PROTOTHEMA

Ζωή

Επιλογή Κατηγορίας

Η συμπεριφορά στο μικροσκόπιο

Ημέρα της Γυναίκας: Η σύγχρονη γυναίκα ως «Wonder Woman»

Ημέρα της Γυναίκας: Η σύγχρονη γυναίκα ως «Wonder Woman»

Η κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, γράφει για την σύγχρονη «Wonder Woman» και αναλύει γιατί ο άνδρας δυσκολεύεται να την καταλάβει και να την αναγνωρίσει...


*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης ΣυμπεριφοράςΣτις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί παγκοσμίως η Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης ,που μας υπενθυμίζει τους αγώνες που έχουμε δώσει οι γυναίκες, για να μπορούμε να έχουμε ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα -π.χ. το δικαίωμα στην εργασία, που προσφέρει στην γυναίκα ανεξαρτησία και αυτονομία. 

Μπορεί νομοθετικά στον Δυτικό πολιτισμό η σύγχρονη γυναίκα να έχει κερδίσει ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα, όμως παραμένει μικρότερο το ποσοστό γυναικών που έχουν ανώτερες εργασιακές θέσεις .Ο αγώνας για την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών συνεχίζεται μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την πολιτική. Πλήθος από αξιόλογες γυναίκες κυνηγάνε τα όνειρά τους και αφήνουν το στίγμα τους μέσα από σκληρή δουλειά, ταλέντο και εξειδίκευση, απαλλαγμένο από διακρίσεις, αποδεικνύοντας ότι η γυναίκα του σήμερα δεν ανήκει στο... ασθενές φύλο. 

Στον 21ο αιώνα ο ρόλος της γυναίκας είναι πιο πολυπαραγοντικός από ποτέ, διότι πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των ρόλων που υπηρετεί -ήτοι, της συζύγου, συντρόφου, φίλης, μάνας, κόρης και εργαζόμενης.


Γιατί ο άνδρας, αντί να θαυμάζει την σύγχρονη Wonder Woman, δυσκολεύεται να την διαχειριστεί; Φταίει η οικονομική της ανεξαρτησία; Ο δυναμικός της χαρακτήρας;

Το κυρίαρχο αρσενικό κολακεύεται όταν νιώθει απαραίτητος...

Ο παραδοσιακός άνδρας προτιμάει να πορεύεται μπροστά από την γυναίκα του, παρά δίπλα της -τι και αν αυτό είναι φαινομενικό και συνεπάγεται ότι εκείνη τα περιμένει όλα από εκείνον. Η γυναίκα αγωνίστρια δίνει καθημερινά μάχες επιβίωσης για εκείνη και για τον σύντροφό της -δυστυχώς, ορισμένες φορές, όχι μόνο δεν επιβραβεύεται, αλλά ούτε καν αναγνωρίζεται.

 

Ξεκάθαρη... αποστρέφεται τα μισόλογα

Η σημερινή Wonder Woman έχει ανάγκη να γνωρίζει ότι ο σύντροφός της είναι πρόθυμος να γίνει συνοδοιπόρος της στο ταξίδι της επιβίωσης. Η εμπιστοσύνη της μπορεί εύκολα να κλονιστεί από ένα ψέμα, καθώς αυτό το εισπράττει ως υποτίμηση της νοημοσύνης της. Γι' αυτό και αναζητεί ένα αρσενικό με ισχυρό δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα με ευαισθησίες, προκειμένου να σταθεί δίπλα της, χωρίς να την ανταγωνίζεται. Κάτι τέτοιο κάνει τους άνδρες να αισθάνονται αδύναμοι.

Δεν έχει καιρό για παιχνίδια...

Οι άνδρες με ασταθή προσωπικότητα, που αλλάζουν γρήγορα άποψη και συμπεριφορά, δεν εμπνέουν σεβασμό, καθώς η αναποφασιστικότητα θα μεταφραστεί ως κοροϊδία.Έχει ανάγκη από άνευ όρων αγάπη και σταθερότητα
 
Η Wonder Woman έχει μάθει να παλεύει μόνη της, συνεπώς έρχεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, γι' αυτό επιδιώκει από την σχέση της, αληθινή συντροφικότητα. Παρότι επιδιώκει την ανεξαρτησία και φαινομενικά δείχνει συναισθηματικά αυτάρκης, έχει ανάγκη από τρυφερότητα, κάτι το οποίο μπορεί να μην αντιληφθεί ο σύντροφός της. Υποτιμητικές και προσβλητικές συμπεριφορές δεν την αποδυναμώνουν -αντιθέτως, την πεισμώνουν. Αγαπά δυνατά και είναι σταθερή
 
H Wonder Woman δεν εξαφανίζεται στα δύσκολα -αντιθέτως, θα παλέψει και για τον σύντροφό της. Στην περίπτωση που ο άνδρας απομακρυνθεί από εκείνη, θα προσπαθήσει να τον διεκδικήσει, όχι όμως στο σημείο που θίγεται η αξιοπρέπειά της... Αυτή την μεγαλοπρέπεια της άνευ όρων αγάπης, αλλά όχι παράδοσης, μερικές φορές δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ο άνδρας.Η γυναίκα κυνηγός μπορεί να χαθεί στο δάσος...
 
Έκτος από την  δυναμική Wonder Woman, η σύγχρονη γυναίκα μερικές φορές παίρνει τον ρόλο του κυνηγού, διότι γνωρίζει τι θέλει και πώς να το αποκτήσει, συνεπώς δεν διστάζει να  διεκδικήσει τον άνδρα που θέλει. Ο ρόλος του κυνηγού ενδεχομένως να κολακεύει έναν άνδρα, αλλά παράλληλα του στερεί το δικό του αρχέγονο ένστικτο... Εάν δε η γυναίκα έχει εξαιρετικά επίμονη προσωπικότητα και διεκδικεί με κάθε κόστος, μπορεί να χαθεί σε όλο αυτό το ερωτικό παιχνίδι.


 
Η Wonder Woman όταν πληγωθεί, τότε θα αναγεννηθεί από τα τραύματά της, με μονόδρομο την επιβίωση, ειδικά εάν έχει παιδιά. Η «αχίλλειος πτέρνα» της είναι να εγκλωβιστεί στην τελειομανία ή να αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες αντέχει, διότι θα την εξαντλήσει.
 
H Wonder Woman υπερασπίζεται τις αρχές και τα όνειρά της 

Συνειδητοποιημένη και ασυμβίβαστη, γεμάτη σιγουριά, ισορροπεί με μαεστρία τους πολλαπλούς ρόλους της. Το αν θα εστιάσει στην οικογένεια ή στην επαγγελματική της ανέλιξη εξαρτάται από τις προσωπικές της αξίες. Το πιο σημαντικό στο πολυμορφικό των ρόλων που υπηρετεί η σύγχρονη Wonder Woman, είναι να παίρνει ικανοποίηση από τον κάθε ρόλο της. 

«Wonder Woman» στα αγγλικά σημαίνει «γυναίκα-θαύμα»... Μεταφορικά σημαίνει η γυναίκα-ηρωίδα, που πρέπει να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους, στην σύγχρονη κοινωνία, σε όλα τα επαγγελματικά επίπεδα, διότι αφενός έχει αποκτήσει δικαιώματα χειραφέτησης, αλλά αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις. 

Η γυναίκα σήμερα μπορεί να έχει χειραφετηθεί ως προς τις ελευθερίες της μέσα στη ζωή και τους χώρους εργασίας, όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά την διαφορετικότητά της από τον άνδρα και να μην έρχεται σε σύγκρουση, αλλά να κρατά την ταυτότητά της ως γυναίκα.

Χρόνια πολλά... σε κάθε γυναίκα όλου του κόσμου, ξεχωριστά!- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

μακιςςς09/03/201800:55

οι wonder women είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ, όπως ο μουσάτος "δυνατός" άντρας με το γυαλιστερό νταϊχάτσου. Οι εταιρίες μάρκετινγκ έχουν διαβάσει πολύ καλά τις ψυχές της μεσαίας τάξης και πουλάνε τα προϊόντα που οδηγούν τους καταναλωτές στα ράφια των καταστημάτων τους ή τον κοινωνικών δικτύων πελατών τους. Εγώ θα ρωτήσω ένα απλό πράγμα και ας μου απαντήσει όποιος ή όποια θέλει ειλικρινά. Ειλικρινά όμως. Έχετε δει ποτέ έναν τέτοιο χαρακτήρα wonder woman που να έχει γκόμενο και να είναι σε μια ισορροπημένη ευτυχισμένη σχέση παίζοντας αυτό το ρόλο; Η απάντηση για μένα είναι όσο ευτυχισμένος ειναι ο μουσάτος με το γυαλιστερό νταιχάτσου, άλλο τόσο ευτυχισμένη είναι η "υπεργυναίκα". Ακόμα και η υποτιθέμενη αδυναμία των αντρών να τις καταλάβουν, όπως περιγράφει το άρθρο αφενός μας λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτές οι γυναίκες δεν έχουν ισορροπημένες σχέσεις, αφετέρου για έναν ώριμο χειραφετημένο άντρα, μια γυναίκα που εμφανίζεται ως υπεργυναίκα δεν διαφέρει από την εντύπωση που σχηματίζει μια ώριμη χειραφετημένη γυναίκα που γνωρίζει έναν άντρα που εμφανίζεται ως "υπεράντρας". Ο νοών νοείτω. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να βρίσκει την προσωπική ισορροπία σε μια σχέση, που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του, να είναι ο εαυτός του και να μην προσπαθεί να αντιγράψει γυαλιστερά πρότυπα που τους πασάρουν διάφοροι.

Απάντηση
Για να δούμε...08/03/201820:03

1. Δεν υπάρχει δίπλα. Από τη μία δε θέλει να αισθάνεται ανίσχυρη, από την άλλη θέλει ισχυρότερο άντρα. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Αν δε σου είναι απαραίτητος βρες άλλον να παίξει το ρολάκι σου, έχει σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί. 2. Με λίγα λόγια η γυναίκα θέλει έναν δυνατό άντρα που να μπορεί να τον ελέγχει. Αυτό δε γίνεται εξ'ορισμού, και κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται αδύναμες. Δεν είναι πρόβλημα του άντρα. 3. Όμως θέλει ο άντρας να έχει καιρό για τα δικά της παιχνίδια. Γιατί να το κάνει αυτό? 4. Οι γυναίκες δεν αγαπάνε άνευ όρων, γιατί να το κάνει ο άντρας. Πάλι τα ίδια, πρέπει ο άντρας να είναι αρκετά καλός ώστε να αντιλαμβάνεται τι θέλει η γυναίκα, αλλά όχι αρκετά καλός ώστε να την κάνει να αισθάνεται μειονεκτικά. Αυτά είναι δικά σας προβλήματα αποδοχής της ανωτερότητας του άντρα, όχι το αντίστροφο. 5. Οι γυναίκες δεν αγαπάνε άνευ όρων. Ο άντρας δεν ενδιαφέρεται αν τον διεκδικήσει η γυναίκα ή όχι, δεν παίζει τα παιχνίδια των γυναικών. 6. Δεν είναι θηλυκή συμπεριφορά, αν σε θέλει ο άντρας θα έρθει αυτός σε σένα. Φέρσου σαν γυναίκα. 7. Το ίδιο κάνει και ο άντρας. Και τα δικά του όνειρα έχουν προτεραιότητα. Το τρένο της ζωής του είναι δικό του, η γυναίκα αν θέλει ανεβαίνει. Εσύ λες ότι η γυναίκα έχει το δικό της τρένο, αλλά εδώ είναι η ουσία. Ποιος είναι ανώτερος? Ο άντρας. Άρα στο δικό του τρένο θα ανέβεις. Αν θέλεις ο άντρας να ανέβει στο δικό σου τρένο, θα πρέπει να συμβιβαστείς με κάποιον κάτω από σένα του οποίου εσύ θα ηγείσαι, και είναι αντίθετο στη γυναικεία σου φύση. Αυτό είναι πρόβλημα των γυναικών και όχι των αντρών. Γιατί ακόμα και οι άντρες που μπορούν να σας "αναλάβουν", δε σας θέλουν. Γιατί έχετε χάσει τη θηλυκότητα σας.

Απάντηση
ας αρχίσουμε08/03/201818:42

Δε μπορείς να θαυμάσεις κάποιον για κάτι που δεν έχει κερδίσει αλλά του παρέχεται. Δε δυσκολεύεται να τη διαχειριστεί, του απαγορεύεται να τη διαχειριστεί γιατί ακριβώς βρίσκεται από καθεστώς προστασίας. Ή δε γουστάρει να διανύσει ένα δρόμο στον οποίο συνεχώς του βάζουν τεχνητά εμπόδια. Αν η οικονομική της ανεξαρτησία την κάνει να νομίζει ότι είναι άντρας και όχι γυναίκα, τότε κάνει κακό στην ίδια και όχι στον άντρα. Οι άντρες θέλουν θηλυκά, λεφτά έχουν. Ποιος δυναμικός της χαρακτήρας ακριβώς, αυτός που βασίζεται σε καθεστώς προστασίας? Σαν ένα παιδί που κοροϊδεύει κάποιον πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι. Δε θα έλεγες ότι το παιδί έχει δυναμικό χαρακτήρα, θα το έλεγες κ*λοπαιδο.

Απάντηση
365***Ευχες με αγαπη***08/03/201815:55

Το κινητρο πρεπει να ειναι η ΑΓΑΠΗ. Δηλαδη, μια γυναικα που θελει να κανει παιδια οικογενεια και εργαζεται για να βοηθαει στο σπιτι, τα κανει (το κατα δυναμην) ολα καλα, επειδη αγαπαει να προσφερει στην οικογενεια της. Αυτο ειναι το Θαυμα της Αγαπης. Και αυτοι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ γυναικες , γιορταζουν ΟΛΟΝ τον χρονο...(οχι μονο μια μερα, κατα παραγγελιαν).

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία