το Βυζάντιο στη Β. Αφρική - Η οθωμανική κυριαρχία στην περιοχή - Σύντομη ιστορία της Λιβύης από την ίδρυσή της ως σήμερα

18
sit0

Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου (1910-1940) άρχισαν να εργάζονται και οι γυναίκες. Γραμματείς, ταμίες και υπάλληλοι άρχισαν να κερδίζουν τα προς το ζην δίπλα στις μοδίστρες τις καπελούδες και τις καπνεργάτριες που παραδοσιακά αποτελούσαν το γυναικείο εργατικό δυναμικό

4
prosfyges-0

Το προσφυγικό ζήτημα από το 1922 ως το 1926 – Επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από τις «χαμένες πατρίδες» που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτιστική πρόοδο της Ελλάδας.

86